Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

VIĐENO U NEVIĐANAMA: S praćkama u rukama 30 djece i 26 odraslih, stigla i Maja Šuput

29.07.2018. 15:46
VIĐENO U NEVIĐANAMA: S praćkama u rukama 30 djece i 26 odraslih, stigla i Maja Šuput


Dodo Milolović (33) iz Neviđana svjetski je prvak u natjecanju s praćkom, pogađanju mete kamenčićima s drvnom praćkom.  On je na jedinstvenom i zaista spektakularnom, osmom po redu  "Otočkom natjecanje u praćan", neslužbenom svjetskom prvenstvu  održanom na Staroj gusterni, u četvrtom krugu repasaža s 10 metara  udaljenosti pogodio je metu, bočicu od 2,5 decilitara, što njegovom suparniku Borisu Sušiću nije uspjelo. Treći je Mauricio Škrokov.
U organizaciji udruge Bumbak
Natjecanje se odvijalo u dvije kategorije, djeca do 15 godina i odrasli.  Dječjih natjecatelja je bilo točno 30, a odraslih čak 26. U dječjoj konkurenciji šampion je David Škrokov (14), drugo mjesto je osvojio Luka Kapović (10), a treće Vice Škrokov (12).
Suci su bili Luka Štorić i Mario Medić, a voditelji Martina Tolja i Ante  Jureško.
Sveotočko natjecanje se održalo u organizaciji Udruge za održivi razvoj Bumbak predsjednice Petre Perinović, uz potporu Općine Pašman i  Turističke zajednice te brojnih donatora čijom je blagonaklonošću i  održana bogata tombola.
Natječe se u tri kruga na ispadanje onih koji ne pogode metu u dva pokušaja. U prvom i drugom krugu udaljenost od mete je pet metara, a  meta petlitarska plastična boca. U trećem krugu natjecatelj je od mete  udaljen deset metara, meta je litarska boca, a tri su pokušaja. U finalu,  odnosno repasažu, meta je boca od 2,5 decilitara koju treba pogoditi iz  praćke.
Praćka se u Bibliji spominje u borbi između Davida i Golijata. Ta jednostavna naprava je napravljena od drvenih rašlji s drškom, te gumene  trake i s torbicom koja zatezanjem i naglim puštanjem gume izbacuje  streljivo-kamenčiće.
Borci za most
A, Neviđanci s otoka Pašmana su zaista specifični otočani. Čvrsto drže  do otočke tradicije i očuvanja običaja, a priče o bodulsko-neviđanskoj  škrtosti padaju u vodu ako ste u društvu Bože Milolovića i Miroslava Kapovića iz Neviđana te Borisa Travice iz susjednih Mrljana.
Riječ je članovima Građanske akcijske grupe za most Pašman – kopno,  grupe otočana koja su svojom inicijativom dobrano uzburkala Vladu RH  i Butkovićevo ministarstvo, i na dobrom je putu u borbi za most.
Staru gusternu, na južnoj uzvisini iznad otočke magistrale, idealnu za  održavanje kulturno-zabavnih i športsko-rekreacijskih događanja, vjerojatno nema nitko u Lijepoj Našoj i šire.
Uz dagnje na buzaru, tunu na žaru, gulaš od divljači i fritule te bogatu  ponudu osvježavajućih pića u noći s četvrtka na petak Neviđane su bile  pune domaćih i strsnih posjetitelja koji su uživali u natjecanju i zabavi, a  sve je začinila hrvatska hit pjevačica Maja Šuput u čijem se urnebesnom  rimu gibalo i pjevalo, tko zna do kada u noći. Naime, Ciprin brod iz Tkona za Biograd "gre" točno u ponoć i 20 minuta.