Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Vinogradima više ni kiša ne bi pomogla

28.08.2011. 22:00
Vinogradima više ni kiša ne bi pomogla


Ako bi i sada pala obilna kiša, koje ovdje kod nas nije bilo još od početka veljače, vinogradima ne bi pomogla. Berba je jako skromna i po našim predviđanjima počet će najdalje za dvadesetak dana, što nikako nije normalno. Neki vinogradari neće morati niti vaditi bačve – Ante Dušević


Dugo već brojni vinogradari u poljoprivredno-stočarskom mjestu Radovin u općini Ražanac nisu bili toliko zabrinuti i rezignirani kao ovih dana, jer za njih ovogodišnja berba grožđa iz dana u dan postaje zaista sve neizglednija i upitnija. Nakon ožujskih i travanjskih prognoza, kako će ova godina donijeti rekordan urod grožđa, ovako nezapamćena suša i žega s visokim temperaturama zraka, koje se u radovinskoj kotlini penju i nerijetko do 38 Celzijevih stupnjeva, ta je nadanja naprosto raspršila. To nam je potvrdio i poznati vinogradar, poljoprivrednik i maslinar iz Radovina Ante Dušević, kojeg smo ovih dana u ovim nesnosnim vrućinama zatekli u poslovima u vinogradu na lokalitetu Baredina. U Radovinu se kao što je poznato od pamtivijeka oralo, želo, kosilo, sadilo masline i vinograde, a uz to se pilo zdravo vino. No, ova bi godina po svim pokazateljima mogla biti upamćena da ništa tako reći od toga neće biti.
– Vinogradi se zbog kroničnog nedostatka vlage u zemlji doimaju krajnje otužno. Nestalo je jednostavno onog plavetnila i zelenila, a tamo gdje su zemlje pliće, lišće je počelo žutjeti i sušiti se uz istodobno odumiranje grozdovih bobica. Ako bi i sada pala obilna kiša, koje ovdje kod nas nije bilo još od početka veljače, vinogradima ne bi pomogla. Berba je jako skromna i po našim predviđanjima počet će najdalje za dvadesetak dana, što nikako nije normalno. Neki vinogradari neće morati niti vaditi bačve i spremati ih za jematvu. Ovo je jednostavno elementarna nepogoda sa širokim razmjerima štete, kaže nam otužnim glasom Ante Dušević, koji uz pomoć sina Predraga i ostalih članova obitelji obrađuje više od 4.000 trsova vinove loze.
– Ovakva nepogoda, nastavlja Ante, u kojoj su na sličan način već stradali i maslinici, pogotovo oni mladi, u Radovinu se ne pamti unatrag 300 godina te pojašnjava kako ove godine uslijed suše nije bilo žetve pšenice, ječma i zobi, kukuruz je zasijan, ali nije niknuo, krumpira koliko se zasadilo toliko se i izvadilo. Umjesto 5 do 6 otkosa djeteline nije tako reći bilo dva. Bazeni s vodom u poljima koji nikada nisu ostali bez vode ovog su ljeta presušili. Stoljetna hrastova šuma uokolo mjesta požutjela je kao da je riječ o kasnoj jeseni. Na sto su čuda vlasnici ovaca i koza jer su presušili svi izvori vode. Vodu se za piće za oko 600 stanovnika Radovina, kao i onu za napajanje stoke mora plaćati u “zlatu”, kaže barba Ante Dušević te dodaje kako je riječ o elementarnoj nepogodi koju bi što ranije trebalo proglasiti.
Kažimo kako mjesto Radovin i njegovih 150 domaćinstva sada na početku 21. stoljeća još nema pitku vodu, premda imaju izgrađenu mjesnu vodovodnu mrežu, a uz to, prije 15-ak godina pitka voda sa Zrmanje potekla je magistralnim cjevovodom kroz njihovo mjesto na zapad u smjeru Ražanca, Ljupča, Ljubačkih Stanova, Krneze i Rtine. U Radovinu su za sada samo tri stambena objekta priključena na vodovodnu mrežu. Ostali se ne mogu priključiti jer im to ne dozvoljava zakon iz 2007. godine po kojem svaka kuća ili gospodarski objekt sagrađen nakon 1966. godine, da bi se priključio mora imati valjanu građevinsku dozvolu, a takvih je objekata zaista velik broj ne samo u Radovinu, već i u susjednim Jovićima, Stojićima i Jordanima, čiji žitelji u ovim paklenim ljetnim vrućinama dijele istu sudbinu.