Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Silbenjanima nisu “sjele” limene klupe

29.07.2020. 12:14


SILBA – Nedugo nakon što je prije desetak dana za pomorski promet otvorena riva i trajektno pristanište u luci Žalić na Silbi, javilo nam se nekoliko mještana nezadovoljnih rješenjem za klupe koje su postavljene u pristaništu, a za koje tvrde da su opasne jer imaju oštre rubove na koje se lako posjeći te predstavljaju opasnost. To se i dogodilo prije par dana kad se tijekom kupanja jedan dječak posjekao na oštre rubove i završio u bolnici na šivanju. Nakon što se dogodila nesreća odgovorni su shvatili kako klupe nisu postavljene pravilno, odnosno kako su radnici prilikom montaže skinuli zaštitne gume misleći da su dio ambalaže, te su ih bacili. Međutim, uvidjevši pogrešku, djelatnici tvrtke Sun Adria iz Rjeke su krenuli prema Silbi sa zaštitnom gumom te su je do kraja radnog dana postavili i zaštitili klupe. Ovo nam je potvrdio i vlasnik tvrtke Radojko Brnčić koji je dodao kako su oni izveli radove prema projektu te kako su njegovi djelatnici jučer postavili zaštite i kako mu je žao zbog previda.
​Ipak, prije nego se ovo dogodilo Silbenjani su upozoravali na to kako su klupe loše napravljene.
– Naši mještani nisu zadovoljni ovim klupama jer je to lim koji nije niti zaobljen već strši i jako je oštar i samo je bilo pitanje vremena kad će se netko ozlijediti, kao što se, nažalost, i dogodilo prije par dana. Od samog početka imamo primjedbe na te klupe jer je na njima nemoguće sjediti. Naime, napravljene su od metala i tijekom ljeta se užasno užare te je nemoguće sjesti na njih, rekla nam je Diana Klanac, predsjednica Mjesnog odbora Silba dodavši kako su zadovoljni i zahvalni napravljenim, ali kako smatraju da su se neke stvari ipak mogle bolje izvesti. Drugi Silbnjani su nam rekli kako su klupe pretanke te se prilikom sjedenja krive, a na pojedinim mjestima su se već savile jer je riječ o limu debljine svega par milimetara.
Smatraju kako su trebali staviti drvene klupe koje bi bile mnogo prikladnije i manje opasne nego ove koje su stavljene.
Inače, radovi na sanaciji rive i trajektnog pristaništa koštali su 10,2 milijuna kuna, a radovi su bili investicija Županijske lučke uprave, koji su realizirani i uz pomoć Zadarske županije, Grada Zadra i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.
– Radovi su izvedeni prema projektu kojega je radio projektant Kruno Fafangelo, a izvođač je tvtka Sun Adria čiji su radnici jučer trebali postaviti zaštitnu gumu dok je nadzor bio tvrtka D&Z. Odlučili smo se za ove klupe jer su izgledale kao zgodan način za pokrivanje bokobrana, ali ukoliko se ne pokažu kao dobar izbor, možda ćemo ih i ukloniti, najavio je Davor Škibola, ravnatelj Županijske lučke uprave.
– Ono što je bitno za naglasiti jest činjenica kako je ovaj mul dio operativne obale, odnosno to je dio luke i stoga se ne bi smio koristiti kao kupalište. Ipak, žao nam je da je do ovoga došlo i ukoliko se zaista pokaže da su klupe loš odabir, maknut ćemo ih, rekao je Škibola.
Projektant Kruno Fafangelo istaknuo je kako je projekt napravljen prema pravilima struke i standardima te kako se klupe nekima mogu sviđati, a drugima ne, jer svatko ima pravo na svoje mišljenje.


"Odlučili smo se za ove klupe jer su izgledale kao zgodan način za pokrivanje bokobrana, ali ukoliko se ne pokažu kao dobar izbor, možda ćemo ih i ukloniti"
Davor ŠKIBOLA