U dokumentarcu "Bruška" rekonstruirat će zločin srpskih paravojnih formacija

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
REDATELJ LUKA KLAPAN
Bruška i danas boluje od tuge, jer nakon 27 godina još uvijek pravdi nisu privedeni počinitelji ubojstava desetero mještana Bruške koji su 21. prosinca 1991. ubijeni na svojim kućnim pragovima u zaseoku Gornji Marinovići.
Marko Mane Ledenko
Redatelj filma Luka Klapan sa živim svjedocima iz Bruške

Redatelj Luka Klapan odlučio je rekonstruirati zločin koji su srpske paravojne formacije počinile 21. prosinca 1991. u selu Bruška. U tijeku je snimanje njegovog novog dokumentarnog filma pod naslovom "Bruška".

Bruška i danas boluje od tuge, jer nakon 27 godina još uvijek pravdi nisu privedeni počinitelji ubojstava desetero mještana Bruške koji su 21. prosinca 1991. ubijeni na svojim kućnim pragovima u zaseoku Gornji Marinovići. 

Bukovičko selo Bruška smješteno je u zaleđu Benkovca i susjedno je mjesto Medviđe u kojoj je u Domovinskom ratu također počinjen masovni zločin nad desetero civila, objasnio je scenarist i redatelj filma Luka Klapan ujedno napominjući kako ni danas mnogi ne znaju za progone i ubojstva Hrvata na prostoru Bukovice tijekom Domovinskog rata.
Suradnik na filmu i vođa snimanja Krešo Zrilić, Bruščanin iz zaseoka Zrilići-Pećina i svjedok ratnih događanja koje će film pokušati rekonstruirati, ističe da je Bruška ime dobila po kamenu brušnjaku kojim je nekad obilovala, i danas kao da je skamenjena u svojoj iskonskoj ljepoti. Težak i naporan život na krševitom kamenjaru Bukovice i ovdje je vrlo brzo savijao leđa žena pod teretom vučije za vodu ili pod teškim bremenom drva. Prije Domovinskog rata u mjestu je živjelo malo više od 400 Bruščana, a danas tu živi tek oko osamdesetak njih-istaknuo je Krešo Zrilić.

Dokumentarni film snima se na lokacijama Bruške, Rodaljica, Benkovca, Zadra i Zagreba. Za naratorski tekst zaduženi su pjesnik i profesor Ivan Genda iz Medviđe ,te poznati Bruščanin Marinko Marinović koji godinama živi i djeluje u Karlovcu. Ovim važnim projektom ostvarena je suradnja i s Narodnim muzejom Benkovac, kojem je na čelu kustos Marin Ćurković .Ćurković je jedan od kazivača u filmu koji će se u svom kazivanju između ostalog osvrnuti i na to kako na ovim prostorima život teče još od prapovijesti što dokazuje i nedavno opsežno istraživanje arheološkog nalazišta u dolini Pod na samom ulazu u Brušku. Istraživanje je provedeno kao preduvjet izgradnji plinovodnog sustava Like i Dalmacije.

Filmom koji uskoro ulazi u stadij post-produkcije ponajprije se teži pridonijeti tomu da se civilnim žrtvama Bruške iskaže pijetet, te da masakr koji je počinjen na samom početku Domovinskog rata bude poznatiji u hrvatskoj javnosti. Sudionici i svjedoci razotkrivaju strahote koje su proživljavali tih užasnih dana, iznose činjenice i opisuju događaje koji su duboko ukorijenjeni u njihovim sjećanjima. Udruga FFVAL potpisuje produkciju dokumentarnog filma redatelja Luke Klapana.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno