Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadar ima svjetske prvake!

Autor: Zrinka Grancarić

28.08.2009. 22:00
Zadar ima svjetske prvake!


Šime Fantela i Igor Marenić svjetski su prvaci u olimpijskom dvosjedu 470!! U današnjem plovu za odličja bili su drugi i time samo potvrdili svoju dominaciju na ovogodišnjem SP. Zahvaljujući Šimi i Igoru hrvatsko je jedrenje dobilo prvo svjetsko seniorsko zlato u nekoj od olimpijskih klasa.
Igor Marenić: „U šoku sam, totalnom šoku. Ovaj tjedan je bio fenomenalan, ma cijela godina je bila fenomenalna. Nakon europskog naslova sad smo uzeli i svjetski. Znao sam da smo u vrhu, ali iskreno nisam mislio da ćemo ovdje biti prvi. A ova godina trebala nam je biti malo godina odmora. Nakon Olimpijskih igara lani u kolovozu sve do proljeća nismo uopće bili u brodu, hvatali smo zaostatke na studiju i nismo trenirali. Došli smo na prvu regatu u Hyeres, gdje nije bilo dobro, ali malo pomalo vratili smo se natrag, ušli u odličnu formu i napravili što smo napravili.”
Šime Fantela: „Iako smo imali dobru prednost uoči finala znali smo da danas ipak ne možemo ući u regatu opušteno. Pomno smo pratili što rade Nizozemci i Japanci i gdje su oni. Bilo me malo strah da smo izletjeli na startu i cijeli plov za odličja sam proveo računajući koji mi moramo ući u cilj ako nas diskvalificiraju. Bilo je napeto, ali sve je ispalo savršeno, protivnici su ostali iza, nismo izletjeli na startu. Pozdravite sve puno doma, vraćamo se sa svjetskim zlatom!”
U jednom danu hrvatsko je jedrenje dobilo europskog prvaka u olimpijskoj klasi i svjetskog prvaka u olimpijskoj klasi. Teško se riječima može opisati radost koju su nam ove sezone priuštili naši jedriličari. Puno je velikih juniorskih rezultata bilo prošlih godina, svi oni su vodili ka ovoj sezoni. U prošla tri mjeseca hrvatski su jedriličari osvojili pet odličja na svjetskim i europskim prvenstvima olimpijskih klasa.
U lipnju su se Šime Fantela i Igor Marenić okrunili naslovom europskih prvaka klase 470. Potom je Ivan Kljaković Gašpić u srpnju uzeo svjetsku broncu u klasi Finn. Samo nekoliko dana nakon toga stiglo je europsko zlato Tine Mihelić u Laser Radialu. Danas je Kljaković Gašpić postao europski prvak, a Fantela/Marenić svjetski prvaci. Pridodajmo tome još tri srebra na Mediteranskim igrama, dvije juniorske medalje, te 4. i 5. mjesto Tončija Stipanovića na EP i SP Lasera. Hrvatska danas stoji uz rame velikim svjetskim jedriličarskim nacijama. Ovi rezultati strašna su postignuća.
Do 2009. godine nismo imali nijednu svjetsku seniorsku medalju u olimpijskim  klasama, nismo imali nijedno žensko seniorsko odličje, zadnji naslov europskih prvaka bio je osvojen prije više od 30 godina.