Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Pišekica, gdje si zalutala?

Autor: Mario Padelin

28.08.2012. 22:00


STIPE BOŽIĆ – ZLATNI RUDNIK HRT-a
U moru repriza nađe se i nešto zanimljivo što radni čovjek nije mogao gledati preko radne godine, tako da me još jednom oduševio Stipe Božić sa svojim serijalom “Krš i more”, koji je toliko dobar da ga moje riječi ne mogu dovoljno dobro opisati i nahvaliti. Božić je i scenarist i redatelj i montažer, a bogami dijelom i voditelj. Ide tako Stipe sa svojom ekipom po krajevima koje znam samo po putokazima, koje vidim kada tamo prolazim i otkriva zanimljivosti za koje nisam ni znao, pentra se po stjenama, roni po podzemlju i radi sve samo da nam što bolje prikaže to što želi. Pravi je biser bila epizoda sa Stonom i stonskim zidinama koje je osobno propješačio, a kada nam kamera prikaže kakav je to težak put, onda se divimo i Božićevoj spretnosti, što nije ni čudo s obzirom da se popeo na sve najviše svjetske vrhove. Malo je nezgodno što na odjavnoj špici ne piše koja je godina proizvodnje, ali je činjenica da bi Hrvatska televizija majstorima kao što je Božić trebala davati svu potporu i neograničen budžet samo da napravi što više ovakvih serijala.
DIVNA ZABAVA ZA CIJELU OBITELJ
Nova TV uvijek priredi nešto zanimljivo, poučno i bogu ugodno. Eto su nam tako prošlog četvrtka najavili nekakav “Magazin MMA lige”. Što bi to moglo biti – mislim ja, pa odmah na teletekst. Tamo jasno piše – “Magazin MMA lige kojeg uređuje Vlado Boban (?), gledatelji imaju priliku gledati četvrtkom u noćnom programu na Novoj TV”. Da, ali to nam ne kazuje što je to MMA liga? Neki sport? Ništa… Čekati i vidjeti. I oko ponoći ja to i dočekao. Ala veselja! Dva se kršna tipa u sportskim gaćicama prvo malo grle, pa mašu šakama i nogama oko glave, a na kraju legnu u “koitus pozu” i lupaju jedan drugoga šakama u glavu. I sve bi to još bilo podnošljivo, jer, Bože moj i to je neka vrsta sporta, da se između borbi ne pojavljuje Nikolina Pišek (ne u ringu) koja nešto govori tihim, senzualnim glasom kakav i priliči ovom šaketanju i nogetanju. Meni je jasno da se dotična dama, da bi se o njoj i dalje govorilo u stupidnim emisijicima, ponekad mora pojaviti na ekranu, ali ovo uistinu nema veze s vezom.
POZDRAV KUPAČIMA
Taman sam pomislio da će nam ovo ljeto proći bez filmova u kojima morski psi žderu kupače, kad RTL prošlog tjedna isporučuje ne jedan nego dva takva filma. “Ocean straha” (Uf. Dobro je. Važno da se ne zove “Jadransko more straha”) je film o tome kako je jato bijelih psina pojelo brodolomce, a o filmu “Ubojiti predator” ne treba ništa ni pisati jer samo ime sve govori. Lijepo je prije spavanja pogledati ove filmove, a ujutro se bezbrižno baciti u modro more, na pustoj plaži na kojoj nema dosadnih plićaka kao u zadarskom akvatoriju, nego se odmah ide u dubinu… A pučina nepregledna, jer nema otoka, samo otvoreno more po kojem ponekad prođe neki veliki brod s kojeg bacaju hranu, zbog čega ga prate neke velike ribe. S oštrim zubima…
SULEJMAN VELIČANSTVENI – UPOZNAVANJE S DRUGIM KULTURAMA I OBIČAJIMA
Serija Sulejman Veličanstveni je toliko bučno najavljivana da mi se popela na vrh glave prije nego što je uopće i počela. Glavnu ulogu ima onaj Odurn koji je glumio i u prethodnoj turskoj sapunici koja je bila iznimno popularna u Hrvatskoj, tako da je očigledno glavna reklama i za ovu. Meni je malo čudna ta njegova popularnost kod žena, jer on meni izgleda više kao neki talijanski komičar koji u komedijama glumi nekog smotanka koji nema sreće s ljepšim spolom, a ne nekog velikog zavodnika. Ali, dobro. O ukusima se ne raspravlja. Ovo je povijesna serija o Sulejmanu Veličanstvenom (e, zbilja sam trebao biti pametan pa to zaključiti) i vjerojatno je bazirana na povijesnim činjenicama, koje Hrvatima ne znače ništa jer slabo poznaju (ili, bolje rečeno, krivo tumače) i svoju povijest, a kamo li tursku.
Zapravo, ovo je više kao neka sapunica o dvorskim intrigama, jer su u kadru stalno neke dvorske dame koje nešto mute i ogovaraju, a i inače je sve puno žena. Meni se osobito svidjelo kada su neke hanume plesale (a to je trajalo beskonačno dugo) i stalno pogledavale u Sulija (to je Sulejman od milja) koji im se onako vragolasto smješkao i fiksirao onim prodornim očurdama. Bilo je i jedno odsijecanje glave sabljom što me dodatno razočaralo jer sam očekivao ritualno nabijanje na kolac kakvo smo imali prilike vidjeti nedavno u hrvatskom filmu (pisali su da je hrvatski) “Banović Strahinja”. U stvari, to je više serija o folkloru, što je dobro, jer smo mi Hrvati kao dobri katolici otvoreni za tuđe kulture i običaje. Uostalom, nemojmo zaboraviti da je jedan drugi njihov Sulejman (Demirel) bio jedini predsjednik neke relevantne vlade koji je došao Tuđmanu na pogreb, što bismo ipak trebali cijeniti.
[email protected]