Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Debitanski film teško će do kino dvorane bez festivalske promocije

Autor: Valentina Pletikosić

28.08.2012. 22:00
Debitanski film teško će do kino dvorane bez festivalske promocije

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Ono što mi želimo jest pružiti prvim i drugim filmovima mladih režisera mogućnost da se predstave izvan svoje države tako da budu prikazani na festivalima kojima smo partner, te uz pomoć distributera s kojima surađujemo – Michelle Palant


Redovna konferencija za medije 3. Avvantura Festival Filmforum Zadar i radionica o poslovnim modelima za promoviranje debitantskih filmova u organizaciji mreže filmskih profesionalaca Eye on Films, održana je istodobno zbog zajedničke teme – kako pomoći mladim filmašima.
Michelle Palant, koordinatorica mreže Eye in Films, rekla je kako ova business platforma okuplja 70 međunarodnih partnera, odnosno 40 filmskih festivala i distributera.
– Ono što mi želimo jest pružiti prvim i drugim filmovima mladih režisera mogućnost da se predstave izvan svoje države tako da budu prikazani na festivalima kojima smo partner, te uz pomoć distributera s kojima surađujemo, rekla je među ostalim Palant te dodala kako svaki mjesec EoF mreža dobije na desetke raznih filmova:
– To su ponekad hrpe filmskih vrpci koje sve treba pogledati i ocijeniti zaslužuju li daljnju prezentaciju. Ipak, prednost dobiju oni koji su svoj projekt, odnosno film, dobro prezentirali selekciji. Također, sudjelovanje na festivalima i radionicama puno znači, jer festivali poput ovog izvrsna su prilika da mladi umjetnici prikupe kontakte i preporuke, što samo može biti plus, naglasila je Palant.
Na konferenciji su sudjelovali i filmaši čije smo filmove pogledali ili ćemo ih tek gledati u sklopu programa “1st and 2nd Film”, a EoF mreža na zadarskom ih festivalu ima čak devet. O svojim pozitivnim iskustvima s Eye on Films mrežom govorili su Guillame Giovanetti, redatelj filma “Noor” te Estelle Larrivaz, redateljica filma “Beast paradise”.
Na konferenciji su sudjelovali Richard Wilhelmer, redatelj filma “Adam’s End”, zadarski redatelj čiji je kratki film “Mementorium” prikazan prvog festivalskog dana Erik Lončar, mladi mađarski umjetnici i filmaši braća Igor i Ivan Buharov te hrvatski redatelj Danilo Šerbedžija, član žirija za program “1st and 2nd Film”. Šerbedžija, čiji je film “72 dana” pobijedio na prvom zadarskom Filmforum festivalu i koji je uz Branka Lustiga postao stalni gost festivala, kazao je kako mu je izuzetno drago što ima priliku svaku godinu doći u Zadar, a još mu je draže što je u prilici da svojim savjetima pomogne mladim filmašima kojima je ovaj festival i namjenjen.