Pjesničko okupljanje »Niko drugo more i drugi ljudi«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Danas počinje 20. susret pjesnika hrvatske iseljeničke lirike u Zadru
Udruga HIL NY do sada je izdala 20 zbirku pjesama a danas broji više od 150 članova, pjesnika iz tri generacije hrvatskih iseljenika. Ove godine u Zadru će obilježiti 20. godišnjicu uz velebnu monografiju »Tisuće milja opletenih stihova«
Vedran SITNICA
Pjesnički susreti održavaju se na Sveučilištu u Zadru

Udruga Hrvatska iseljenička lirika New York, Sveučilište u Zadru, Hrvatska katolička misija bl. Ivana Merza (SAD) i Hrvatski svjetski kongres u Zadru od četvrtka do subote priređuju 20. Susret pjesnika hrvatske iseljeničke lirike »Niko drugo more i drugi ljudi«.
Udruga Hrvatska iseljenička lirika prije 20 godina počela je u New Yorku okupljati pjesnike među iseljenim Hrvatima u SAD-u i Kanadi. Hrvatska katolička misija u Astoriji s voditeljem don Robertom Zubovićem bila je otvorena za sva okupljanja, posebice ona vezana za očuvanje jezika i kulturno-povijesne baštine. Zbog potrebe za zajedničkim druženjima i očuvanjem narječja utemeljeni su pjesnički susreti, čije je 10. izdanje također održano na Sveučilištu u Zadru 2010 godine.
Udruga HIL NY do sada je izdala 20 zbirku pjesama a danas broji više od 150 članova, pjesnika iz tri generacije hrvatskih iseljenika. Ove godine u Zadru će obilježiti 20. godišnjicu uz velebnu monografiju »Tisuće milja opletenih stihova«. U predstavljanju će sudjelovati Tomislav Marijan Bilosnić, Helena Burić, Marija Mesnjak, don Robert Zubović i Nada Pupačić.
Predavanje će održati izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević s Odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru, »I kud god idem sa mnom je Hrvatska! - Izazovi čuvanja hrvatskoga jezika izvan hrvatskih granica«, a prikazat će se i dramski prilog Joška Ševe: »Govorite li hrvatski?«. Na mostu na 2. katu u sveučilišnoj zgradi Obala kralja Krešimira IV. 2. postavit će se izložba Knjige i promidžbeni materijali HIL-e New York.
Nakon okupljanja u četvrtak te obilaska grada u jutarnjim satima, u petak u 18 sati u Svečanoj dvorani održat će se Svečana akademija, na kojoj će biti predstavljena monografija te dodijeljena priznanja uz 20. obljetnicu udruge. U subotu ujutro održat će se 20. susret pjesnika HIL-e NY, ali i predstavljena 19. zbirka nastala na prošlom susretu, »U Münchenu Hrvatska u malom«. U predstavljanju sudjeluju: Branimir Romac (recenzent), Nela Stipančić Radonić (književnica) i pjesnici: Gabriela Brajević (SAD), Marko Matičević (Italija), Tommi Mischell (SAD), Ivana Bačić Serdarević (Australija) i posthumno Ante Prlić (Kanada).

Sudionici

Na pjesničkim susretima sudjeluju Mirjana Mihaljević Cairns (Kanada), Marijan Karabin (Švicarska), Marijan Brajinović (Austrija), Drago Šaravanja (Australija), Stjepan Šulek (Njemačka), Tuga Tarle (diplomatkinja u mirovini), Duška Crmarić Tomašić (Australija) i Ivica Duje Ančić (Njemačka).
Pjesnike će predstaviti recenzentica doc. dr. sc. Gordana Laco, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 2 (2 glasova)