Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Meštrović: Mate Lukić je dobar momak, nažalost prolazi kroz teško vrijeme

29.07.2021. 09:36


Odbijam biti član bilo kojeg od odbora u Gradskom vijeću koji su nedemokratski raspoređeni između koalicije Nezavisne liste Enija Meštrovića, SDP-a i Akcije mladih te s druge strane HDZ-a, HSP-a te Stranke umirovljenika. Lista HDZ-a i partnera dobila je najveći broj mandata i daleko najveći postotak glasova. Ne kaže se bez veze da paktovi i postoje da ih rade slabiji. Bez obzira na to, umjesto sedam imamo četiri predsjednička mjesta u odborima. Ja govorim u svoje ime i u ime svoje stranke, drugi me ne zanimaju. Ne prihvaćam nijedno mjesto (predsjednika odbora, op.a.), napisao je u svom priopćenju medijima Mate Lukić, gradski vijećnik HSP-a.


(Ne)demokratski dogovor
Komentirajući navode iz ovog priopćenja, Bruno Milin, HDZ-ov potpredsjednik Gradskog vijeća slaže se s tvrdnjom Mate Lukića da je koalicija Enija Meštrovića, SDP-a i Akcije mladih nedemokratski rasporedila radna tijela, posebice kada je riječ o predsjednicima, nositeljima tih radnih tijela.
– Kada bismo raspoređivali predsjednike tih tijela demokratskim putem, kao što je to bilo uvijek dosad, onda bi se to raspodijelilo ovisno o onome koliko je pojedina politička opcija u postotcima dobila mandata. Na temelju toga su se raspoređivala i radna tijela i predsjedništvo i članovi radnih tijela. U ovom slučaju, koalicija HDZ-a dobila je 40,7 posto vijećnićkih mjesta, temeljem toga joj je pripalo 11 vijećnika, zbog čega bi nam pripalo da predsjedamo u 6,52 odnosno gotovo sedam odbora. Nitko nikome ne treba ništa davati, niti itko išta traži, treba samo poštovati volju građana. Na temelju biračke volje građana, koaliciji HDZ-a pripada skoro 33 člana u svim odborima, rekao je Milin.
Kako je istaknuo dalje, koaliciji SDP-a, odnosno Koaliciji srcem za Zadar, koja je dobila 29,06 posto, pripalo je osam mandata u Vijeću.
– U skladu s time pripada im 4,74 predsjedničkih mjesta u radnim tijelima. Zatim, na temelju toga, trebaju iz te koalicije u odborima biti 23 člana raspoređena po radnim tijelima, kako se međusobno dogovore, ističe dalje predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a.
Nezavisna lista Enija Meštrovića je, pak, na izborima dobila 25,9 posto vijećnićkih mjesta, dakle sedmero vijećnika.
– S te liste trebaju biti predsjedavajući u četiri radna tijela, prema volji građana. I trebaju imati 20 članova raspoređenih u odbore, istaknuo je Milin te je komentirao i Domovinski pokret (DP) koji je dobio 5,47 posto glasova birača pa imaju jednog vijećnika, a broj radnih tijela u kojima trebaju predsjedati je 0,59 posto.
S obzirom da je vijećnik DP-a dr. Damir Biloglav liječnik, Milin pretpostavlja da će on biti na čelu Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb.
Utvrdivši brojke, Milin zaključuje da se nedemokratskim dogovorom nije ispoštovala volja građana i prisjeća se odbora koje su u prošlom sazivu vodili SDP-ovci, tadašnja oporba.
– Nemam se što slagati s Lukićem, to je volja građana i on je u pravu što to govori, završio je Milin i dodao da će se vidjeti stoje li djela iza, kako kaže, bombastičnih izjava,te da će to vrijeme vrlo brzo pokazati.


Žderačina, lokačina i ljubav
Inače, u priopćenju se Mate Lukić dotaknuo i Enija Meštrovića koji je u izbornoj kampanji, kako on misli, ostavio prave gradske probleme u sjeni, a klonio se, kako navodi, i možebitnih sukoba ideologija.
– Gdje je ŽiL? Nova skraćenica kod nas označava Žderačinu i Lokačinu. To je bio izborni program NL Meštrovića. Smeta mu da bude u kadru sa mnom jer grb moje stranke na mom sakou ima prvo bijelo polje, vidjet ćemo kako će reagirati na svoju koalicijsku partnericu iz SDP-a Vukošu koja je opsjednuta farbanjem grafita Tornada, kao i na inicijativu te stranke da se ukloni spomen-ploča heroja Rajka Loze. Kažeš da te ideologija ne zanima, pa valjda neće proći kad dođe na dnevni red. Vjeruj, doći će na dnevni red, istaknuo je Lukić u priopćenju i postavio retoričko pitanje je li došlo vrijeme da se političari podsjete da gledajući lijevo i desno zaboravljaju da zapravo postoje i oni koji su gore i dolje.
U priopćenju Lukića najviše prozivani Enio Meštrović također je komentirao te navode i to, dakako, u svom stilu.
– Mate Lukić je dobar momak, nažalost on prolazi kroz teško vrijeme. Treba ga razumjeti i dati mu ljubavi. Svi smo mi ponekad slabi. Kratko smo na ovome svijetu, nikakav rat nije vrijedan našeg poslanja, kratko je rekao Meštrović.