Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“SPUŽ” pomaže braniteljima oboljelima od PTSP-a

Autor: Velimir Brkić

28.08.2008. 22:00
“SPUŽ” pomaže braniteljima oboljelima od PTSP-a

Foto: Velimir BRKIĆ



Zadruga je nastala kada su nekadašnji sudionici u Domovinskom ratu, od kojih su neki invalidi i oboljeli od PTSP-a, odlučili na brdu kod Slavonskog Broda urediti radionicu u kojoj bi se kroz tzv. radnu terapiju istovremeno provodila i svojevrsna psihoterapija. Projekt Sjeme – Panj – Umjetnost – Život krenuo je još 2002. godine
Braniteljska zadruga Sjeme – Panj – Umjetnost – Život (SPUŽ) iz Slavonskog Broda, na poziv TZO Sv. Filip i Jakov, tijekom prethodnih šest dana na filipjanskoj je rivi, uz prezentaciju originalnih radova, održala i prodajnu izložbu te prigodne radionice.
Ekološki namještaj
Zadruga je nastala kada su nekadašnji sudionici u Domovinskom ratu, od kojih su neki invalidi i oboljeli od PTSP-a, odlučili na brdu kod Slavonskog Broda urediti radionicu u kojoj bi se kroz tzv. radnu terapiju istovremeno provodila i svojevrsna psihoterapija.
– Projekt Sjeme – Panj – Umjetnost – Život krenuo je još 2002. godine u Srednjoj poljoprivrednoj školi “Matija Antun Reljković” u Slavonskom Brodu, gdje sam u nastavni program uveo obradu panjeva i izradu ekološkog namještaja. Kako su reakcije bile vrlo pozitivne, odlučio sam okupiti svoje nekadašnje suborce te osnovati braniteljsku zadrugu, objašnjava upravitelj zadruge Andrej Macko, dodajući kako u cijelu priču nastoji uključiti i branitelje iz drugih krajeva Hrvatske.
Osim ekološkog namještaja, branitelji iz Slavonskog Broda izrađuju i razne druge predmete od drveta, poput nakita, drvenih kravata, igračaka i slično. Na njihovom štandu se može naći i vrlo neobična i zanimljiva igračka koju su nazvali “Hrvatska u malom”.
– Riječ je o edukativnoj igrački staroj više od tisuću godina, a sastoji se od drvenih pločica povezanih platnenom vrpcom i pokretima ruke sama se slaže. Služi za razvoj motoričkih funkcija djece, pogotovo one s teškoćama u razvoju, a mogu je rabiti i razvojačeni branitelji oboljeli od PTSP-a, kaže Macko, dodajući kako je igračka vrlo popularna u skandinavskim zemljama.
Braniteljska zadruga “SPUŽ” u zadnjih je nekoliko godina pokrenula još niz zanimljivih projekta, a među zanimljivijima je svakako ekološko-edukativna akcija “Žvaka stup”.
– Kako se žvakaće gume ne bi bacale naokolo, odlučili smo u nekoliko hrvatskih gradova i općina postaviti stupove na kojima građani moga ostavljati svoje žvakaće. Sada smo takav stup postavili i u Sv. Filipu i Jakovu i koliko vidim već je dobro popunjen žvakama, kazao nam je Macko.
– Spojili smo ekologiju, ljubav prema prirodi, umjetničke izričaje, psihoterapijsku pomoć i edukaciju mladih za rad s drvetom. Naizgled teško, no zadruga radi baš na tome, a sve je ujedinio – panj. Osnovna djelatnost zadruge je sakupljanje panjeva po cijeloj Hrvatskoj te njihova obrada do finalnog proizvoda. Panj i korijenje su idealni, napominje Macko dodajući kako navedena zadruga priprema i prezentaciju umjetničkog turizma koja se pokreće u Slavoniji i čiji su idejni začetnici.
Kreativni “Đardin”  
Izrada ekološkog namještaja od punog drveta je ujedno i početak stvaranja potpuno novog hrvatskog izvoznog proizvoda s jedinstvenim dizajnom, napominje.
– Koristimo različite vrste drva, gotovo u potpunosti hrvatsko drvo jabuke, kruške, no posebno nam je zanimljiv crni hrast koji vadimo iz mulja rijeke Save u kojemu je ležao oko 2.000 godina, odnosno 2.177 godina, šaleći se objašnjava Macko istodobno turistima pokazujući kako zabavna može biti drvena igračkica.
Tijekom trajanja prezentacije, na rivi je održano i više kreativnih radionica izrade nakita od ekološkog materijala – panjeva u kojima su mogli sudjelovati svi zainteresirani, a koju je vodio Andrej Macko. Svoj dragocjen doprinos dale su i članice Učeničke zadruge “Đardin” – sekcije “Glagoljaši” – Anamarija Eškinja, Andreja Vodopija, Anđela Vodopija, Anđela Zrilić, Kristina Deković, Magdalena Jakovac, Martina Kadija, Danijela Bezinović, Rosita Stojanov i Matea Erstić koje su se zajedno s voditeljicom prof. Danijelom Deković nadasve uspješno i kreativno uključile u izradu nakita.
Članovi Učeničke zadruge “Đardin” imali su i već tradicionalnu, višekratnu ljetnu radionicu pisanja imena glagoljicom za turiste, koji su to mogli dobiti kao originalan suvenir iz ovog turističkog središta.
Na kraju uspješno održane prezentacije, radionica i ekološke akcije, dogovorena je daljnja suradnja s Učeničkom zadrugom “Đardin” kao i nastavak suradnje s Turističkom zajednicom u sklopu projekta Festivala cvijeća Zadarske županije “Dani cvijeća u Sv.Filip i Jakovu”, navijestio je Andrej Macko.