Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Lončar: Birokracija nas koči u daljnjem razvoju

Autor: Velimir Brkić

28.08.2009. 22:00
Lončar: Birokracija nas koči u daljnjem razvoju

Foto: Velimir BRKIĆ



Imamo preko 500 upita za izgradnju stambenih objekata i povećan interes novih ulagača za zonu Grabi koju smo Prostornim planom i proširili. Imamo izgrađenu infrastrukturu, brojna pisma namjere ulagača te ovim putem molim Vladu RH da nam što žurnije dodijeli zemljište jer kapital ne čeka proceduru. Gubimo i nova zaposlenja, naglasio je Lončar


Svečanim otvaranjem pješačkog mosta u Murvici vrijednog 800.000 kuna, proširene ceste s nogostupom kroz Murvicu (milijun kuna) i tzv. stare ceste od zone Grabi do Poličnika (800.000 kuna), prisjećanjem na poginule branitelje i svečanom sjednicom jučer je u Poličniku na prigodan način nastavljeno obilježavanje Dana općine i proslava blagdana Glavosijeka Ivana Krstitelja.
Nakon svečanih otvaranja objekata koje su simboličnim presijecanjem vrpci otvorili zadarski župan Stipe Zrilić, saborska zastupnica Nevenka Marinović, predsjednik MO Murvica Josip Surać i ratni invalid Miodrag Demo, voditelj Odjela za branitelje grada Zagreba podrijetlom iz Grgurica te blagoslova don Ivice Jurišića, u spomen-parku u dvorištu župne crkve uz centralni križ položeni su vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na poginule branitelje, hrvatske vitezove. Vijence su položila brojna državna, županijska i općinska izaslanstva kao i grada Zagreba predvođeni gradonačelnikom Bandićem te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata (Udruga civilnih stradalnika i Udruge roditelja poginulih branitelja, UHDDR Poličnik), saborski zastupnici (Nevenka Marinović, Ivo Grbić, Branko Kutija), pripadnici Hrvatske vojske predvođeni generalom Mladenom Fuzulom i općinski HDZ.
Giovanni Matešić Jeremija iz svoje knjige “Mir tebi gardo” čitao je ulomke posvećene svim bojovnicima iz Poličnika i svim pripadnicima bataljuna Sv. Ivan Krstitelj pod nazivom “Ivanovo ime”. Molitvu odrješenja predvodio je župnik don Zvonimir Čorić.
Nakon državne himne “Lijepa naša domovina” u interpretaciji zadarskog pjevača Đanija Maršana, kojem je ovo među posljednjim nastupima pred odlazak na dužnost hrvatskog konzula u Milanu, svečanu sjednicu otvorio je predsjednik OV-a Petar Bogović. Načelnik Općine Davor Lončar govorio je o brojnim postignutim rezultatima tijekom minule godine, o mnogim drugim investicijama u zonama Murvica i Grabi, otvaranju zona Murvica jug i Mazije o radovima na poboljšanju komunalnih objekata, zgrada, cesta i rasvjete te zaključio da se Poličnik razvija naočigled u sve izraženiju urbanu sredinu. Bila je to prigoda za inventuru učinjenog u jednoj od najpropulzivnijih malih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj. Od nekad ratom poharanog područja, općina Poličnik danas je nadmašila razvojni prosjek RH.
– Istina je da u ovom trenutku imamo preko 500 upita, odnosno pisama namjere zainteresiranih, koji su spremni krenuti s izgradnjom stambenih objekata. No, koči nas birokracija. Ono što je jako važno je interes novih ulagača za zonu Grabi koju smo Prostornim planom i proširili. Imamo izgrađenu infrastrukturu, brojna pisma namjere ulagača te ovim putem molim Vladu RH da nam što žurnije dodijeli zemljište jer kapital ne čeka proceduru. Gubimo i nova zaposlenja, naglasio je Lončar.
Nazočnima su se prigodnim riječima obratili župan Zrilić, zagrebački gradonačelnik Bandić i saborska zastupnica Marinović. U kulturno-umjetničkom programu osim Maršana nastupio je KUD Carza i mlada pjevačica Iva Mijolović, pobjednica ovogodišnjeg dječjeg festivala Jadera 2009. u Zadru.


 OPĆINSKA PRIZNANJA




Svečanost Dana općine bila je prigoda za dodjelu javnih priznanja Općini Poličnik. Ove godine su ih dobili don Anđelko Buljat, tvrtka Nin elektrocommerce d.o.o. Poličnik, KK Poličnik i MNK Briševo. Općinske zahvalnice i prijenosno računalo su dobile Marija Marinović za osobit uspjeh u srednjoškolskom obrazovanju te Marijana Šušić za osobit uspjeh u studentskom obrazovanju. Uime nagrađenih toplim je riječima zahvalio don Anđelko koji je pritom načelniku darovao riječi molitve “Očenaša” na glagoljici uokvirene na velikom papiru.