Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nošnjama i domaćom besidom prisjetili se nekadašnjeg života

Autor: Z L

28.07.2013. 22:00
Nošnjama i domaćom besidom prisjetili se nekadašnjeg života


Posjetitelji i ljubitelji folklora i domaće beside pljeskom su potvrdili da im nedostaje više ovakvih događaja
Kulturno-umjetničko društvo Sv. Luka iz Ždrelca održala je i ove godine tradicionalnu večer folklora pod nazivom 7. Ždreške lazi.
Večer je dobila naziv po stihovima domaće pjesnikinje, koji govore o napuštenim i zaraslim lazima našega maloga otočnog mjesta. Događaj je zamišljen kao spoj narodne baštine kopna i otoka. Tako su se ovom prilikom okupila kulturno umjetnička društva s otoka Ugljana i iz Slavonije.
Uz domaći KUD “Sv. Luka” iz Ždrelca nastupili su KUD “Sv. Ante iz Lukorana, KUD “Kukljica” te KUD “Posavac” iz Kaniže pokraj Slavonskog Broda.
Brojni posjetitelji zainteresirano su pratili pjesme i kola te jakim pljeskom nagrađivali izvođače. Na Ravnici u centru Ždrelca pažnju su privlačile slavonske ljepotice odjevene u raskošne nošnje ukrašene zlatovezom. Njihova kosa bila je počešljana tradicionalnim načinom češljanja. Hrvatska ima obilje različitosti u narodnim nošnjama, frizurama, napjevima, što nema niti jedna europska zemlja. Zanimljivo je da je baš članica KUD-a “Posavac” izabrana za najljepšu djevojku sela Hrvatske te se tijekom održavanja ove folklorne večeri prošetala Ždrelcem.
Poseban ugođaj ovoj večeri dali su pjesnici iz Ždrelca, član KUD-a “Sv. Luka” Željko Sutlović i Senka Juravić, koji su na domaćoj besidi prenijeli zanesenom gledalištu dio svoje duše, neoskvrnjeno sjećanje na djetinjstvo, čistu prirodu, cvrčke, more, trud i muku, siromašan život u didovoj kući, uljenicu uz koćetu.
Posjetitelji i ljubitelji folklora i domaće beside pljeskom su potvrdili da im nedostaje više ovakvih događaja i da u moru nove tehnike i dostignuća, svi žedno hrle svojim izvorima.
KUD Sv Luka je još jednom približio ljudima vrijednosti narodne baštine i dokazao se u organizaciji ovakvih večeri, uz čvrsto obećanje – vidimo se dogodine na 8. “Ždreškim lazima”.