Šampion Valentino Peljušić na Putku, drugi Dorian Rudić na Medi, a treća Lucija Klanac na Biserki

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
VIŠE OD IGRE Na posedarskoj trci magaraca pobijedio sukošanski tovar
A nisu magarci baš tako »bez veze«. Magarac je bio i ostao najskromnija, najsimpatičnija i najpopularnija životinja, zaštitni znak Dalmacije, simbol ustrajnosti i izdržljivosti, Biserka je kućni ljubimac u obitelji Žarka Klanca, poručila je brončana Lucija Klanac, prva žena na pobjedničkom postolju u više od pola stoljeća održavanja trka magaraca u Posedarju
Velimir Brkić
Valentino Peljušić, Lucija Klanac, Žarko Klanac

 Na tovarećoj pisti na posedarskoj rivi održale su se spektakularne 48. Trke magaraca. Novi šampion je Valentino Peljušić iz Debeljaka koji je jahao Putka u vlasništvu Bože Devića iz Sukošana.

Prvak Hrvatske, Sv. Filipa i Jakova, Pirovca, Sukošana
Mladi Debeljačanin, naime, na svojoj farmi brine se za čak pet tovara. Međutim, jaše Putka, Bože Devića, kao i šampionski jahač Andrija Smolić Smoljo iz Sukošana.
- Putko je prvak Hrvatske iz Tisnoga, šampion Sv. Filipa i Jakova i Pirovca, te čak desetostruki šampion Noćne trke tovara Memorijal kenje Viole koja se 11. kolovoza u Sukošanu održava točno 50 puta, objašnjava Valentino.
Utrka magaraca je manifestacija koja u sebi ima najviše specifičnog dalmatinskog duha.
- Živilo Posedarje, Debeljak i Sukošan, živija Božo Dević, živili tovari, živila Dalmacija, živila Lipa Naša, gromoglasno će šampion Valentino.

Najslikaniji Sivko

Drugo mjesto na Medi osvojio je Dorian Rudić, a treće Lucija Klanac iz Posedarja koja je jahala Biserku, magaricu njezinog oca Žarka Klanca.
- A nisu magarci baš tako »bez veze«. Magarac je bio i ostao najskromnija, najsimpatičnija i najpopularnija životinja, zaštitni znak Dalmacije, simbol ustrajnosti i izdržljivosti, naša Biserka je kućni ljubimac u obitelji Žarka Klanca, poručila je brončana Lucija Klanac, prva žena na pobjedničkom postolju u više od pola stoljeća održavanja trka magaraca u Posedarju.
Još su se natjecali Ivan Klanac na Speedyju, Mihovil Čulina na Ventilaciji, Mate Vuleta na Veteku i Ante Rudić na Tepi Beri. Ove godine, nažalost, nije se natjecao Rocky, višestruki slavodobitnik, kojeg je jahao Ivan Ledenko iz Popovića.
Zato su u obližnjem parku bila četiri magarca Branka Klanca Ferrari iz Slivnice Donje koji je u 35 godina natjecanja osvojio točno deset šampionskih titula. Najviše pažnje i selfija priskrbilo je tek dva i pol mjeseca staro pule Sivko.
Promocija autentične, dalmatinske životinje
Prethodno su pod budnim okom pravičnog suca Ivana Šimurine održana natjecanja u nošenju jaja u žlici, utrci u vrećama i potezanju konopa. U nošenju kabla s vodom na glavi iskazale su se Biserka Bušljeta, Marija Zubčić i Ljubica Kevrić. Program je vodio Igor Jelinić Toto.
- Ovaj športsko-zabavni spektakl je poseban i zbog činjenice da promovira magarce i na taj način spašava od zaborava i izumiranja tu autentičnu, dalmatinsku životinju, kazala je Marija Crnjak, zamjenica načelnika, koja je pobjedniku u utrci magarca i potezanju konopa uručila posedarske pršute.
Atmosferu je na posedarskoj rivi dodatno zapalila grupa Dalmatino, uz čije se pjesme pjevalo i plesalo, puno dalje od ponoći.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika monika
moj suprug to pravi magarac....
Slika korisnika mete
Jedno pitanje za gospođu. Dali njen muž ima onu stvar kao magarac ili je glup kao tovar? Ako je prvo onda može biti jako zadovoljna. A ako je druga varijanta onda ima problem. Pozdrav gospođi.