"Budite naši gosti kad vam dosadi pizza cut bosti"

Slika korisnika valentinam
Poziv iz Benkovca
Ovim plakatom i ostalim manifestacijama benkovačkog kulturnog ljeta želimo privući goste kojima treba ponuditi nešto izvorno, a ne uvozno iz ostalih zemalja, što već mogu vidjeti svugdje po svijetu, govori Vanja Čvrljak, direktor
Plakat TZ Benkovca

Mnogi su vozači ovih dana ostali ugodno iznenađeni plakatom postavljenim na izlazu iz grada prema Crnom, ponajprije zbog njegove originalnosti. Naime, na plakatu se na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku nalazi slogan: "Budite naši gosti kad vam dosadi pizza cut bosti... when you get enough of pizza cuts... wenn sie von pizza weg laufen mochten".

Iza neobičnog plakata, koji poručuje kako se glavnina gastronomske ponude u županiji ipak ne svodi na "pizza cut", stoji vrijedna ekipa Turističke zajednice grada Benkovca" na čelu sa direktorom Vanjom Čvrljkom. Njihova je TZ i inače poznata po vrlo originalnim idejama za ljetna događanja, ali i činjenici da Benkovačko kulturno ljeto traje čak pet mjeseci.

Autohtona ponuda

Naime, rijetke se turističke zajednice, čak i u cijeloj Hrvatskoj, mogu pohvaliti s ov oliko manifestacija, a o tome koliko drže do autohtonosti u njihovu osmišljavanju kazuje i podatak da su, primjerice o Utrci puževa izvijestili svi nacionalni mediji.

Tako je i na ideju o nesvakidašnjem sloganu na plakatu na cesti prema Benkovcu došao prvi čovjek benkovačke Turističke zajednice, Vanja Čvrljak, koji stoji iza niza originalnih događaja sa ciljem promoviranja autohtonih jela, pića i običaja. Čvrljak je jedan od onih turističkih vizionara koji prezire ponudu zasnovanu na pizzi, hamburgeru i jeftinim kineskim suvenirima, a što je već godinama osnovna ponude i na zadarskoj Kalelargi:

- Ovim plakatom i ostalim manifestacijama benkovačkog kulturnog ljeta želimo privući goste kojima treba ponuditi nešto izvorno, a ne uvozno iz ostalih zemalja, što već mogu vidjeti svugdje po svijetu. Nažalost, iz godine u godinu svjedoci smo masovnog turizma koji promiče svakojake proizvode sumnjive kvalitete i porijekla. Ovdje u Benkovcu možemo reći da smo ponosni zbog činjenice da naše Benkovačko kultuno ljeto traje mjesecima i da je kao takvo najdulja manifestacija u županiji, a drugo, jedina smo sredina koja promiče autohtone vrijednosti - kaže Čvrljak, dodajući kako su gosti prepoznali njihov cilj, zbog čega ih nagrađuju sa sve češćim dolascima:

Grade kvalitetan turizam

- Reakcije domaćih i stranih gostiju su izvrsne, oduševljeni su što imaju priliku vidjeti, primjerice, stari običaj izrade bukara, pripremu benkovačkog prisnaca i sve ostale male tajne velikih majstora gastronomije naših baka i djedova. Jedino ovdje imaju mogućnost dobiti cjelovitu i izvornu sliku prostora u kojem borave, sa svim njegovim posebnostima, a to je ujedno najbolji način stvaranja kvalitetnog turističkog proizvoda. Vidimo, naime, da je turistička potražnja sve zahtjevnija te da bez ponude autohtonih proizvoda nema ni kvalitetnog turizma. Naša turistička zajednica, u suradnji s institucijama grada Benkovca, stoga gradi upravo takvu ponudu, a ovaj plakat na izlazu iz Zadar jedan je od primjera za to - zaključuje Čvrljak.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)