Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Eric Bibb u Zadar donio atmosferu radnih i žetvenih pjesama robova s plantaža pamuka

29.07.2019. 10:07
Eric Bibb u Zadar donio atmosferu radnih i žetvenih pjesama robova s plantaža pamuka


Sudeći po ovacijama i glasnom pljesku, najveća zvijezda ovogodišnjeg Zadar Jazz & Blues festivala – Eric Bibb itekako je opravdao očekivanja publike. Legenda akustičnog bluesa – Bibb, u Zadar je stigao u okviru petog izdanja zadarskog jazz i blues festivala, u sklopu Zadarskog kazališnog ljeta te nastupio pred do zadnjeg mjesta popunjenim gledalištem terase Muzeja antičkog stakla, lokacije događanja. U Zadar je stigao u pratnji Staffana Astnera na električnoj i akustičnoj gitari, Nevillea Malcoma na bas gitari i Paula Robinsona na bubnjevima, dobro raspoložen kao i ostatak ekipe. Iako zašao u šezdesete, tragovi godina teško da su se mogli uočiti na njegovom licu, dapače kao kakav mladić skoro je dva sata pjevao i svirao gitaru, animirajući publiku i dosjetkama.
– Prije dvije godine moj je album »Migration Blues« bio nominiran za Grammy u kategoriji: najbolji tradicionalni blues album. To je bila moja druga Grammy nominacija. I znate što – nisam osvojio nagradu – dobili su ju Rolling Stone, nasmijao je okupljene Bibb.
Zadarska je publika očekivano imala priliku čuti i koju stvar s tog albuma kao i ostale uspješnice blues majstora koji je te večeri u Zadar »donio« i energiju nekadašnjih afroameričkih zajednica diljem Sjedinjenih Američkih država gdje je blues nastao na korjenima duhovne glazbe, radnih i žetvenih pjesama s plantaža pamuka.
U izvedbama mu je asistirala i publika koja je dobrim djelom bila sastavljena od turista. Neki od njih posebno su zbog toga došli i u Zadar, ne želeći propustiti Zadar Jazz & Blues festival. Zanimljivo je za spomenuti da je prva karta za Bibba prodana u dalekom Oslu odakle su u Zadar stigli bračni par Ingvild i Bjorn.
– Veliki smo zaljubljenici u Bibba tako da smo odmah kupili karte čim su stigle u on line prodaju. Otkrili smo ga prije tri godine i od tada ga pratimo i uživamo kako sve više napreduje. Koncert je bio fenomenalan kao i atmosfera tu u ovom vašem prekrasnom muzeju, istakli su Norvežani i dodali kako su se za ljetovanje odlučili za Brač no koncert ih je doveo u Zadar koji ih je očarao.