Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Večeras završava 25. Zadar snova

29.07.2021. 08:34


Večeras završava festival Zadar snova 2021., a u programu gostuje jedna od poznatijih regionalnih performerica osobito u sferi društveno angažirane izvedbene umjetnosti, Jelena Topić s umjetničkom akcijom 'Guranje pod tepih'. Jelena je postala globalno poznata kad je kao apsolventica Akademije umjetnosti u Banja Luci u svom Prijedoru izvela trajući performans koji je široko i glasno odjeknuo. Koncept umjetničkog rada 'Glasno ćutanje' nalagao je da izvođačica stoji na malom postolju, na glavnom trgu svog grada, tri sata dnevno u istom terminu – 30 dana zaredom, u bilo kojim okolnostima. 


 


Osim toga koncept šutnje nije nudio objašnjenje njene akcije, pa je tako spontano postao simbol općeg građanskog protesta spram svih nevolja koje muče sve one koji se osjećaju potlačeno, a uključujući i najrazličitije pretpostavke o motivima javnog istupa kao recimo da svoj nastup temelji na želji da se uda. Performans je postao nadaleko poznat, a Jelena je nastavila s umjetničkim pa i znanstvenim radom na društvenim i osobnim slabostima i načinima na koje ih se može sanirati. 




 


Umjetnička akcija posljednje večeri festivala koja ujedno zaključuje 25 godina Zadra snova zove se 'Guranje pod tepih' i prilično je samorazumljiva. Umjetnica poziva sve ljude našeg grada da je posjete na glavnom zadarskom trgu, a tad i tamo mogu dobiti sve informacije vezane uz bilo koji aspekt performansa. Također mogu dobiti komad papira i olovku ukoliko požele dati svoj doprinos toj društvenoj akciji pročišćavanja našeg unutarnjeg svijeta. Svi nosimo osobne i kolektivne krivnje ili traume, i svi individualno kao i kolektiv imamo potrebu pažljivo čuvati praktički skrivati u sebi stvari i događaje 'koji bi bilo bolje da se nisu dogodili'. 


 


Čin odlaganja stvarnog komada papira pod tepih zajedničke kolektivne svijesti ujedno može donijeti stvarni osjećaj barem malog olakšanja koje se nalazi u osvješćivanju i ravnoteži događaja koji su postali neizbrisivi dio našeg sjećanja i našeg moralnog sustava vrijednosti kojeg su ti događaji teško narušili. Osobna ili bol koju smo kao kolektiv nekom nanijeli ostavlja trag, i ako vjerujemo u to onda trebamo s vremena na vrijeme pogledati istini u oči, prije nego što ih ponovo gurnemo pod tepih.


 


Narodni trg, večeras od 20 do 22 sata, 'Guranje pod tepih' s Jelenom Topić, završni performans 25. Zadra snova.