Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Vjerujem da ćemo ostvariti željene ciljeve

28.07.2011. 22:00
Vjerujem da ćemo ostvariti željene ciljeve


Sportski direktor i trener su me uvjerili da će se Zadar stabilizirati i da će sljedeće godine sve to izgledati bolje i stabilnije, čak i što se financijskog dijela tiče. Zadar je kao klub uvijek posebno primamljiv i zato nisam razmišljao o drugim ponudama – kazao je Kaštropil


Franko Kaštropil  najiskusnije je i najzvučnije  pojačanje Zadra za sezonu  2011./12., barem od igrača  koji su do sada pristupili  momčadi s Višnjika. Branko  Skroče, sportski direktor,  najavio je mogućnost još jednog iznenađenja, no prije  ponedjeljka neće biti poznato o kome je riječ i hoće li  se taj transfer uopće realizirati. 27-godišnji splitski  centar karijeru je počeo u  Solinu, gdje je kao junior  Splita igrao na posudbi, potom je pet sezona proveo u  matičnom klubu pa nepune  dvije u Ciboni, te posljednje  tri u Cedeviti. Kako je u  klubu iz Podsuseda prošle  sezone imao minimalnu minutažu, bilo je jasno da je toj  priči došao kraj, te da će u  ljeto potražiti novi klub. Kako je došlo do kontakta sa  Zadrom?
– Nazvali su me sportski  direktor Branko Skroče i trener Aleš Pipan. Zadar je uvijek Zadar i kada te zove to  uvijek zvuči zanimljivo. Drago mi je što sam prihvatio  ovu ponudu. Nadam se da  ćemo dobro odraditi posao u  prvom dijelu A-1 lige, te da  ćemo ligu za prvaka dočekati  spremni, ako treba i pojačani, kako bi vratili Zadar  u NLB ligu – kaže Kaštropil,  koji je sa Zadrom potpisao  jednogodišnji ugovor.
Željan igre
Dodaje kako je upoznat sa  teškom financijskom situacijom u klubu, ali…
– Trenutno ne razmišljam  toliko o novcima, nego mi je  najvažnije da igram, da  uđemo u ligu za prvaka i  tamo budemo konkurentni.  S obzirom da sam prošle sezone igrao malo, primarno  mi je bilo pronaći klub u  kojemu ću imati više prostora u igri.
Je li bilo drugih ponuda?  Zašto baš Zadar u trenutku  kada čak i domaći igrači  odlaze?
– Sportski direktor i trener  su me uvjerili da će se Zadar  stabilizirati i da će sljedeće  godine sve to izgledati bolje i  stabilnije, čak i što se financijskog dijela tiče. Zadar  je kao klub uvijek posebno  primamljiv i zato nisam razmišljao o drugim ponudama.
O svom bivšem klubu,  Kaštropil ima samo riječi  hvale, iako je minute u igri  dobivao na kapaljku.
– Za Cedevitu mogu reći da  je to jedna lijepa priča hrvatske košarke. Odlično je  što su se ljudi odlučili uložiti  novce u košarku i za Hrvatsku je dobro da je dobila  još jedan jaki, konkurentan  klub. A prošle sezone su pokazali da mogu igrati značajnu ulogu i u Europi. O klubu  mogu reći sve najbolje, a na  ovu posljednju sezonu se sada više ne bih ni vraćao.  Trenutno mislim samo na  Zadar. Želim se dobro pripremiti i odraditi jednu dobru sezonu, kako individualno, tako i momčadski.
Prevaga pod koševima
Bivši suigrači, koji su dio  karijere proveli u Zadru, rekli su mu uglavnom pozitivne stvari.
– Rekli su mi manje-više  ono što je svima poznato, da  Zadar živi za košarku i da je  to sredina u kojoj je poseban  doživljaj igrati. Naročito kada se pobjeđuje, kada su dobri rezultati i puna dvorana,  to je atmosfera koja se teško  može mjeriti s nekom drugom.
Ipak, svima je jasno da je  Zadar danas jako daleko od  tih vremena. Nadolazeća sezona trebala bi biti prvi mali  koračić ka povratku na stare  staze zadarske košarke.
– Sigurno neće biti lako, ali  vjerujem da ćemo uspjeti.  Bit će zanimljivo kada se sve  to zahukta u ligi za prvaka,  ali ne smijemo žuriti. Trebamo ići korak po korak i  prvo odraditi A-1 ligu, bez  podcjenjivanja ostalih  momčadi, koje se također  pojačavaju.
A budući suigrači?
– Poznajem samo Antu Delaša iz splitskih dana. Znam  da je dobar playmaker i mislim da je on također pojačanje za Zadar. Ostale tek  trebam upoznati kada  dođem, ali svi smo domaći i  neće tu biti nikakvih problema.
Trener Pipan novo je lice u  hrvatskoj košarci.
– O treneru sam čuo uglavnom sve najbolje. To je bio  jedan od najvažnijih razloga  zašto sam odlučio doći u Zadar. Razgovarali smo i vjerujem da ćemo svi zajedno  kao momčad dobro funkcionirati i ostvariti željene ciljeve.
Ukoliko u međuvremenu  ne pristigne netko, tko je  rođen prije 8. ožujka 1984.,  Splićanin će biti najstariji  igrač u momčadi.
– To mi je prvi put, idu i  meni godine – s osmjehom će  Kaštropil.
– Ali sigurno neće predstavljati problem.
Svjestan je da se od njega  očekuje veliki doprinos, te  da bude jedan od vođa  momčadi.
– Sigurno da se od mene  očekuje da radim prevagu na  centarskim pozicijama. Ako  svaki igrač bude radio prevagu na svojoj poziciji, vjerujem da bez problema  možemo računati na ulazak  u ligu za prvaka – za kraj će  Kaštropil, pred kojim je još  nekoliko dana aktivnog odmora u Blatu na Korčuli, te  nastavak kod kuće do 15.  kolovoza, kada je zakazano  prvo okupljanje momčadi na  Višnjiku.


Juniorsko zlato i dva trofeja sa Splitom




Kaštropil je bio član juniorske reprezentacije Hrvatske, koja je 2002.  godine u Njemačkoj osvojila naslov prvaka Europe. Bila je to generacija  Roka Ukića, Marka Banića, Marka Tomasa, Drage Pašalića…, a u  reprezentaciji su tada bili i Zadrani Ivan Novačić i Luka Popović. Godinu dana  kasnije u sastavu su bili i Hrvoje Perić i Damir Markota, a Hrvatska je zauzela  4. mjesto na Svjetskom prvenstvu do 19 godina u Grčkoj.
– Bila je to odlična generacija i jako lijepo iskustvo. I dan danas sam u  kontaktu s tim momcima – kaže novi igrač Zadra.
Osim spomenutog europskog zlata, Kaštropil ima i dva trofeja sa Splitom,  prvenstvo Hrvatske 2003. i Kup Krešimira Ćosića 2004., osvojen protiv  Zadra u Jazinama.


Franko Kaštropil


Datum rođenja: 8. ožujka 1984.
Mjesto rođenja: Split.
Pozicija: Centar.
Visina: 212 cm.
Klubovi: Solin, Split, Cibona, Cedevita, ZADAR.
Trofeji: Prvak Hrvatske 2003. i pobjednik Kupa Krešimira Ćosića 2004.  sa Splitom. Europski juniorski prvak 2002.


EP U-18: Neporaženi Španjolci na putu do polufinala


Skupinu E drugoga kruga Europskog juniorskog prvenstva u Poljskoj,  Hrvatska je završila na četvrtom mjestu, posljednjem koje vodi u četvrtfinale.  Iako je prolaz dalje osigurala još prije posljednjeg kola, uvjerljivi poraz od  Srbije 25 razlike koštao ju je pada na tablici pa će u četvrtfinalu igrati s  jedinom neporaženom momčadi prvenstva, Španjolskom. Izabranici Jakše  Vulića završili su s omjerom 3-2, te su bili najslabiji u trokutu sa Turcima i  Srbima, a iza prvoplasiranih Poljaka (4-1), kojima je baš Hrvatska nanijela  jedini dosadašnji poraz. Na dnu skupine su, s omjerom 1-4, ostali Slovenci  i Nijemci. U skupini F, Španjolska je završila s uvjerljivih 5-0 ispred  Francuske (4-1), Litve (3-2), te Italije (2-3), dok četvrtfinale neće vidjeti  Rusija (1-4) i Latvija (0-5). Svi četvrtfinalni susreti igraju se danas:  Španjolska – Hrvatska (13,30), Turska – Litva (15,45), Poljska – Italija (18),  Francuska – Srbija (20,15). Inače, hrvatsku reprezentaciju, koja je  oslabljena neigranjem nekoliko ključnih igrača, Darija Šarića, Dominika  Mavre, Karla Lebe i Filipa Bundovića, do sada su predvodili Mislav Brzoja sa  15,3 poena, 7 skokova i 2,5 asistencija po utakmici, Marko Ramljak, koji je  za 34 minute prosječno bilježio 12,2 poena, 6,7 skokova, 2,5 asistencija,  2,7 osvojenih i 2,8 izgubljenih lopti, te Stipe Krstanović sa 9,2 poena i 6,7  skokova po susretu. Zadranin Ante Smolić, koji nije igrao u prvom krugu,  posljednje dvije utakmice ubacio je 12 poena za 15 minuta Turskoj i 11  poena za 22 minute Srbiji.