Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kolindina ekipa spremila najbolji bibinjski kogo

29.07.2017. 13:14
Kolindina ekipa spremila najbolji bibinjski kogo


Kulinarska ekipa Taline pobijedila je na sedmom po redu Bibinjskom kogu, natjecateljskoj gastromanifestaciji u spremanju crne valjane manestre na sipi. U Staron selu i Talinama u četvrtak navečer okupilo se sedam natjecateljskih ekipa, a u njihovim specijalitetima uživalo je oko dvije tisuće posjetitelja.
– Nema tu velike mudrosti. Treba pogoditi pravi omjer sastojaka i onda sve ide samo od sebe. Maneštrun sa sipom je tradicionalno bibinjsko jelo koje je i danas na jelovniku bibinjskih kužina, kaže Kolinda Lisica, meštrica od maneštruna iz šampionske ekipe.


Pršut i limunska trava
Šampionska ekipa Taline osvojila je Grand prix, pršut i poklon paket afrodizijačke limunske trave i ostale proizvode sponzora tvrtke Naš okus iz Sukošana u vlasništvu Bože Grginovića, koji ima jedini nasad limunove trave u Hrvatskoj.
– Staro ognjište i kotlić, simbol su za novi početak tradicionalnog bibinjskog jela koje se nekad davno spremalo, koje su jele naše bake i djedovi, kažu iz Kolindine ekipe Taline koja je najbolje pomiješala kapulu, sipu, domaće rezance i sve dodatke potrebne za najbolji maneštrun.
Drugo mjesto, paket sponzora Naš okus i dvije karte za adrenalinski Fun park Mirnovec kod Biograda, osvojila je ekipa Despacito Poquito Poquito koje su predvodili meštri Vinko Badmak i Ante Kero.
Treće mjesto osvojila je ekipa Tute, svi prezimena Lisica, pobjednici Bibinjskog koga 2015. i 2016..
– Turisti su oduševljeni maneštrunom sa sipom, jednostavno su počistili sve pijate, što znači da ga treba odmah početi nuditi u restoranima i konobama, jer pripada tradicionalnoj bibinjskoj kužini govori Jelka, meštrica iz ekipe Tute.
Jado i Ana su izvan konkurencije kuhali maneštrun sa sipom, ekipa Ribara Jere je pripremala slasni brudet od grdobine i ugora, ekipa Anke Sekula fritule, bubice i kroštule koje je ekipa Anke Sekula dijelila besplatno, Senada Delija iz Turističkog ureda je s bajkovito uređenog štanda dijelila brošure, lavandu, suvenire, Ana Banić je izložila unikatni nakit, Tereza Kardum Kinda umjetničke slike.
– Pod voditeljskom palicom Božidara Rebića, te budnim okom Jure Fuzula, direktora TZO Bibinje i donačelnika Šime Sekule, ocjenjivački sud – Milica Šimunić, Anđela Lukić, Zvonko Režan, članovi folklorne skupine Veseli Bibinjci, imao je zadatak izabrati tri najautentičnije pripremljene maneštre, s duhom nostalgične bibinjske prošlosti.


Odlučivale nijanse
– U ocjenjivanju okusa, kuhanja i izgleda odlučivale su tek nijanse, obznanio je Zvonko.
Bibinjski maneštrun sa sipama stavlja se uz bok autohtonih jela, poput lukoranske tabaškade, tune na kaljski, biogradske ćućke, benkovačke vare, dugootočkog brudeta od grmalja, šurenog paškog sira s motarom, njoka u umaku od posedarskog pršuta i rige, guste pakoške juhe od leće i čičvarde, ninskog paradižota, sukošanskog čufrita i maneštruna od povrća.
– Manifestacija je zamišljena kao projekt koji Bibinje poklanjaju Bibinjcima, gostima i turistima, naglasio je Fuzul.
Općina, Turistička zajednica i Udruga Selekta Marine Bolanča su u potpunosti uspjeli, organizirali su manifestaciju čija je svrha druženje i promoviranje tradicionalnog bibinjskog jela čije je recepte i tajne kuhanja na ovaj način lakše približiti predstojećim generacijama, ali i turistima koji ovo jelo i nemaju baš priliku svagdje probati.
– Ima neka tajna veza između Bibinja i stranaca, koji kad jednom posjete ovo mjesto više ne mogu otići. Osjećaju kao da su domaći pa se iznova vraćaju, poručio je Jure Fuzul.