Mali prihodi, velike cijene - zadarski umirovljenici umjetnici u preživljavanju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
»Nema što nije poskupilo«
Žena i ja živimo od mirovine od 2.500 kuna. Moramo paziti, kupovati jeftiniju hranu, jeftiniji kruh. Poskupljenja smo osjetili na svemu, kazao je Svetko
Marin GOSPIĆ
Ilustracija

Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, inflacija u Hrvatskoj je ove godine službeno dosegla rekord. Trenutna stopa inflacije je najviša od kada DZS vodi evidenciju, a to je većinski posljedica rasta cijena hrane i goriva.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, više su za 1,1% u lipnju u odnosu na svibanj, dok su u odnosu na lipanj prošle godine više za 12,1%, a u godišnjem prosjeku za 6,3%.

Prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini je najveći porast potrošačkih cijena ostvaren u skupini prijevoz (za 20,3%), zatim hrana i bezalkoholna pića (za 16,3%), restorani i hoteli (za 14,6%), oprema za održavanje kućanstva (za 13%), odjeća i obuća (za 11%), cijene stanovanja, vode, električne energije i plina (za 9,6%), te rekreacija i kultura (za 8%).

Hoće li država pomoći?

Prema analitičarima Raiffeisen Bank (RBA) koji su napravili osvrt na izvješće DZS, smirivanje inflacije može se očekivati tek krajem godine. Prema njihovoj procjeni, ove godine će Hrvatska zabilježiti najveću stopu inflacije u novijoj povijesti.

Cijene namirnica, goriva, struje i brojnih drugih stvari kontinuirano rastu, dok mirovine i plaće ostaju iste. Životni standard građana neizbježno pada.

- Žena i ja živimo od mirovine od 2.500 kuna. Moramo paziti, kupovati jeftiniju hranu, jeftiniji kruh. Poskupljenja smo osjetili na svemu. Nema više govora o tome da će nešto poskupiti, nego dođeš u dućan i samo vidiš nove i ogromne cijene. Nema što nije poskupilo. Normalno da bi država trebala pomoći i povisiti plaće i mirovine. Ali, ova poskupljenja.. to neće stati. Cijene će samo još više rasti, zabrinuto nam je kazao Svetko Begonja, zadarski umirovljenik.

FOTO: Bojan BOGDANIĆ

Poskupljenja su ogromna, a građani se sve češće pitaju hoće li država intervenirati i na neki način pomoći.

- Mirovina mi nije dovoljna za sve potrebe, a poskupljenje sam najviše osjetila na hrani. Mislim da će biti sve gore, imam takav osjećaj. Ja primam stranu mirovinu i već dugo ju nisu digli. Još k tome ne dobijem onaj iznos koji piše na tabeli za mirovinu, nego banka uvijek da manje, izjavila je umirovljenica Mladenka.

FOTO: Bojan BOGDANIĆ//Umirovljenica Mladenka ima osjećaj kako će biti još skuplje

Na sve niži životni standard građana dodatno će utjecati i navodno ponovno poskupljenje struje za kućanstva od 1. listopada.

- Od kada su cijene ovoliko počele rasti stalno moram paziti i kupovati jeftinije. Jako se bojim ponovnog poskupljenja struje jer već sad plaćam visoke račune, bojim se koliki će onda tek biti. Ne znam koliko nam država više može pomoći, kazala nam je umirovljenica Nives Jurin.

FOTO: Bojan BOGDANIĆ

S tim se slaže i Zadranin Dalibor Predovan, koji je zabrinut zbog poskupljenja, no nastoji zadržati pozitivan stav.

- Svaki put kad dođem na blagajnu me malo štrecne. Puno toga je bez razloga i bez suvisle priče poskupilo. Ponovno poskupljenje struje me brine, no nastojim živiti iz dana u dan. Država bi nam trebala pomoći, ona je glavni krivac za sve. No, tu se radi o malo većim igrama i interesima na koje, nažalost, mi ne možemo utjecati. Jednostavno treba probati sačuvati mirnu i čistu glavu, izjavio je Predovan.

FOTO: Bojan BOGDANIĆ

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno