Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Potukli se komunalci, zaštitari i gosti kafića

28.07.2016. 22:00
Potukli se komunalci, zaštitari i gosti kafića


Masovna tučnjava izbila je jučer u ranim jutarnjim satima ispred ugostiteljskog objekta Casablanca. Do eskalacije nasilja došlo je oko sedam sati ujutro kada su komunalni redari u pratnji šestorice zaštitara općinske zaštitarske službe Vir zaštita d.o.o. došli u namjeri da uklone nezakonito postavljenu terasu kafića Casablanca čiji je vlasnik Marijo Kapović.
– Odmah po dolasku komunalnim redarima i zaštitarima suprotstavili su se vlasnik objekta, koji je mini washom poprskao jednog komunalnog redara. Drugog komunalnog redara u obavljanju posla spriječio je 53-godišnji D.K., podignuvši ga i noseći ga po terasi ugostiteljskog objekta. U verbalnom okršaju sudjelovali su i gosti kafića koji su izvrijeđali komunalne redare i zaštitare – saznajemo od mještana koji su svjedočili događaju.
No, postoje različite interpretacije događaja od strane očevidaca i aktera, pa tako jedna od njih koja je poslana Zadarskom listu kaže da je jučer “oko 7 sati na otoku Viru došlo do eskalacije nasilja općinske zaštitarske službe Vir zaštita d.o.o. prema obitelji Marija Kapovića” te da su “zaštitari, u prisustvu direktora Antuna Novoselovića, nekadašnjeg načelnika zadarske krim-policije, nasilno, uz udarce šakama i guranje, nasrnuli na ovu obitelj unutar područja njihovog privatnog posjeda, nezakonito preuzevši ovlasti interventne policije”. U istome se dopisu kaže: “Sva sreća da je na mjestu događanja bila redovita policijska patrola koja je spriječila daljnje nasilje nad obitelji Kapović, udaljivši zaštitare s privatnog posjeda. Motivaciju za ovakvo djelovanje treba potražiti u činjenici da je Mario Kapović otvorio ugostiteljski objekt u neposrednoj blizini dvaju ugostiteljskih objekata u vlasništvu načelnika Općine Vir Kristijana Kapovića” – stoji u dopisu redakciji uz zahvalu policijskim službenicima koji su, kako piše, “onemogućili postupanje privatne policije” koja je u “funkciji zaštite načelnika Vira i njegovih poslovnih interesa na Viru”.
Antun Novoselović, direktor tvrtke Vir zaštita d.o.o., kazao nam je kako su komunalni redari u pratnji šestorice zaštitara jučer ujutro došli kako bi uklonili terasu kafića Casablanca.
– Vlasnici objekta ranije su već upoznati da se terasa trebala jučer ukloniti, pa su organizirano spriječili komunalne redare i napali zaštitare kako do uklanjanja ne bi došlo. Terasi se nije niti moglo prići jer su prilaz blokirali vozilima, a već pri izlasku iz automobila zaštitari su fizički napadnuti, izjavio je Novoselović.
Dodaje kako je jednom zaštitaru prilikom naguravanja poderana košulja, jedan je dobio šakom u glavu, a bilo je i prskanja mini washom, te verbalnog napada i vrijeđanja.
Zbog cjelokupnog događaja, ali i zbog činjenice kako se 50-ak ljudi suprotstavilo komunalnim redarima, odustalo se od uklanjanja terase.
Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske, potvrdio je kako su trojica sudionika incidenta, vlasnik objekta, M.K., zaposlenik i jedan od gostiju zaradili prekršajne prijave zbog narušavanja javnog reda i mira.
– Kako je bilo više aktera, događaj je još uvijek u obradi, pa možda bude još privedenih, rekao je Žodan, dodavši kako je u sprječavanju nereda sudjelovala jedna policijska ophodnja, a na teren su izašli odmah po dojavi.