Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Letvica je postavljena – plasman u Euroligu!

Autor: Ivan Knežević

28.08.2008. 22:00
Letvica je postavljena – plasman u Euroligu!

Foto: Sebastian GOVORČIN



– Kad u momčadi ima dovoljno igrača onda niti jedan pojedinac nema nikakav razlog ili povod da se na stanoviti način štedi u snazi. Nama se to u prošloj sezoni znalo dogoditi – kaže Aco Petrović
Nedugo nakon što je završila prošla sezona Giuseppe Giergia, direktor, imao je ideju kako za sljedeću (2008/9) popuniti, dopuniti, osnažiti momčad. Giergia je tad, znajući da bi Jure Lalić svakako želio otići, osmislio postupak Lalić za Perića čime bi svatko bio zadovoljan. No, iz niza okolnosti priča se nije tako rasplela, Lalić je otišao u Charleroi. A Hrvoje Perić, pak, u međuvremenu je svoj odnos sa Splitom nastojao riješiti ovako ili onako, no do nekidan nije bilo pomaka s mrtve točke.
– Više nisam puno govorio o Periću, ali od njega nisam odustajao. Potražio sam rješenje koje bi zadovoljilo sve tri strane i u datom trenu ponudio ga i Splićanima i Periću. Ovog trena (jučer oko 10 sati, pr. a.) možemo reći da je u tom trokutu ama baš sve riješeno na relacijama Zadar – Split i Zadar – Perić, te da je ostalo riješiti neke sitnice u odnosu Perić – Split. Nama, KK Zadar, odgovara svako ostvareno rješenje između igrača i Splita jer smo već prije riješili ono što se nas tiče – kazao je Giergia jučer.
U kontekstu snaženja prve momčadi Perićev dolazak, kaže Aco Petrović, potvrđuje visoke ambicije koje Zadar ima za novu sezonu.
– Da, potvrđuje te ambicije i ukazuje na spremnost za izazove. Jer, svaka profesionalna momčad jednostavno mora imati najmanje desetoricu visokokvalitetnih igrača za rotacije. Moramo i s aspekta novih odredaba u hrvatskom prvenstvu Perićev dolazak gledati kao kvalitetno rješenje. Dobro, vjerojatno bismo prije ili poslije i doveli jednog hrvatskog igrača, ali uvijek je bolje dovesti ga prije – govori trener.
U prošloj sezoni Zadar je relativno bezbolno zaobilazio stanovite zdravstvene poteškoće.
– No, moramo znati jednu stvar. Ta je sezona zavrijedila ući u Guinnesovu knjigu jer smo imali svega dvije distorzije zgloba, a nije bilo muskulaturnih ozljeda. To je velika rijetkost u profesionalnom sportu. Time što sad imamo igrača koliko imamo, bit ćemo u solidnoj situaciji ako se nekom dogodi nekakva ozljeda i bude morao izbivati. Nečiji izostanak iz tog razloga, dakle, ne može poremetiti život i rad cijele momčadi jer u svakom trenu postoji dobro rješenje. Koncept se zbog toga ne može urušiti kao što se može urušiti kad nema dovoljno visokokvalitetnih igrača za rotacije.
Hrvoje Perić, dakako, kompatibilan je igrač.
– On je polivalentan igrač koji u datom trenu može biti tzv. lažna četvorka, a može biti i na vanjskim pozicijama. On će i zaoštriti konkurenciju Jubyju Johnsonu. I prije sam možda priboravio, a važno je to reći. Kad u momčadi ima dovoljno igrača onda niti jedan pojedinac nema nikakav razlog ili povod da se na stanoviti način štedi u snazi. Nama se to u prošloj sezoni znalo dogoditi.
Do kada će skupina mlađih igrača biti u radnom režimu prve momčadi?
– Dok za to bude potrebe. Jedan po jedan odlazit će u svoja prirodna okruženja.
Danas bi trebao doći Rommel Beck.
– On će i doći večeras, a u ponedjeljak će biti podvrgnut liječničkom pregledu. Poslije toga, bude li sve u redu, ugovor će biti aktiviran.
Dinamika dolazaka Jubyja Johnsona, Malika Dixona, Dejana Ivanova i Todora Gečevskoga nije se promijenila.
– Ne, sve je kako je i predviđeno. Uskoro će doći Johnson, pa Dixon, te 21. ili 22. rujna Gečevski i Ivanov. Za turnir u Francuskoj i za onu zadnju oglednu utakmicu imat ćemo cijelu momčad.