Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Krediti u švicarcima nekontrolirano rastu

28.07.2011. 22:00
Krediti u švicarcima nekontrolirano rastu


Euro je pritisnut dužničkom krizom u eurozoni i strahom da se situacija iz Grčke ne prelije na druge
Švicarski franak jučer je ostvario svoju novu rekordnu vrijednost na tečajnici Hrvatske narodne banke: srednji tečaj franka popeo se na gotovo 6,49 kuna (preciznije, 6,489 kuna), što je novi pad kune prema franku za oko jedan posto. Franak jača uslijed nestabilnosti na globalnom valutnom tržištu pri čemu je euro pritisnut dužničkom krizom u eurozoni i strahom da se situacija iz Grčke ne prelije na ostatak euro područja. Americi pak prijeti bankrot ukoliko se političari ne dogovore oko nove razine zaduživanja koja je državi potrebna da bi mogla refinancirati svoje obveze. Franak se percipira kao sigurna luka i utočište za ulagače, pa profitira na nestabilnosti ovih dviju svjetskih valuta.
Kuna je vezana za euro, kao valutu koja služi kao sidro, pa kako prema franku slabi euro, slabi i kuna, što pogađa dužnike s kreditima u švicarskim francima, kojima rate konstatno rastu po osnovi tečajnog rizika koji “udara” direktno na glavnicu. Ona se time ne smanjuje razmjerno s dinamikom otplate već ostaje ista ili se, ovisno o dinamici jačanja franka, čak i povećava. Između četvrtine i petine svih kredita u Hrvatskoj otplaćuje se uz klauzulu u francima, a najveći udio kredita u švicarcima odnosi se na stambene i autokredite.
Srednji tečaj švicarskog franka je primjerice u srpnju 2008., dakle prije točno tri godine, bio na 4,4 kune, pa je mjesečna rata kredita od primjerice 750 franaka iznosila 3.300 kuna, dok je sada na 4.867,5 kuna, što je rast kreditne obveze za gotovo 1.600 kuna mjesečno. U tom prirastu, oko 500 kuna se odnosi na rast rate ostvaren samo u ovoj godini, budući da je početkom 2011. srednji tečaj franka bio oko 5,8 kuna.
Kuna je na jučerašnjoj tečajnici HNB-a oslabila i prema euru, i to za 0,15 posto, pa najnoviji tečaj eura iznosi 7,452 kuna. Budući da je početkom godine euro na našoj tečajnici bio na oko 7,3 kune, rata kredita od primjerice 500 eura s početka je godine sa tadašnjih 3.650 kuna porasla na sadašnjih 3.725 kuna, ili za 75 kuna. Na godišnjoj je razini, u odnosu na lanjski srpanj veća za oko 135 kuna, jer je lani u ovo vrijeme tečaj eura bio i ispod 7,2 kune. Kuna je jučer pala i prema američkom dolaru, za 1,14 posto, te prema britanskoj funti, za 0,81 posto.