Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Za 27 stanova natječu se 103 kandidata

28.07.2011. 22:00
Za 27 stanova natječu se 103 kandidata


U Velikoj vijećnici Grada Zadra održana je prezentacija 27 neprodanih stanova iz Programa društveno-poticane stanogradnje, izgrađenih na predjelu Crvene kuće. Prezentaciji su, uz građane s Konačne liste prvenstva, nazočili predstavnici Grada Zadra, Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama te Splitske i Privredne banke.
Kako je naglasio dogradonačelnik Darko Kasap, stanovi iz POS-a na Crvenim kućama, nakon Smiljevca i Bilog briga, treći su zajednički projekt na kojem Grad i APN uspješno surađuju:
– Grad Zadar je u ovaj projekt uložio 17 milijuna kuna, uglavnom u infrastrukturu, a budući stanari će useliti u infrastrukturno najopremljenije područje grada, naglasio je Kasap.
Izbor stanova
Anica Saračević, pomoćnica direktora APN-a, informirala je nazočne kako je izgradnja stanova pri samom kraju. Jedini problem koji im trenutačno stoji na putu jest jedna zemljišna parnica s privatnom osobom koja će, kako je Saračević rekla, biti uskoro okončana i to u korist agencije.
– Točan datum ne znamo, jer to ovisi o našem pravosuđu, ali s s obzirom da je postupak u tijeku, očekujemo kako će sve biti ubrzo riješeno. Za ovih preostalih 27 stanova natječu se 103 kandidata. Svi koji su danas preuzeli kataloge i ostavili svoj kontakt bit će pismeno i usmeno pozvani na izbor stanova. Taj će izbor biti potpuno transparentan, a obavljat će se prema poretku na listi. Do sada smo prodali 38 stanova i to kandidatima s prve liste, rekla je Saračević.
Što se tiče površine stanova, samo je jedan od 27 stanova garsonijera veličine 49,46 metara četvornih, dok najveći 2,5 sobni stan ima 82,39 metara četvornih. Većina ponuđenih stanova je jedno do 1,5 sobna i prosječne površine od 65 metara četvornih.
Utvrđivanje kreditne sposobnosti
Kandidati će dobiti dva tjedna vremena za utvrđivanje kreditne sposobnosti u jednoj od dviju ponuđenih banaka, Splitskoj banci ili Privrednoj banci Zagreb. Oni kojima se utvrdi kreditna sposobnost stan će moći kupiti uz plaćanje učešća u iznosu od 15% od ukupne cijene stana.
Obitelji s troje i više djece te kandidati sa statusom dragovoljca nisu obvezni plaćati učešće, no u tom slučaju iznos učešća ulazi u kredit pa će i njihova mjesečna rata biti nešto veća. Važno je napomenuti i da su krediti u eurima te da je kamata u iznosu od 5.5% također vezana uz euro. Troškovi na zemljište, uređenje komunalne infrastrukture i priključke na infrastrukturu nisu uključeni u etalonsku cijenu stana. Rok otplate je na 30 godina uz mogućnost počeka.


17


milijuna kuna uložio je Grad Zadar u projekt stanova na Crvenim kućama




Problemi s rasporedom


Mnogi su kandidati nezadovoljni nelogičnostima i rasporedom prostorija u stanovima koji su preostali. Tako npr. stanovi od 43,77 metara četvornih nemaju niti jednu spavaću sobu, ali zato imaju terasu od 5m2. Oni sretnici koji mogu kupiti veći stan, od 59 m2, imaju jednu spavaću sobu.


Niska rata, krediti bez jamaca


Osim niske cijene mjesečne rate, od prosječnih 250 do 320 eura, ovisno o površini stana, jedna od pogodnosti jest i dobivanje kredita bez jamaca, što je danas neizostavan uvjet banaka pri izdavanju bankarskih stambenih kredita, koje sve veći broj kreditno zaduženih građana više ne može redovno otplaćivati, uglavnom zbog činjenice da je kunski iznos preračunat iz mjesečne rate u švicarskim francima. Stoga i ne čudi što je Gradska vijećnica jučer bila ispunjena do posljednjeg mjesta jer interes za relativno jeftine stanove ne jenjava, usprkos ekonomskoj krizi.