Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Na Balkanu se postaje “zvijezda” i nakon smrti

Autor: Valentina Pletikosić

28.08.2012. 22:00
Na Balkanu se postaje “zvijezda” i nakon smrti


Životni put Gerarda Hurleya, irskog redatelja, producenta i scenarista, u većini se po ničem ne  razlikuje od života većine  njegovih sunarodnjaka koji  su u napustili rodnu zemlju u  potrazi za boljim životom.
Hurley je kao 16-godišnji  mladić u Švicarskoj radio s  konjima, a potom je otišao u  Oklahomu kako bi radio na  naftnim poljima. U stalnoj  potrazi za boljim poslovima,  početkom 90-ih zaposlio se u  New Yorku, u jednoj nezavisnoj filmskoj produkciji, a  upravo taj posao omogućio je bivšem dječaku konjušaru i radniku na bušotini da otkrije svoj veliki talent.
Hurley je napisao više od 20 scenarija koje su odabrala velika  imena Hollywooda kao što  su Stanley Tucci, Griffin Dune i Charless Wessler. Svoj  prvi film “The Pride” snimio  je 2008. godine, a prošle godine “The Pier”, kojeg ćemo  večeras u 21 sat moći pogledati na Forumu u sklopu  glavnog programa 3. Avvantura Festival Filmforum Zadar.
“The Pier”, pravi dragulj irske kinematrografije, izvrsno  je prošao kod kritike, a još  bolje kod publike, jer ipak je  riječ o običnim ljudima, o  ocu i sinu i njihovom odnosu. Hurley je film režirao,  napisao scenarij te producirao uz pomoć Jima Starka, a  ulogu sina Jacka MacCarthyja, stereotipnog primjerka  irskog narodna, sam je odglumio.
Larry MacCarthy 20 godina nije bio u kontaktu sa  sinom Jackom. Kako bi ga  privukao da se vrati iz Amerike, pretvara se da je na samrti. Kad Jack shvati kako ga  je otac nasamario, pobjesni i  poželi otići, no tada shvati  kako mora ostati. Otac i sin  suočavaju se s bolnom  prošlošću, ponajviše jer Larry poriče smrt svoje supruge i  Jackove majke. Priča istražuje teške i bolne, ali vrlo  često i urnebesne načine komunikacije oca i sina.
Drugi film iz glavnog programa kojeg možemo pogledati od 23.00 sata, jest “Smrt  čovjeka na Balkanu”, mladog  srpskog redatelja Miroslava  Momčilovića. Voajerstvo i  ovisnost o životima drugih  zadnjih su 10-ak godina postali nešto sasvim “normalno” i na našim prostorima, a  reality show industrija sve je  bizarnija.
No, što se dogodi  kada pred web kamerom netko izvrši samoubojstvo, o tome nam priča večerašnji film.  Umjetnik koji nije bio u velikim kontaktima sa svojim  šarolikim susjedtsvom, a nije  imao ni bliže rodbine, postaje “zvijezda”, a sudjedi i  gradski službenici ne samo  da otkrivaju njegov identitet,  nego nesvjesno otkrivaju i  svoj. Sve se to događa u jednom danu i jednom kadru, a  događaji krenu u drugom  smijeru kada shvate da ih  snima mala web kamera.
DANAŠNJI PROGRAM
Forum:20.45: “The Curse”, 16 minuta21.00: “The Pier”, 89 minuta22.45: “Secrets and Doubts”, 15 minuta23.00: “Smrt čovjeka na Balkanu”, 80 minuta
Poljana Šime Budinića (1st and 2nd Film):20.45: “Adam’s End”, 81 minuta22.45: “Beast Paradise”
Trg pet bunara (Program “Klasici na Jadranu – Antonioni i Tati)21.00: “Blow up”, 111 minuta23.00: “Vacances du monsieur Hulot”, 114 minuta
Kazalište lutaka Zadar (Studentski i  eksperimentalni film)18.00: “Rudderless”, 30 minuta18.30: “Afterworld of the Pamphlet 1942”, 30 minuta
Arsenal (masterclass program):10.00: Okrugli stol: Era of New Challenges11.00: Eye on Films: A Business Model to promote  Debute Films23.00: Koncert “Dirty Harry”
Biograd na Moru (Program “Feelgood”)21.00: “You will meet a Tall Dark Stranger”, romantična komeija