Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Ugašena žeđ žitelja Vrgade

28.07.2011. 22:00
Ugašena žeđ žitelja Vrgade


Žiteljima otoka Vrgada, najjužnijeg nastanjenog otoka u zadarskom arhipelagu, ostvario se desetljećima sanjan san – dobili su vodu iz vodovodne mreže, nakon završetka projekta u kojeg je uloženo 12,3 milijuna kuna.
U okviru obilježavanja Dana općine Pakoštana a u nazočnosti velike većine od 180 stalnih žitelja Vrgade, službeno je na simbolični način vodu iz vodovodnog šmrka na mjesnom trgu tzv. Kontovu palacu kod kapelice Gospe od Zdravlja,  pustio ministar Božidar Kalmeta ,uz asistenciju državnog tajnika Zdravka Krmeka, saborskog zastupnika Ane Lovrin i Branka Kutije, zadarskog župana Stipe Zrilića, pakoškog načelnika Milivoja Kurtova te predsjednika MO Vrgada Eridena Livića.
– Nakon izgradnje škole vrijedne 4,3 milijuna kuna i vodovodizacije otoka uskoro će se u potpunosti obnoviti luka ‘teška’ četiri milijuna kuna. Za obnova luke građevinska dozvola je spremna te je Županijska lučka uprava nominirala za projekt “Integralni razvoj lokalne zajednice”- EIB III namijenjen za otoke i priobalje, obznanio je ministar Kalmeta.
Prema neslužbenim podacima nedavnog popisa stanovništva, rekao je Kalmeta, broj otočana na zadarskom području povećao se za dvije tisuće.
– Negativni trend iseljavanja otoka i pad nataliteta je zaustavljen, ostvareni su i pozitivni pomaci. Tome je pridonijela i Vlade RH koja je hvalevrijednom realizacijom programom od prije gotovo osam godina dosad u zadarske otoke uložila preko 350 milijuna, realizirano je čak oko 100 projekata, naglasio je Kalmeta.
Obred blagoslova vodovodne mreže predvodio je župnik Vrgade don Andrzej Jan Stepien iz Poljske u zajedništvu sa još čak šest svećenika Poljaka. Potom se ministar prvi potpisao na veliko platno sa slikom Isusa Krista kojim će se ovjekovječiti ovaj povijesni događaj.
Ovo je bila prva sjednica Općinskog vijeća od uspostave Općine Pakoštane1993. godine koja je održana izvan Pakoštana, na otoku Vrgada u novoj školi Dr. Blaž Jurišić u koju će ove godine, nažalost, tek jedan jedini prvašić.
–  Izgradnja vodoopskrbnog cjevovoda obuhvaća kopneni dio u Dragama dužine 494 metara te pomorski sustav dužine 3.817 metara. Vrijednost radova je bila 10,9 milijuna kuna., naveo je Milivoj Kurtov, općinski načelnik u petom mandatu ili više od 18 godina.
Cijev kopno-Vrgada spojena je pred početak ljeta protekle godine, a u međuvremenu se radi na mjesnoj vodovodnoj mreži. Nositelj ovog  dijela radova je Općina Pakoštane u suradnji s Komunalcem.
– Izgradnja vodoopskrbne mreže na otoku iznosi dodatnih 1,4 milijuna kuna. Izgrađeno je 599 metara cjevovoda u Vrgadi i 1.392 metara mjesne mreže. Na jesen će se završiti još 247 metara dok za ugovaranje preostaje još 638 metara, nabrajao je Kurtov pošto se nazočnima obratio župan Zrilić.
–    Poslovna zona Pakoštane i kanalizacijski sustav Drage su nominirani prema EU fondovima, poručio je Kurtov.
Sjednicom je predsjedao predsjednik OV-a Ive Knežević dok je u kulturno-umjetničkom dijelu nastupila klapa Pakoštane.


 ZAGREPČANIN BORIS PREBEG POČASNI PAKOŠTANAC


Nagrada općine Pakoštane dodijeljena je direktorici Turističke zajednice Danijeli Vulin, jedinstvenom prototipu hrvatske, mediteranske uspješnosti kojoj turizam nije samo posao i egzistencija, već i mnogo više od toga – profesionalni izazov i opredjeljenje.
Općinska priznanja dodijeljena su: Ribarsko-proizvođačkoj zadruzi Vrgada (nagradu preuzeo upravitelj Damir Torić); crkvenom zboru župe Sv. Mihovil Vrana (klavijaturistica Marija Tokić); MNK Drage  (predsjednik Marin Barešić); volonteru Svemiru Banovu iz Vrgade; hrvatskom domoljubu Anti Stojanovu ili “Tonu Vargi” koji je sa hrvatskim vitezom Mirom Barešićem bio osnivač brojnih hrvatskih bratskih zajednica u Europi i Americi; atletičarki Dalmiri Kurtov, hrvatskoj prvakinji u skoku udalji i viceprvakinji u višeboju.
Za počasnog građanina proglašen je Boris Prebeg iz Zagreba, pripadnik Legije stranaca koji u Domovinskom ratu pod zapovjedništvom Mira Barešića sudjeluje u borbenim akcijama. U jesen 1992. godine preuzima zapovjedništvo nad bojnom Vrana. Predsjednik je HOZ Jazovka i jedan od utemeljitelja pokreta Stop progonu hrvatskih branitelja.




 OBNAVLJA SE MAŠKOVIĆA HAN


Za obnovu jednog od najočuvanijih objekata takve vrste u Europi i najzapadnije očuvanog spomenika islamske arhitekture na svijetu, Maškovića han u Vrani, ishođene su sve potrebite dozvole.
–  Općina Pakoštane je uz potporu Ministarstva kulture i Zadarske županije iz pretpristupnih fondova EU povukla 2,4 milijuna eura ili čak 18 milijuna kuna iz kojih će se obnoviti Maškovića han, obznanio je Kurtov.


 NEDJELJNI PROGRAM


Polaganjem vijenaca kod spomenika u Miranjima gdje je poginuo najkontroverzniji hrvatski emigrant Miro Barešić te Zdeslav Turić, Frane Bokanović i Mile Pandžić održat će se u nedjelju s početkom u 8 sati. Potom je misa zadužnica u crkvi Sv. Nediljice u Vrani. U večernjim satima u Dragama je na sportskom centru završnica malonogometnog turnira “Hrvatski vitez Miro Barešić” uz Bepa Matešića i pečenog vola na ražnju. Tradicionalno vola na ražnju vrti i Ante Barešić u kampu Oaza mira, dok će se uz bogatu gradeladu i Iću Sikića istovremeno feštati i na Pijacalu. U Pakoštanima su grupa Tempera, mažoretkinje i pakoški folklor…