Pao "Bogdanov bor" star tristo godina

Slika korisnika admin
stablo_3
Velimir BRKIĆ
Opseg stabla je oko 4,5 metra, a visina mu je bila preko 30 metara

U četvrtak predvečer srušio se jedan od simbola i zaštitnih znakova Sukošana. Srušio se izuzetno visok, višestoljetni bor pinjol zvan "Bogdanov bor" na ulazu u Sukošan iz pravca Zadra.

Nitko nije ozlijeđen

Kako je dijelom krošnje prekrio veliki dio kolnika Jadranske magistrale (D8) i obližnjeg parkirališta, tragedija je tek pukom srećom izbjegnuta. Nije bilo ozlijeđenih, a niti veće materijalne štete. Preostali dio stabla zbog opasnosti za pješake i vozila na tom dijelu ulaza u Sukošan žurno se počeo uklanjati.

Sreća je da u tom trenutku na tom dijelu izuzetno prometne Jadranske magistrale začudo nije prometovalo niti jedno vozilo, a uz cestu i na parkiralištu nije bio niti jedan jedini pješak. Moguća tragedija je izbjegnuta iako je u neposrednoj blizini i kafić i ljekarna, a brojni mještani i turisti tu stranu državne ceste koriste za pješačenje. Drugi dio krošnje na parkiralištu dijelom je prekrio osobni automobil.

Sukošanski simbol i zaštitni znak u trenutku je pao. Sasvim iznenada, iz "čista mira" na dva se dijela prelomio i jednostavno se srušio.

Ostaju tek nostalgične uspomene i brojne fotografije mještana, turista i prolaznika, te svojevrstan žal što taj jedan od najvećih i najstarijih bora pinjola ili pinije na ovom dijelu Mediterana, zbog ovog ili onog razloga, nije bio zaštićen i možda još održan na životu.

Priča o pinjolu

Opseg stabla je oko 4,5 metra, visina mu je bila preko 30 metara, a staro je gotovo tri stoljeća. Prvi pisani dokument o već tada svojevrsnom prirodnom fenomenu Dalmacije i Mediterana, prema saznanjima, datira još iz daleke 1884. godine.

Pored ljetnikovca Nadbiskupije zadarske - "Palac", sagrađen na umjetno nasutom otočiću usred uvale Zlatna luka krajem XV. stoljeća, "Bogdanov bor" bio je simbol i zaštitni znak ovog naselja. "Palac" se zbog ljudskog nemara i neprijateljskih granata tijekom Domovinskog rata srušio, ali je i obnovljen. Postoji nada da će se obnoviti i vila rustika na obali Barbira. Međutim, "Bogdanovog bora" uz kojeg su stasale brojne generacije Sukošanaca, započeli prvi dječji nestašluci i prve ljubavi više nema, tek postoji mogućnost sadnje novog bora pinjola na istom mjestu. Ali mu je potrebno 15-ak godina da počne razvijati veću količinu češera (šišaka), ljekovitih pinjola. Naime, pinjoli zbog velikog sadržaja masti (uglavnom nezasićenih masnih kiselina) korisne su u prevenciji krvožilnih bolesti, smanjenju krvnog tlaka, te snižavanju LDL kolesterola. Iz antičkih vremena poznata su i njihova afrodizijačka svojstva.

Inače, "Bogdanov bor" je rastao na privatnom Bilačevom zemljištu koje je prolaskom Jadranske magistrale početkom 60-ih godina proteklog stoljeća presječeno na dva dijela.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno