Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Cilj svakog sportaša je da dobije svaku utakmicu

28.08.2011. 22:00
Cilj svakog sportaša je da dobije svaku utakmicu


– Mislim da smo u optimalnoj formi i sigurno imamo devet, deset razigranih igrača, koji već sada mogu igrati 20-25 minuta ozbiljno. Ako nam se priključe još jedan ili dva, imali bi pun roster za natjecateljski ritam, a to bi za 11 utakmica u 19 dana bilo briljantno – smatra Popović


Hrvatska košarkaška reprezentacija otputovala je u Litvu, gdje u srijedu  počinje Europsko prvenstvo.  Izabranici Josipa Vrankovića  smješteni su u skupinu C,  koja se igra u Alytusu, a prvi  protivnik bit će im Finska,  koja je plasman na Eurobasket izborila kroz dodatne  kvalifikacije. Potom će odmjeriti snage s Makedonijom  pa, nakon dana odmora, s  Crnom Gorom, BiH te na  koncu Grčkom. Prvi put će  na EP-u biti 24 reprezentacije, razvrstane u četiri skupine, a najbolje tri iz svake  plasirat će se u drugi krug.  Tako će se stvoriti nove dvije  skupine s po šest momčadi,  iz kojih će najbolje četiri ići u  četvrtfinale, odakle kreće već  poznati sistem eliminacije na  jednu utakmicu. O proteklom razdoblju od mjesec i  pol dana priprema te očekivanjima uoči odlaska u Litvu  razgovarali smo s trojicom  zadarskih reprezentativaca,  Markom Popovićem, koji je  ujedno i kapetan momčadi,  Rokom Stipčevićem te Lukom Žorićem.
Kako ste zadovoljni  odrađenim poslom u pripremnom razdoblju?
Popović: Svi su odradili  dobre pripreme, iako su neke  ozljede malo usporile Baraća, Tomasa i mene.  Međutim, to smo rješavali u  hodu. Možda nećemo biti  potpuno spremni baš za sam  početak, ali prvenstvo je dugo i možda ovaj put, za razliku od prijašnjih, kroz desetak dana, kada bude najvažnije, dođemo u pravu formu.
Stipčević: Izuzev  Ukićevog peha i nekih manjih stvari, koje su sastavni  dio priprema, jer kada se trenira, zna se da su sitne ozljede uvijek prisutne i neizbježne, nije bilo većih problema. Konkretno kod mene  nije bilo ništa i nadam se da  neće, a sve što je bilo kod  ostalih igrača nisu ozbiljniji  problemi. Mislim da će se sve  sanirati do prvenstva, te da  ćemo u Litvu otići kompletni. Što se Ukića tiče, on sigurno posjeduje veliku kvalitetu, ali koga nema, bez njega se može i mora. Nije to  prvi takav slučaj u reprezentaciji. Možda će ostali dobiti  više prilike i svi će sigurno  dati sve od sebe da momčad  igra na najbolji mogući  način. Tomas i Pop će sigurno biti u svojoj formi. To  su igrači koji će u pravom  trenutku dati ono što treba i  oko toga se uopće ne treba  brinuti.
Žorić: Nema tu prevelike  filozofije. Možemo još ispraviti neke detalje, ali uglavnom mislim da smo napravili  ono što smo trebali i planirali. Naravno da su ozljede  utjecale, ali to su stvari koje  se jednostavno događaju i  sastavni su dio priprema. Mi  koji smo tu moramo dati sve  od sebe. Krenuli smo bez  Ukića, tako da smo se od  početka uigravali bez njega.  Simon i Tomas, koji su uz  Bogdanovića prvi igrači na  pozicijama dva i tri, čine dobar dio momčadi i bez njih ne  možemo igrati. Oni su neke  utakmice propustili, ali više  iz preventivnih razloga, nego  zbog nekih velikih ozljeda.
Draper se uklopio
Kakva je atmosfera u reprezentaciji?
Popović: Atmosfera je radna. Unutar momčadi nema  nikakvih klanova. Svi smo  generacijski manje-više blizu, iako ja malo odskačem,  ali svi se dobro razumijemo.  To je dobro, ali sigurno nije  presudno.
Kako se uklopio prvi Amerikanac u reprezentaciji,  Dontaye Draper?
Stipčević: Uklopio se dobro. I u igračkom i u društvenom smislu postao je dio  momčadi. Više i ne gledamo  na njega kao na stranca.  Inače, atmosfera je odlična.  Radna i istovremeno jako pozitivna. Klapa je prava i dobro funkcioniramo i na terenu i izvan njega. Od 15.  srpnja smo zajedno, odradili  smo dobre pripreme i svi jedva čekamo početak prvenstva.
Žorić: Atmosfera je jako  dobra. Jedino novo lice je  Draper, jer su svi ostali već  bili na pripremama, tako da  im to nije ništa novo. Draperu je to bilo novo, ali pokazalo se da je riječ o dobrom  momku koji se stvarno brzo  uklopi i ponašao se praktički  kao da je s nama bio i prijašnjih godina. On je prije  svega dobar igrač, koji nam je  potreban.
Kako je ono što ste uvježbavali na treninzima izgledalo u igri?
Žorić: Mislim da smo čak u  nekim fazama pripremnih  utakmica pokazali da  možemo i da ćemo igrati dobro na prvenstvu. U drugom  dijelu smo dosta rotirali, isprobavali razne varijacije,  nešto i skrivali i mislim da je  izbornik pronašao najbolja  rješenja za prave utakmice  koje sljede. Igra nam se bazira na tranziciji i brzom prelasku iz obrane u napad i  dobro smo fizički pripremljeni. Mislim da će to biti naš  forte ove godine.
Pripreme nisu pravo  mjerilo
Odigrali ste nekoliko boljih pripremnih utakmica,  primjerice pobjede protiv  Srbije, Slovenija, Crne Gore  i Velike Britanije i nekoliko  slabijih, poput uvjerljivog  poraza od Francuza, zatim  Australaca te pada protiv  Srba u završnici prve utakmice.
Popović: Neki igrači su  bili dosta umorni, ali mi smo  tamo prvenstveno trenirali, a  ne ganjali rezultat. Ujutro  smo imali treninge s bandažama, što rijetko koji trener radi. Mnogo igrača nije  naučilo na takav sistem i bili  smo stvarno jako umorni. Ali  sve u svemu, dobro je. Mislim da smo u optimalnoj formi i sigurno imamo devet-deset razigranih igrača, koji već  sada mogu igrati 20-25 minuta ozbiljno. Ako nam se  priključe još jedan ili dva,  imali bi pun roster za natjecateljski ritam, a to bi za 11  utakmica u 19 dana bilo briljantno.
Stipčević: Sve je to sastavni dio priprema. Ne bi bilo  dobro ni da smo sve dobili s  20 razlike, ni da smo izgubili.  Uglavnom većina reprezentacija skriva neke stvari,  čuva neke igrače i probava  neke nove taktičke zamisli za  prvenstvo. Mnogo je stvari  koje utječu na konačan rezultat. Nikada do sada nije  bilo pisano pravilo da će onaj  tko igra dobro na pripremnim utakmicama, biti uspješan i na prvenstvu. Imali  smo odličnih trenutaka, protiv Srba, Velike Britanije,  Slovenije, kao i onih manje  dobrih, ali sve je to u sferi  pripreme i normalno je da u  tom razdoblju svi osciliraju.  Dobro radimo, mislim da  imamo kvalitetu da se  možemo nositi sa svima i da  navijači imaju razloga biti uz  nas i podržavati nas.
Žorić: Što se Francuza  tiče, sama činjenica da smo  igrali bez Simona i Tomasa,  bez kojih teško možemo ganjati neki veliki rezultat, dovoljno govori da nismo bili  maksimalno u toj utakmici.  Osim toga, mislim da ćemo  protiv njih igrati na neki drugačiji način nego što smo  igrali drugo poluvrijeme te  pripremne utakmice. Što se  tiče Srbije, tako se poklopilo  u toj prvoj utakmici. Odigrali  smo lošu završnicu, ali mislim da to nije ništa alarmantno, što smo pokazali već u  drugoj utakmici, kada smo ih  savladali u svim elementima  igre. Išli smo dosta jako i tu  smo pokazali snagu, ali sve  su to pripremne utakmice i  ne treba ih uzimati u obzir  kao nešto, što bi se moglo  događati na prvenstvu. Ono  pravo tek dolazi.
Raznovrsna rješenja
Dojam je da Hrvatska ima  vrlo raznovrsnu reprezentaciju, odnosno može igrati sa  mnogo različitih petorki.  Ključno će biti odabrati pravo rješenje u pravom trenutku.
Popović: Sistem ove reprezentacije i je takav da  svatko dira loptu u napadu,  da je involviran u svakoj akciji i da se osjeća bitnim.  Proteklih godina sam uglavnom bio vođen ili kao drugi  šuter ili kao treći playmaker.  Nikada nisam bio u glavnoj  ulozi. I baš sam na početku  priprema, kada sam dobio  kapetansku traku, naglašavao da nikada neću dopustiti da se netko osjeća  drugim ili trećim. Svatko je  prvi i svatko je važan, a reprezentacija je ispred svih  nas. Tako sam se postavio i  odradio cijele pripreme. Mislim da je to jedina novost u  mom odnosu prema drugim  igračima i da je to korektno s  moje strane.
Stipčević: Možemo igrati  sa dva playmakera, što se  dosta prakticira i 80 posto  reprezentacija igra na taj  način, naravno i sa jednim,  zatim imamo dosta visoku  vanjsku liniju, Tomas i Bogdanović mogu odigrati i  leđima, tako da smo stvarno  raznovrsni. To nam otvara  više taktičkih varijanti, što je  odlično, ali mislim da prije  svega svaki igrač mora ući s  glavom u utakmicu, a onda je  lako ostvariti te zamisli.
Žorić: Mislim da nam se  igra i bazira na tome da  možemo igrati svatko sa svakim, pogotovo zato što je EP  najzahtjevnije do sada po ritmu i broju utakmica. Jednako će biti važan svaki  igrač, od prvog do desetog,  jedanaestog i dvanaestog.  Imamo dobre igrače i dosta  smo kompatibilni, što nam je  sigurno prednost.
Kakva je ova reprezentacija u odnosu na onu sa  Svjetskog prvenstva u Turskoj prošle godine?
Stipčević: Mnogo smo  mlađi, to je sigurno. Mislim  da imamo mnogo više energije i elana nego prošle godine.
Žorić: Imamo jednu od  najmlađih reprezentacija na  prvenstvu, ali ne bih davao  nikakav sud prije natjecanja.  Jedini pravi sud će biti ono  što ćemo pokazati u Litvi,  odnosno rezultat koji ćemo  ostvariti. To je jedino mjerilo.
Potvrditi ulogu favorita
Finska, Makedonija, Crna  Gora, BiH. Hrvatska je u  prve četiri utakmice, do  ogleda s Grcima, papirnati  favorit.
Popović: Jesmo favoriti,  ali imam ja dosta iskustva s  Europskih prvenstava i  znam da ta nominalna uloga  ne znači mnogo. Primjerice,  u Podgorici protiv Bugara, da  nije bilo Mateja Mamića, mi  bi tu utakmicu izgubili, a u  Španjolskoj smo izgubili od  Latvije. Prve utakmice su  uvijek opasne, jer nitko neće  odigrati utakmicu desetak  dana, trenira se na suho i  ovisiš o jednom danu, dakle,  ne možeš iskazati sve ono što  si radio kroz pripreme. No,  kvaliteta je na našoj strani.  Mislim da glavni i osnovni  cilj ove reprezentacije mora  biti srčanost i borbenost, a  tek onda dolazi nadogradnja  kroz tehničko-taktičku zrelost. Tako mora biti tokom  cijelog prvenstva.
Stipčević: Danas se ne  smije apsolutno nikoga podcijeniti. Svi treniraju, bore se  i traže svoje mjesto pod suncem. Svatko misli da ga zaslužuje i ima se pravo nadati  nečemu. Košarka se danas  svugdje igra i ne može se reći,  kao prije 30 godina, koja Velika Britanija, Njemačka,  Makedonija, Bugarska… Dovede se jedan stranac, uz još  jednoga koji se tu igrom  slučaja rodio i s još nekoliko  solidnih igrača i dobrim trenerom, napravi se dobra  momčad. Zato u našoj skupini ne bih nikoga podcjenjivao. Svjesni smo naše kvalitete, ne bojimo se nikoga i  nikome ne priznamo da je  bolji. Svakog protivnika respektiramo, ali sve ima svoje  granice. Mislim da su Finska,  Makedonija i BiH realno gledajući iza nas, no to trebamo  dokazati na parketu.
Neke protivnike ste već  imali priliku malo bolje  upoznati.
Popović: Odigrali smo  protiv Crne Gore, iako mislim da ni to nije realan rezultat, jer se dosta toga skrivalo i s njihove i s naše strane. Reprezentaciju BiH smo  gledali, isto kao i Makedoniju, ali nismo radili nikakav  skauting. To će se rješavati  pred samu utakmicu.
Ključno četvrtfinale
S obzirom na mnogo utakmica koje vas očekuju u kratkom razdoblju, vrlo važno će  biti koliko će se brzo  momčad psihički i fizički  oporaviti od prethodnog  dvoboja.
Žorić: Sigurno da to nije  lako, što se vidjelo i na turniru u Londonu, gdje smo  četvrtu i petu utakmicu već  bili malo potrošeni. Kada se  igra utakmica za utakmicom,  bez pravog vremena za odmor, nije lako to izdržati, naročito ako se igra egal utakmica, gdje se igrači više potroše. Regeneracija će sigurno biti jedan od važnijih faktora, naravno uz to da svi  ostanu zdravi do kraja. To su  preduvjeti za dobar rezultat.
I na koncu, premda smo  znali da će kapetan, kojemu  će ovo biti peto Europsko  prvenstvo (Žoriću i  Stipčeviću je prvo, s tim da  su lani bili na Svjetskom prvenstvu u Turskoj), ostati  suzdržan, morali pitati za ciljeve i očekivanja u Litvi.
Popović: Na to ne mogu  sada odgovoriti. Na kraju ću  podvući crtu i reći jesam li  zadovoljan ili nisam i gotovo.
Stipčević: Realno gledajući, cilj svakog sportaša je  da dobije svaku utakmicu.  Tako ćemo i mi u svaku utakmicu ući sa željom da pobijedimo. Normalno da je  moj cilj da idemo do samoga  kraja. Znam da se kroz medije nameće plasman u kvalifikacije za Olimpijske igre  kao cilj, no treba uzeti u obzir tko gleda i s koje pozicije.
Žorić: Treba gledati utakmicu po utakmicu, kao što  smo već mnogo puta rekli.  Mislim da imamo dobar ždrijeb i da bi nam trebao biti  otvoren put do četvrtfinala,  ako ne bude nekih većih problema. A onda dolazi ta jedna utakmica koja te diže ili  spušta. Treba vidjeti kako će  se stvari odvijati kada počne  prvenstvo. Ako svi budemo  zdravi i ako budemo igrali  onako, kako mislim da  možemo, siguran sam da  možemo napraviti dobre  stvari.
Možemo li računati da će  Hrvatska na račun Popovića  u Litvi imati dobru podršku s  tribina?
– U to nitko ne treba sumnjati. To je jedino sigurno što  će biti u Litvi – za kraj će  kapetan.


Popović se vratio u Žalgiris




Situacija oko pronalaska novog kluba Marka Popovića odužila se malo više nego što je prvotno  planirao. Nakon objave razlaza s ruskim Unicsom,  špekuliralo se s imenima brojnih klubova, gdje bi  zadarski košarkaš mogao nastaviti karijeru, a  najčešće su se spominjali španjolski velikani. Onda je  u jednom trenutku izišla vijest da će karijeru nastaviti  u Žalgirisu, no bez službene potvrde. I tako je bilo sve  do prije nekoliko dana, kada je i službeno potvrđeno  da će Pop ponovno odjenuti zeleni dres litavskog  prvaka. Ugovor je potpisao na jednu godinu, s opcijom produljenja na još jednu.
– Važno mi je da sam to riješio i da potpuno miran i  koncentriran odlazim na prvenstvo. Zašto Žalgiris? Iz  jednostavnog razloga – grad košarke i najbolji navijači.  Već poznajem klub i mnoge ljude u Kaunasu i nije mi bilo  teško donijeti ovu odluku. Imao sam i drugih ponuda, ali  htio sam se vratiti – kaže miljenik navijača Žalgirisa.
U Kaunasu je Pop već bio od 2006. do 2008. i osvojio  dva nacionalna prvenstva i kupa, te Baltičku ligu, nakon  čega je otišao u Unics. Prije toga igrao je za matični  Zadar, Valenciju, Cibonu i Efes Pilsen.


Stipčević vodeći u anketi za kapetana


U Vareseu su ovih dana zaokupljeni odabirom novog kapetana, budući da je to mjesto ostalo upražnjeno odlaskom Giacoma Galande. Trener Carlo Recalcati je već odlučio tko će to biti, ali nije htio otkriti.
– Odlučio sam, ali prvo to želim reći predsjedniku Vescoviju. Onda želim vidjeti rezultate ankete pa ću vam reći – zagonetno je kazao Recalcati za La provincia di Varese.
Na internet stranicama tog lista traje anketa u kojoj navijači mogu glasati za četiri igrača, Teemua Rannikka, Diega Fajarda, Kristjana Kangura i Roka Stipčevića. Nakon više od 530 glasova u vodstvu je upravo zadarski razigravač s 54%, ispred Rannikka s 30%, dok je preostali dvojac bitno zaostajao. Ovo je jako važan odabir, jer su samo najveći u prošlosti imali čast i dužnost nositi kapetansku vrpcu, stoji u tekstu.


Kada zatreba bit ćemo pravi


U kakvoj su formi zadarski reprezentativci odradili pripreme za EP?
Popović: Mogu reći da nisam bio u optimalnoj fizičkoj formi. Kada sam bio na terenu s Australcima i Francuzima, rezultat je padao, ali izbornik je to svjesno radio jer mu trebam na Europskom prvenstvu i htio me razigrati, baš kao i Baraća i Tomasa. Do tada je već imao Bogdanovića i Simona i mogli smo s njima ganjati rezultat. Možda bi bolje prošli s Francuzima, ne znam bi li pobijedili, možda bi Australce dobili, ali to je apsolutno nebitno. Sve će to biti zaboravljeno, a važno je samo ono što će biti na prvenstvu.
Stipčević: Kako vrijeme prolazi, dobivam sve više prilika i nastojim je iskoristiti na što bolji mogući način. Mislim da se dokazujem u sve boljem izdanju na terenu i dajem sve veći doprinos momčadi. Zadovoljan sam, ali znam da mogu još bolje i da imam još mnogo toga za pokazati.
Žorić: Došao sam na pripreme dosta umoran, iscrpljen, jer sam imao najtežu sezonu do sada i vjerojatno najveću minutažu od svih reprezentativaca. Ali mislim da sam se s vremenom digao u formi i da mogu biti zadovoljan pripremnim dijelom. No, ponavljam, na prvenstvu je sve to druga priča. Ono što je sigurno je da ću nastojati dati svoj maksimum, kao i svi ostali igrači


Španjolska, Francuska, Litva, Rusija…


Tko su po vama favoriti Europskog prvenstva u Litvi?
Popović: Španjolci, Francuzi, Litvanci i Rusi su po meni pretendenti za  osvajanje zlatne medalje, a svi ostali ih mogu ugroziti. No, u nokaut sistemu  je teško išta prognozirati. Sigurno neće sva četiri favorita proći, što i jest čar  ovih prvenstava.
Stipčević: Iznad svih su sigurno Španjolci i Litva kao domaćin. Oni već  tri godine pripremaju reprezentaciju samo za ovo Europsko prvenstvo.  Otkada su saznali da će biti domaćini, počeli su graditi momčad, a ove  godine su im se odazvali i neki igrači koji prošle godine nisu. Osim toga, ne  treba govoriti o podršci koju će imati s tribina. Mislim da je već sada cijela  zemlja u transu. Koliko sam čuo, svaka dvorana će biti puna na svakoj  utakmici. Španjolci, naravno, posjeduju ekstra kvalitetu i to svih 12 igrača.  Tu je zatim mnogo momčadi koje mogu daleko dogurati, Grci ako budu  kompletni pa Nijemci sa Nowitzkim i Kamanom, Francuzi s pet NBA igrača,  svakako Rusi, zatim Srbi, Slovenci, Crnogorci. I mi sigurno možemo mnogo,  a koliko, pokazat će prvenstvo.
Žorić:  Sve su reprezentacije ove godine jače nego inače, jer nema nekih  velikih otkaza. Španjolci su favoriti broj jedan, ali ne bi me začudilo da Rusi,  Francuzi ili domaćini Litvanci osvoje zlato. Te četiri momčadi po meni  odskaču od ostalih, ali vidjet ćemo što će donijeti prvenstvo.