Dio grita je na deponiju u Diklu, a ostatak još uvijek leži u Zatonu Obrovačkom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
(NE)OPASNI OTPAD Šime Šimurina uputio apel Državnom inspektoratu
Koji je rok za potpuno otklanjanje otpada s lokacije i kako je moguće da Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a kasnije Državni inspektorat, istom pravnom subjektu izriče kaznu za nezakonito odlaganje potencijalno opasnog otpada te malo kasnije, na istoj lokaciji, izdaje pozitivno mišljenje za izgradnju tvornice za preradu otpadnog grita, pita se Šimurina
arhiva Zadarski list
Grit u Zatonu Obrovačkom

Ispred inicijative građana grada Obrovca, Zatona Obrovačkog, Jasenica, Maslenice, Rovanjske, Bilišana, Zelengrada, Kruševa, Ribnice, Karina Gornjeg, Karina Donjeg, Pridrage, Paljuva, Novigrada, Podgradine, Posedarja, Ždrila itd., Šime Šimurina uputio je apel Državnom inspektoratu da i dandanas, nezakonito odložen otpadni grit još uvijek stoji na istom mjestu u krugu tvornice THC d.o.o.

Šimurina je podsjetio da je Državni inspektorat, odnosno Inspekcija zaštite okoliša, još u svibnju donijela rješenje o novčanoj kazni odgovornoj osobi, odnosno tvrtki Grit Inter, u iznosu 101.376 kuna. Dana 27. lipnja 2019. godine Inspekcija je ponovo obavila kontrolu izvršenja rješenja te utvrdila nepostupanje po istom.

Nakon utvrđenja nepostupanja po rješenju o novčanoj kazni, je li započeto s prisilnim izvršenjem rješenja, upit je koji Šimurina upućuje Inspekciji zaštite okoliša te dodaje kako je davno prošao rok od 30 dana od primitka rješenja.

Prošlo je 30 dana

- Koji je rok za potpuno otklanjanje otpada s lokacije i kako je moguće da Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a kasnije Državni inspektorat, istom pravnom subjektu izriče kaznu za nezakonito odlaganje potencijalno opasnog otpada te malo kasnije, na istoj lokaciji, izdaje pozitivno mišljenje za izgradnju tvornice za preradu otpadnog grita iz brodogradnje koja uključuje izgradnju skladišta opasnog i neopasnog otpada, nastavlja s traženjem odgovora Šimurina.
- Poslao sam upit Inspekciji. Ali i prije toga sam dobio odgovor Inspekcije da su još u svibnju izrekli kaznu od oko 101 tisuću kuna i da će vlasniku otpada, Grit Interu, ako ne makne otpad u roku od 30 dana, izreći kaznu 10 puta veću od već izrečene. Naravno, prošlo je tih 30 dana, odgovorili su da je postupak u tijeku i da će javnost biti obaviještena o sljedećim koracima. Međutim, ništa. Nitko se ne oglašava, kazao je Šimurina naglasivši kako, ono što je apsurd u svemu, što je Ministarstvo izdalo rješenje u kojem daje pozitivno mišljenje za izgradnju postrojenja za preradu grita. Investitor je izveo manevarski potez fingirajući da je započeo s odvozom vreća na odlagalište u Diklu gdje je odložio 6 od cca 1000 vreća. Ostatak još uvijek leži na suncu i buri u Zatonu Obrovačkom.
Znači, s jedne strane kažnjavaš vlasnika otpada jer radi protuzakonito, a s druge strane mu, u isto vrijeme, izdaješ pozitivno mišljenje za izgradnju tog postrojenja, navodi Šimurina dodajući kako je pokušao već u nekoliko navrata doći do odgovora od strane načelnika Općine Jasenice i gradonačelnika Grada Obrovca, ali do sada nikakav odgovor nije dobio.

Neka se ponovi analiza

- I zato ih ovim putem prozivam da upute upravni spor na Upravnom sudu u Splitu protiv rješenja od strane Ministarstva, upravo zbog ponašanja investitora koje je takvo kakvo je. Oglušuje se na upozorenja inspekcijskog nadzora i ne poduzima nikakve daljnje korake. Možemo povući paralelu sa situacijom koja se nedavno odvila u Kninu, gdje je tvornica vijaka ispuštala otpadne vode u rijeku Krku, kazao je Šimurina dodajući kako je gradonačelnik Knina na trošak grada Knina napravio ponovljenu analizu.
- S obzirom na to da ne znamo porijeklo nastanka otpadnog grita, i mi tražimo da se napravi ponovljena analiza, ali ne od strane tvrtke odabrane i financirane od strane tvrtke Grit Inter d.o.o. te da će uključivati i analizu sadržaja ugljikovodika. Njome će se, siguran sam, dokazati opasnost tog otpada. Zašto, po uzoru na Knin, isto ne bi napravili Jasenice i Obrovac, pita se Šimurina podsjećajući i na to da je gradonačelnik Župan na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Obrovca, održanoj na Dan grada 19. ožujka 2019. godine, na blagdan sv. Josipa, izjavio kako ima čvrsto obećanje odgovornih da će sav otpadni grit biti uklonjen s lokacije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno