Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Posjetitelji uživali u zvucima vrhunske klapske pjesme

28.08.2011. 22:00
Posjetitelji uživali u zvucima vrhunske klapske pjesme


Peti po redu susret klapa “Večer klapske pisme Benkovac 2011.”,  održan je protekle subote u  Benkovcu. Unutar povijesnih zidina Kaštela Benković, mnogobrojni su posjetitelji uživali u zvucima vrhunske klapske pjesme.  Ovu manifestaciju organizirala je domaća klapa Asseria, uz suorganizaciju TZ  Benkovca, ŠRD “Sipa” i  Udruge žena “Maslina” iz  Benkovca.
Na benkovačkoj klapskoj  večeri nastupilo je osam klapa iz Zadarske i Šibensko-kninske županije. Susret su otvorili domaćini iz  klape Asseria izvrsno otpjevavši pjesme  “Tri divojke”i  “Murtilica lipo cviće”. Osim  njih publici su se predstavile  mješovita klapa Kolajna iz  Zadra, muška klapa Kožino,  klapa Težaci iz Paljuva, klapa Drniš, Koporan iz Poličnika te ženske klape Kandelora i Karmel. Kako ističe  voditelj klape Asseria Mile  Marić, ova je manifestacija  u svojih pet godina postojanja zadržala kontinuitet  privlačeći sve veći broj klapa  u Benkovac.
– Večer klapske pisme koja  se već petu godinu za redom  održava u Benkovcu, i ove je  godine privukla klape iz  naše i susjedne nam Šibensko-kninske županije u Benkovac. Naši gosti većinom  su klape s kontinentalnog  dijela županije koje su ovaj  susret u Benkovcu prepoznale kao priredbu na kojoj  se njeguje izvorno klapsko  pjevanje. S obzirom na sve  pozitivne reakcije večeras  kako od strane publike, tako  i od pjevača, mislim da će  ovaj klapski susret postati  tradicija, istaknuo je Marić.
Svoje zadovoljstvo benkovačkom klapskom večeri, nije skrivao ni prvi tenor u  klapi Drniš, Ivica Baković.
– Ova je manifestacija definitivno među boljim priredbama ovakve vrste kojima imamo priliku gostovati  tijekom godine. Dolazimo tu  već treću godinu za redom i u  Benkovac se uvijek iznova  rado vraćamo, zbog dobre  pjesme, ali i gostoljubivosti  domaćina. Svi ovdje večeras  okupljeni pjevači su istinski  zaljubljenici u klapsku pjesmu koji žive za pjesmu, a ne  od pjesme, istaknuo je Baković. Muška klapa Drniš na  benkovačkom susretu klapa  otjpevala je pjesme “Krka” i  “Ponoć je mila moja majko”,  za izvedbu kojih ih je publika nagradila velikim pljeskom.
Ipak, možda i najveće  oduševljenje publike izazvala je “Šijavica” koju su otpjevale pjevačice klape Kandelora iz Zemunika. Ova jedina ženska ravnokotarska  klapa, u svojim je počecima  imala veliku potporu od klape Asseria. Upravo je to jedan od razloga zašto rado  dolaze na ovu večer klapske  pjesme u Benkovcu.
– Prilikom osnivanja klape  Kandelora puno su nam pomogli kolege iz klape Asseria, a mi smo ih večeras  iznenadili izvedbom Šijavice, koju puno češće od ženskih, izvode muški pjevači.  Iako postoje određene predrasude o klapskom pjevanju u kontinentalnim dijelovima naše županije, mislim da smo mi, ali i ostale  klape iz zaleđa, dokazali  večeras da klapska pjesma  živi i postoji i u ovim krajevima od davnina, naglasila  je Edita Dragaš, prvi alt klape Kandelora.
Benkovačka klapa Asseria  broji 6 članova, a za njihovo  vrhunsko pjevanje zaslužna  je i umjetnička voditeljica  klape Milivoja Marini. U  svoje redove, pjevački klape  Asseria nastoje privući i  mlađe pjevače, ljubitelje  klapskog pjevanja.
– Klapa Asseria ima u cilju  očuvanje tradicionalnih pjesama, koje su manje poznate  široj publici. Izvođenjem ne  tako popularnih pjesama,  nastojimo ih približiti publici i očuvati od zaborava.  Također, planiramo u budućnosti otpjevati i neke nove pjesme koje sami pišemo,  tematike vezane za benkovački kraj, naglasio je voditelj klape Mile Marić.
Peta “Večer klapske pisme  Benkovac 2011.”, kao još jedna manifestacija u sklopu  bogatog programa Benkovačkog kulturnog ljeta, pokazala je da Benkovac ima  štošta za punuditi svojim  mještanima, ali i gostima.  Zidine Kaštela Benković  ovog su ljeta bile lokacija  održavanja mnogobrojnih  priredbi, kojima se Benkovac ozbiljno ucrtao na kulturnu kartu naše županije.