Ante Ćurković novi pročelnik za EU fondove

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
ODLUKA - Nakon odlaska Šime Erlića u Ministarstvo
Prioritet će mi biti nastavak svih projekata koje smo započeli te borba za ugovaranje novih. Odjel jako dobro funkcionira jer je sve postavljeno na optimalan način, zbog čega mi je veliko zadovoljstvo što mogu nastaviti rad s ekipom koja postiže ovako dobre rezulate, kaže Ćurković
Drago mi je što je gradonačelnik Dukić prepoznao moj rad i imenovao me pročelnikom za EU fondove - Ante Ćurković

Dosadašnjeg gradskog pročelnika za EU fondove, Šimu Erlića, zamijenit će njegov pomoćnik, magistar politologije Ante Ćurković. Ovu vijest potvrdio nam je zadarski gradonačelnik Branko Dukić, očito zadovoljan radom Erlićeva pomoćnika, kao i čitavog tima koji se smatra jednim od najboljih u zemlji po pitanju povlačenju europskih sredstava.

Ćurković, kojeg još čeka samo službeno imenovanje, napominje kako mu je drago što je gradonačelnik prepoznao njegov rad. Iako o detaljima budućeg rada nije htio govoriti, budući da tek slijedi i formalna procedura preuzimanja Odjela, za naš je list jučer ipak najavio cilj svojega rada:

- Prioritet će mi biti nastavak svih projekata koje smo započeli te borba za ugovaranje novih. Odjel jako dobro funkcionira jer je sve postavljeno na optimalan način, zbog čega mi je veliko zadovoljstvo što mogu nastaviti rad s ekipom koja postiže ovako dobre rezultate, kaže Ćurković.

Njegovim izborom zadovoljan je i uskoro bivši pročelnik Odjela, Šime Erlić, koji je Odjel i doveo do razine optimalnog povlačenja europskog novca.

Dovršetak ugovorenih projekata

- Sada je najveći izazov ovom odjelu dovršetak svih ugovorenih projekata za koje smo već povukli novac, a što je važno i za čitavu Gradsku upravu, s obzirom da je riječ o pet kapitalnih projekata koje treba provesti. No, imamo kompletnu stručnu ekipu koja ima iskustva jer je riječ o ljudima koji su i najzaslužniji za priznanja za povlačenje EU sredstava proteklih godina, ističe Erlić.

Naime, Grad Zadar je prošle godine na Danima regionalnoga razvoja i EU fondova proglašen najboljim u kategoriji povlačenja sredstava iz EU fondova, a riječ je o izboru "Najbolji grad", koji je organizirao Jutarnji list u suradnji s portalom gradonacelnik.hr te agencijom Ipsos.

Ovaj podatak govori da se rad gradskih odjela za EU fondove itekako prati, odnosno da se točno zna koliko je pojedini grad uspio povući europskog novca. A za odjel Grada Zadra zna se da je u samo pet godina, točnije u razdoblju od 2013. do 2018. ostvario 25 projekata ukupne vrijednosti preko 90 milijuna kuna! Brojka je tim značajnija zna li se da im je u konkurenciji za nagradu bio i glavni grad Hrvatske.

Priznanja za povlačenje sredstava

- To je ujedno priznanje svima nama za odrađeni posao, no ne bismo bili uspješni u povlačenju sredstava da nema koordinacije između svih odjela jer znamo da se projekt ne može realizirati bez dobre pripreme projektne dokumentacije, građevinskih dozvola, financija i svega ostalog, što mora jako dobro funkcionirati. Vodstvo Grada na čelu s gradonačelnikom pritom nam daje veliku podršku. Na taj se način stvara jedna pozitivna dinamika povlačenja sredstava, koja je u našem odjelu već stvorena i sada će se i zadržati. S druge strane, važno je da je i moja nova dužnost u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Eurpske unije može pomoći gradskom odjelu jer ostajem u istom resoru te ću učiniti sve da ovaj odjel bude još uspješniji, najavljuje dosadašnji gradski pročelnik za EU fondove koji s ovih dana već polako sprema za Zagreb.

Naime, ovaj gradski odjel preuzeo je još 2013. godine kada su projekti za EU fondove bili tek u povojima, odnosno kada se Hrvatska tek počela probijati u kompliciranom sustavu projekata kojima se aplicira na europska sredstva. Od odjela je Erlić, sa svojom vrijednom ekipom, napravio respektabilan gradski resor koji, kako vidimo, dobiva i nagrade za povlačenje sredstava.

- Sve je trebalo pokrenuti ispočetka, prije svega s velikim sustavima, ali za mene je to bilo jedno pozitivno radno iskustvo. Godine s mojim timom kojih ću itekako pamtiti, poručuje Erlić.

 


»Ne bismo ovaj odjel Grada Zadra bio uspješan u povlačenju sredstava da nema koordinacije između svih odjela jer znamo da se projekt ne može realizirati bez dobre pripreme projektne dokumentacije, građevinskih dozvola, financija i svega ostalog, što mora jako dobro funkcionirati

Šime Erlić, dosadašnji gradski pročelnik za EU fondove


Erlić: Odjel ostaje u dobrim rukama

Izabrani državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova, Šime Erlić, napominje kako je izuzetno zadovoljan odabirom Ante Ćurkovića za novog pročelnika ovog gradskog odjela, a evo i zašto:

- Odjel je ustrojen i funkcionira već niz godina u suradnji s ostalim gradskim odjelima te, nakon mog odlaska, ostaje u dobrim rukama. Priprema i provedba projekata za europske fondove već je uhodana i moj je kolega Ante Ćurković dao rješenje za nastavak ove priče, budući da posjeduje iskustvo i uključen je u apsolutno sve procese koji se tiču pripreme i provedbe projekata kroz niz godina zajedničkog rada. Stoga neće biti problema u nastavku funkcioniranja odjela, budući da smo zadnjih sedam, osam godina svi zajedno, na čelu s bivšim i sadašanjim gradonačelnicima, stavili prioritet na povlačenje sredstava iz Europske unije, pri čemu su ostvareni i svi potrebni kapaciteti za naš, ali i ostale gradske odjele, kako bi se ta razina suradnje podigla. Na nama je sada nastaviti započete poslove, najavljuje Erlić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)