Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Male životinjske priče pronalaze put do djece jer su nastale iz srca

29.07.2021. 12:46


Male životinjske priče dolaze do srca onih najmlađih i ispunjavaju najveći cilj autorice Zadranke Sarah Stručić, a to je da roditelji zagrle dijete, posvete mu svoje vrijeme i pročitaju nešto zabavno i poučno.
Sarah Stručić je po struci pravnica i radila je u struci dok nije dobila drugo dijete, a tijekom porodiljnog zatrudnjela s trećim. Redovito pjeva, igra se, čita pa su se dječje pričice u rimama nekako same nametnule.


Otkrivanje ljepota ovog svijeta
– Prošle sam godine objavila prvu seriju slikovnica pod nazivom »Male životinjske priče«, a evo prije nepunih mjesec dana izašla je i druga. Svaka serija je sastavljena od po pet slikovnica, a naslovi iz ove nove serije su: Tajna velikog krokodila, Nevolje poljskog miša, Ljama u Parizu, Vjeverica kreće u školu i Snježna priča mame medvjedice. Sve priče iz ove, a i prošle serije, pisane su u stihovima u rimi. Moja djeca strašno vole pjevati i primijetila sam da su im puno draže priče koje su zvučne, od onih u kojima je tekst monotoniji. Poruke su različite, od toga da je potrebno pomagati bližnjima kada su u nevolji do toga da je, uz upornost i trud, moguće ostvariti sve svoje želje i snove. Zatim, da je sasvim u redu bojati se, ali da se isto tako isplati suočiti sa svojim strahovima kako bismo otkrili ljepote ovog svijeta, priča Sarah.
Kako nastavlja, čitava ova priča oko slikovnica krenula je stvarno spontano, bez nekog plana.
– Suprug je očito nekako nanjušio moj talent za pisanje i za rođendan prije dvije godine mi poklonio bilježnicu i kemijsku sa zadatkom da moram nešto napisati. Nisam ja to tada baš preozbiljno shvatila, ali onda je nakon rođenja trećeg djeteta, mašta jednostavno proradila i uvijek kada bih ju otišla uspavati, počele su se javljati neke ideje. Iako vjerujem da je suprug očekivao neko ozbiljnije literarno djelo, na kraju sam ga iznenadila s pričama za djecu. I opet je on bio taj koji me nagovorio da pokušam pronaći ilustratora i da sve te priče pretočimo u slikovnice. I to je bilo to! Danas je iza mene 10 slikovnica! Ni sama ne mogu vjerovati, zadovoljno i uzbuđeno govori Sarah koja je jednostavno pustila mašti na volju i stihovi su je poveli, a kako i sama ima troje djece koja vole čitati, nastojala je da svaka priča ima neku poruku.


Ljama koja postaje dama
Glavni junaci svih njenih slikovnica, nositelji poruke su životinje.
– Ne znam je li razlog tome što je moj sin, dok je bio mali, jako volio vukove i često sam smišljala priče »iz glave« za njega baš s vukovima. I dan-danas su im najdraže te priče iz glave i svaku večer kažu, ajde nemoj čitati, nego pričaj neku iz glave. Nakon vuka su tako uslijedile sova, dabar, lasta, lisac, vjeverica, ljama, krokodil, svinja i još mnoge druge životinje… Nekako mi je nakon svake nove priče postao izazov smisliti još jednu priču u kojoj će mi poći za rukom da prikažem životinju u okruženju i svijetu u kojem doista živi, a uz to joj dodati neki, nazovimo to, faktor iznenađenja. A da sve to još bude u rimi, otkriva Sarah.
Životinje, odnosno basne voli jer je pomoću njih djeci moguće poručiti da, kolikogod jaki i veliki bili, ipak je sasvim u redu da se bojimo.
– Isto tako, vrlo male i slabe životinje, u mojim pričama postaju pravi junaci. Lisac iz »Laste bez pamćenja« koji je, kako je poznato, lukav i »pokvaren«, kod mene je taj koji pruža pomoć unesrećenoj lasti. Mali zeko pomaže velikoj medvjedici i tako joj spašava život. Strašan vuk kod mene je zubar koji pomaže dabru izliječiti zub kako bi mogao nastaviti graditi brane. Ljama, koja inače živi u okruženju »neljubaznih« ljami koje pljuju, osjeća da je rođena da bude dama i odlazi u Pariz ostvariti svoje snove i pohađa tamo školu za dame. A deva iz prošle serije je prava rock zvijezda i putuje na Sjeverni pol kako bi osvojila životinjski eurosong. I tako redom, sve su priče tu da djecu nasmiju, da ih zabave i pokažu im da je sasvim ok biti ponekad loše volje, bojati se ili tražiti pomoć, ali isto tako i boriti se za pravdu i pomoći drugima oko sebe. Osobito slabijima. I u konačnici, biti ono što jesu bez pretvaranja, ističe Sarah.




Važno za djecu
Slikovnice su namijenjene djeci predškolskog uzrasta. S jedne sam strane, nastojala je da ne budu preduge kako bi i manja djeca, u dobi od dvije-tri godine, mogla pratiti tekst, a s druge je željela da sadržajno ne bude dosadna malo starijoj djeci.
– Sudeći po dosadašnjim reakcijama, izgleda da sam uspjela u tome! U trenutku samog smišljanja priča, nisam se toliko vodila mišlju »kome će priča biti namijenjena«, već više tome da sam željela u ovo doba ubrzanog tempa života, gdje je sve odmah i sad dostupno, sve virtualno, podariti i djeci, a prije svega i roditeljima kratke čarobne trenutke sa svojom djecom. I sama vidim kako djeca brzo odrastaju i zato sam još više počela cijeniti te dragocjene trenutke u danu, koji su možda kratki, ali su toliko bitni i važni i za nas, a posebno za našu dječicu. Možda će zvučati pomalo umišljeno, ali nekako mi se čini da je za dosadašnji uspjeh mojih slikovnica, zaslužno prije svega to što je čitava priča, cijelli projekt, nastao iz srca. Sa željom da se prisjetimo nekih bitnih stvari, ponajviše obitelji, zaključuje Sarah.
Iako inspiraciju za priče crpi iz druženja s djecom, od prvog dana suprug je taj koji ju, kako kaže, pokreće i nagovara.


Zapamćeni tekstovi najveća nagrada
– On je taj koji vjeruje u mene puno više od mene same. Da nije bilo njega, sigurna sam da ne bilo ni »Malih životinjskih priča«. Možda je ovo prilika da mu se i ovim putem zahvalim, naglašava Sarah.
Kada je krenula u realizaciju čitavog projekta, još lani, velika želja bila joj je promocija priča, ali onda se dogodila situacija s pandemijom i ostala je zakinuta za taj dio.
– Nekako je od tada sve krenulo u virtualnom smjeru, iako meni to nikada ne može biti kompenzacija za druženje uživo. Imam nekih ponuda od strane knjižnica diljem RH, ali s troje djece i nedostatkom slobodnog vremena nije baš lako uvijek se organizirati. Nadam se da će od jeseni krenuti čitanja mojih priča u jednoj trgovini dječjim stvarima tu kod nas u Zadru. Veselilo bi me jako djeci uživo moći predstaviti svoje priče i doživjeti njihove reakcije, umjesto da ih uvijek doživim posredno preko roditelja koji mi šalju fotografije ili čak videouratke u kojima djeca doslovno čitav tekst znaju napamet! Taj osjećaj ne mogu opisati! Znati da ste uspjeli doprijeti do tih malih čudesnih stvorenja! Nešto čarobno, zaključuje Sarah.
Ispunila si je želju i objavila knjigu. Godinu dana nakon toga, izašla je nova serija. A kako zaključuje, i u budućnosti će sve ići spontano, bez prevelikog planiranja, iako otkriva da pred Božić sprema malo iznenađnje.
Slikovnice su dostupne preko web shopa na www.shtorija.hr, također i preko Facebook i Instagram shopa.


Talentirana ilustratorica
Ilustratorica je mlada, talentirana djevojka Nejra Turčinović iz Zenice.
– Našle smo se preko društvene mreže kada se javila na moj oglas za ilustratora. Njena prva ilustracija me oduševila i znala sam da je to to! Iz naše suradnje rodilo se divno prijateljstvo, nažalost, još uvijek na daljinu. Znate ono, kada netko točno zna nacrtati ono što mislite, izraziti što ste s tekstom htjeli reći. Na dječji, a opet humorističan način, koji privlači i velike i male, govori Sarah.