Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Uzbuna zbog Brijuna

28.07.2011. 22:00


Ovih je dana u Iskri zaiskrilo, podignula se u Kukuriku  koaliciji uzbuna zbog Brijuna Rivijere jer njihov koalicijski  partner, istarski župan Ivan Jakovčić potpisuje ugovor s  Vladom Jadranke Kosor i to nekoliko mjeseci prije izbora  nakon što se godinama zavlačio. 
Razumljiva je stoga ljutnja lidera oporbe Zorana Milanovića, no politički nije bila mudra na brzinu izrečena  indirektna prijetnja Jakovčiću da bi moglo biti ugroženo  njihovo nedavno zaključeno koalicijsko partnerstvo ukoliko  potpis na turistički projekt, vrijedan dvije milijarde kuna ne  ostavi novoj Vladi.
Naime, Milanović je dobro zaključio da je premijerka već  danima u predizbornoj ofenzivi, da krstari Hrvatskom uzduž  i poprijeko, reže vrpce, potpisuje, obećava i podsmjehuje se  njemu, unosi nemir u njegov savez za promjene. Ako je ikada  posumnjao u njezinu političku upornost i domišljatost,  Milanović bi to morao prestati.
Onaj tko želi biti pobijediti na izborima i biti predsjednik  nove Vlade morao je biti dobro informiran o tako važnom  projektu, znati u kojoj je fazi, biti upućen što kane napraviti  IDS-ovci te odvagnuti kako istupiti da od svega rečenog ne  ostane jedino izljev gnjeva političke taštine.
Napravljena je politička šteta Kukuriku koaliciji jer bez  obzira na to koliko će se nastojati zamaskirati razilaženje  između Jakovčića i Milanovića vezano za spomenuti projekt,  u javnosti ostaje dojam da su se još dok se nije dobro ni  osušio potpis na sporazumu Kukuriku koalicije, “pijetlovi”  posvađali. Poslana je loša predizborna poruka da oni koji se  ne slažu dok nisu ni došli na vlast, to neće moći ni na vlasti  kada upadnu u začarani krug podjele fotelja.
Milanović je, iako to zasigurno nije htio, opet ispao  kočničar projekata samo zato što sve teže trpi premijerkino  šepurenje na otvaranju svega i svačega, ciljano ostavljenog za  predizborno vrijeme.
U Kukuriku koaliciji morali su znati i biti spremni na to da  će prdsjednica Vlade iskoristiti poziciju u predizbornoj  kampanji. Uz smiješak i obrazloženje da su svako novo radno  mjesto i svaki projekt važni za podizanje ekonomske moći  zemlje, premijerka će nastaviti lepršati zemljom u svojoj  optimističnoj golubinje – bijeloj odori  istodobno smišljeno  stvarajući razdor u, čini se, ne baš složnu kukuriku  družinu.
Istrijane je dovela u šah mat, “darujući” uz Brijune Rivijeru  i projekt pulske bolnice. Jakovčiću koji je svjestan važnosti  tih projekata za Istru, teško je odbiti nešto što se tako dugo  čeka, a istodobno takvo ga “kukurikanje” izgoni iz dvorišta u  kojemu se gazda zna.
Milanović je jasno dao do znanja da je on u Kukuriku  koaliciji prvo pero među “pijetlovima” te da želi biti i prvo  pero u novoj Vladi – potpisnik važnih ugovora. No zasad mu  to “krade” premijerka Kosor.
Na brojnim lošim stranama HDZ-a šef SDP-a nije uspio  dovoljno dobro poentirati. Ankete koje se ovih dana vrte u  medijima, ukazuju na oporavak HDZ-a, a Milanović opet  samodopadno požuruje pojasniti da su izbori jedina prava  anketa.
 Istina, samo što bi mu kada sazna rezultate te prave ankete  moglo biti prekasno…