Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Program u Novalji najveća je ovogodišnja prezentacija Izraela u svijetu

28.07.2011. 22:00
Program u Novalji najveća je ovogodišnja  prezentacija Izraela u svijetu


Festival “Čarolija ljeta – Izrael u Novalji” trajat će do 6. kolovoza, a programom su planirani brojni kulturni i zabavni događaji. Među ostalim, u Gradskom muzeju Novalja postavit će se skupna izložba likovnih umjetnika iz Izraela pod nazivom “Izraelski krajolik”


Uz prigodnu  svečanost u Novalji je otvoren festival “Čarolija ljeta –  Izrael u Novalji” što je ove  godine najveći projekt Ministarstva vanjskih poslova  Izraela u inozemstvu. O veličini projekta govori i podatak kako je Veleposlanstvo  Izraela u organizaciju i  održavanje programa uložilo  150.000 dolara. Uz domaćine, gradonačelnika Grada Novalje Ivana Dabu i članove Gradskog vijeća Novalje, na svečanom otvorenju  festivala bili su Yossi Armani,  veleposlanik Izraela u Hrvatskoj, Vesna Škulić, saborska  zastupnica, Dragan Primorac, predsjednik Hrvatsko-izraelskog poslovnog  kluba, Dario Šimić, voditelj  Nogometne akademije u Novalji, bivši boksač Željko Mavrović i drugi. U pozdravnom  govoru gradonačelnik Novalje Ivan Dabo je rekao kako  je festival “Čarolija ljeta –  Izrael u Novalji” nastao s idejom zbližavanja ljudi i naroda.
-U svekolikoj ponudi koju  imamo ove turističke sezone  u Novalji ovo je vrlo vrijedna  manifestacija. Ovaj program  Izraela u Novalji je najveća  prezentacija Izraela ove godine u svijetu. Novalja je  uložila dio sredstava za festival. Ova će manifestacija  biti zapamćena po kvaliteti i  dugotrajnosti u prezentiranju Izraela, rekao je gradonačelnik Dabo.
Yossi Amrani, veleposlanik  Izraela u Hrvatskoj je rekao  kako je festival važan za kontakte Hrvatske i Izraela.
– Zahvaljujem gradonačelniku Novalje i svima onima  koji su sudjelovali u ostvarenju ovog projekta, na gostoljubivosti i suradnji. Sretan sam što se ostvarila ova  suradnja povezivanja naroda  Izraela i Hrvatske. Posebno  zahvaljujem Draganu Primorcu, predsjedniku Hrvatsko-izraelskog poslovnog  kluba na njegovu radu i doprinosu našoj suradnji, rekao  je veleposlanik Yossi Amrani. 
Na svečanom otvorenju  festivala nastupio je Amir  Gwirtzman, jedan od najboljih jazz glazbenika Izraela i  Gradski zbor Novalja.
Gradonačelnik Novalje  Ivan Dabo i izraelski veleposlanik Yossi Amrani otkrili  su spomenik “Model Izraela”,  rad akademskog slikara Tonija Franovića.
Festival će trajati do 6. kolovoza, a programom su planirani brojni kulturni i zabavni događaji. Među ostalim, u Gradskom muzeju Novalja postavit će se skupna  izložba likovnih umjetnika iz  Izraela pod nazivom “Izraelski krajolik”, nastupit će trio  Čarobne violine, plesna grupa Halleluja, održat će se  projekcije izraelskih filmova,  među kojima su najpoznatiji  “Noodle”, “Pitanje veličine” i  “Šlomijeve zvijezde”. U glazbenom dijelu programa nastupit će DJ Astzral Projection  i DJ Yahel Sherman. Svoje  umijeće pokazat će i Ran Shmueli, kulinarska legenda,  koji će pripremati razna  izraelska jela.