Foto: Sebastian GOVORČIN
U organizaciji zadarske Udruge senzorskih analitičara maslinova ulja “Olea”, dobar broj posjetitelja sa zanimanjem je upijao informacije o kulturi u našem priobalju starijoj od 2000 godina
Posejdon i Atena nisu se mogli usuglasiti oko protektorata nad jednim grčkim gradom. Zeus, ovaj put u ulozi suca, odlučuje kako će spor u svoju korist okončati onaj koji napravi najkorisniju čaroliju. Posejdon mu daruje konja – simbol snage i rata, dok Atena posadi svoje koplje u zemlju pretvorivši ga u stablo masline. Zeus proglašava Atenu pobjednicom, a osvojeni grad dobiva njeno ime – dio je to grčke mitologije s naglaskom na maslinu kao u mnogim civilizacijama privilegiranu biljku.
Masline i čaše
Ovo „tekuće zlato Mediterana” bilo je glavna tema prigodnih predavanja i degustacije nekoliko vrsta ulja održanih u četvrtak u Muzeju antičkog stakla u Zadru. U organizaciji zadarske Udruge senzorskih analitičara maslinova ulja “Olea”, dobar broj posjetitelja sa zanimanjem je upijao informacije o kulturi u našem priobalju starijoj od 2000 godina. Nakon uvodnih riječi potpredsjednika udruge Ivice Kostovića, Darko Dujela, jedan od 11-orice zadarskih degustatora, pričao je o liburnskom maslinovu ulju – predmetu proizvodnje i trgovine već u prvom stoljeću poslije Krista.
– Istovremeno s rađanjem maslinarstva javljaju se i prve staklene čaše za posluživanje i degustaciju. One nastaju iz praktičnih razloga s obzirom da se ulje nije moglo lijevati iz amfora od 22 litre – govorio je Dujela, osvrnuvši se na vrijednu posudu izloženu u Muzeju stakla.
– Ono što smo uspješno radili prije 2000 godina, nema razloga da ne radimo i danas – zaključio je Darko Dujela.
Plodovi maslina dugi su niz godina prerađivani na primitivan način. U starinskim mlinicama dobivao se i danas nezaobilazan dodatak mnogim jelima.
Zadarska udruga degustatora
– Unatoč draži starih mlinica i jakoj dozi tradicionalizma kod nekih prerađivača, ulje dobiveno modernom tehnologijom ipak je bolje kvalitete – saznajemo od Ivice Kostovića na čije se riječi nadovezao i njegov kolega Petar Pedišić:
– Kod takvog načina prerade maslina teško je zadovoljiti današnje higijenske uvjete, vrlo bitne za konačnu kvalitetu ulja. Osim toga, potrebno je ograničiti dotok kisika, a on je uz izuzetak svjetlosti jedan od važnijih faktora u cijelom procesu.
Revitalizacijom postojećih nasada i sadnjom novih stabala krajem prošlog i početkom ovog stoljeća hrvatsko maslinarstvo doživljava svoju renesansu. Poticaji (državni ili lokalni), rast svijesti o hranjivosti i ljekovitosti maslinova ulja te uvođenje novih tehnologija – dio su objektivnih okolnosti koje su utjecale i na osnivanje zadarske udruge degustatora.
Panel je skupina od 8 do 12 ljudi ujedinjenih u svrhu davanja suda o pojedinom maslinovu ulju. Zadarski zaljubljenici u ovu vrijednu i hranjivu masnoću pomoć su potražili od članova talijanske O.L.E.A. Pesaro čime su stekli potrebne certifikate za osnivanje jedine takve udruge u Hrvatskoj. U svom radu se osim degustacijama bave i promocijom maslinarstva, što dokazuje njihov „Vodič za poznavanje i kušanje maslinova ulja” – publikacija s korisnim podacima za iskusne maslinare, ali i za ljude koji hodočasteći razne trgovačke centre maslinova ulja biraju po boji, imenu ili ljepoti pakiranja.
– Izgradnjom odgovarajućeg laboratorija za degustaciju i pružanjem bitnih informacija vezanih uz maslinovo ulje pomogli bismo Zadarskoj županiji u dostizanju razvijenosti istarskog ili srednjodalmatinskog maslinarstva. Mnogi naši uljari još uvijek griješe u određivanju osnovnih svojstava pojedinog ulja – mišljenja je Ivica Kostović.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Bundesliga
Andrej Kramarić postigao dva pogotka u porazu Hoffenheima kod Bochuma
Nogomet
Španjolsko prvenstvo
Real Madrid pobjedom u San Sebastianu napravio još jedan korak prema naslovu prvaka
Ostali sportovi
ATP Madrid
Borna Ćorić je doživio težak poraz od Zvereva i ispao u drugom kolu Madrida
Moda
zadarski concept store
[FOTO] Tiramol proslavio 10. rođendan. Sana Baraba: ‘Na rubu sam suza od sreće’
Ostali sportovi
Fair play vrijedan nagrade
Odbojkaši Medicinske škole Ante Kuzmanića ispravili suca na svoju štetu
Nogomet
Nogometaš iz Vrane
Ante Zurak nakon nogometne karijere ‘ušao’ u poljoprivredne vode: ‘Ovo mi je puno manje stresnije…’
KK Zadar
POVIJESNA UTAKMICA
ČUVENA POBJEDA ZADRA Pogledajte video od kojeg ćete se naježiti: ‘Posebnija je od drugih…’
Županija
EDUKACIJA I INTEGRACIJA
Radnici iz Filipina i Nepala čine 10 posto zaposlenih u Cromarisu: ‘Posao je izvrstan, jako mi se sviđa…’
Zadar
zatvaranje cesta
VAŽNA OBAVIJEST Uskoro utrka Wings For Life uz posebnu regulaciju prometa
Moda
zadarski concept store