Na Balkanu se postaje "zvijezda" i nakon smrti

Slika korisnika admin
Smrt čovjeka na Balkanu
Smrt čovjeka na Balkanu

Životni put Gerarda Hurleya, irskog redatelja, producenta i scenarista, u većini se po ničem ne  razlikuje od života većine  njegovih sunarodnjaka koji  su u napustili rodnu zemlju u  potrazi za boljim životom.

Hurley je kao 16-godišnji  mladić u Švicarskoj radio s  konjima, a potom je otišao u  Oklahomu kako bi radio na  naftnim poljima. U stalnoj  potrazi za boljim poslovima,  početkom 90-ih zaposlio se u  New Yorku, u jednoj nezavisnoj filmskoj produkciji, a  upravo taj posao omogućio je bivšem dječaku konjušaru i radniku na bušotini da otkrije svoj veliki talent.

Hurley je napisao više od 20 scenarija koje su odabrala velika  imena Hollywooda kao što  su Stanley Tucci, Griffin Dune i Charless Wessler. Svoj  prvi film "The Pride" snimio  je 2008. godine, a prošle godine "The Pier", kojeg ćemo  večeras u 21 sat moći pogledati na Forumu u sklopu  glavnog programa 3. Avvantura Festival Filmforum Zadar.

"The Pier", pravi dragulj irske kinematrografije, izvrsno  je prošao kod kritike, a još  bolje kod publike, jer ipak je  riječ o običnim ljudima, o  ocu i sinu i njihovom odnosu. Hurley je film režirao,  napisao scenarij te producirao uz pomoć Jima Starka, a  ulogu sina Jacka MacCarthyja, stereotipnog primjerka  irskog narodna, sam je odglumio.

Larry MacCarthy 20 godina nije bio u kontaktu sa  sinom Jackom. Kako bi ga  privukao da se vrati iz Amerike, pretvara se da je na samrti. Kad Jack shvati kako ga  je otac nasamario, pobjesni i  poželi otići, no tada shvati  kako mora ostati. Otac i sin  suočavaju se s bolnom  prošlošću, ponajviše jer Larry poriče smrt svoje supruge i  Jackove majke. Priča istražuje teške i bolne, ali vrlo  često i urnebesne načine komunikacije oca i sina.

Drugi film iz glavnog programa kojeg možemo pogledati od 23.00 sata, jest "Smrt  čovjeka na Balkanu", mladog  srpskog redatelja Miroslava  Momčilovića. Voajerstvo i  ovisnost o životima drugih  zadnjih su 10-ak godina postali nešto sasvim "normalno" i na našim prostorima, a  reality show industrija sve je  bizarnija.

No, što se dogodi  kada pred web kamerom netko izvrši samoubojstvo, o tome nam priča večerašnji film.  Umjetnik koji nije bio u velikim kontaktima sa svojim  šarolikim susjedtsvom, a nije  imao ni bliže rodbine, postaje "zvijezda", a sudjedi i  gradski službenici ne samo  da otkrivaju njegov identitet,  nego nesvjesno otkrivaju i  svoj. Sve se to događa u jednom danu i jednom kadru, a  događaji krenu u drugom  smijeru kada shvate da ih  snima mala web kamera.

DANAŠNJI PROGRAM

Forum:
20.45: "The Curse", 16 minuta
21.00: "The Pier", 89 minuta
22.45: "Secrets and Doubts", 15 minuta
23.00: "Smrt čovjeka na Balkanu", 80 minuta

Poljana Šime Budinića (1st and 2nd Film):
20.45: "Adam's End", 81 minuta
22.45: "Beast Paradise"

Trg pet bunara (Program "Klasici na Jadranu - Antonioni i Tati)
21.00: "Blow up", 111 minuta
23.00: "Vacances du monsieur Hulot", 114 minuta

Kazalište lutaka Zadar (Studentski i  eksperimentalni film)
18.00: "Rudderless", 30 minuta
18.30: "Afterworld of the Pamphlet 1942", 30 minuta

Arsenal (masterclass program):
10.00: Okrugli stol: Era of New Challenges
11.00: Eye on Films: A Business Model to promote  Debute Films
23.00: Koncert "Dirty Harry"

Biograd na Moru (Program "Feelgood")
21.00: "You will meet a Tall Dark Stranger", romantična komeija

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno