Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pola stoljeća s keramikom i svilom

Autor: Josip Portada

28.08.2012. 22:00
Pola stoljeća s keramikom i svilom

Foto: Josip PORTADA



Svaka izložba Marije Višić Guine je uvijek lijepo iznenađenje za sve ljubitelje umjetnosti, a osobito ljubitelje radova u keramici i svili. Guina se bavi keramikom i slikanjem na svili više od pedeset godina, a njeni radovi su izlagani na brojnim izložbama
U velikoj dvorani  Kneževog dvora u Pagu postavljena je izložba Marije  Višić Guine na kojoj su postavljeni radovi u keramici i  svili. Izložba je otvorena u  sklopu „Paškog kulturnog ljeta” koje organizira Centar za  kulturu i informacije Pag. Pokrovitelj „Paškog kulturnog  ljeta” je Grad  Pag, a sponzor Erste banka. Izložbu je  otvorila Ivana  Portada, voditeljica organizacije programa u Centru  za kulturu i  informacije  Pag.
– Marija Višić Guina je velika umjetnica koja se svojim  radovima u keramici i svili  proslavila u svijetu. Svaka  izložba Marije Višić Guine je  uvijek lijepo iznenađenje za  sve ljubitelje umjetnosti, a  osobito ljubitelje radova u keramici i svili. Marija Višić  Guina bavi se keramikom i  slikanjem na svili više od pedeset godina, a njeni radovi  su izlagani na brojnim  izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Samo u posljednje  dvije godine izlagala je u Zadru, Sarajevu, Varaždinu, Štipu, Pečuhu, Brnu, Parizu,  Ferrari, Montrealu te u eminentnim galerijama drugih  gradova Francuske, Belgije,  Italije i SAD-a. Ovo je njezina  54. samostalna izložba.
Uime Centra za kulturu i  informacije Pag zahvaljujem  Mariji Višić Guina što je još  jednom izabrala Pag za postavljanje svoje izložbe, rekla  je Ivana Portada.
Marija Višić Guina je  rođena u Kaštelima, a u Zadru je radila kao likovni pedagog. Umjetničko djelovanje je nastavila i nakon odlaska u mirovinu. Svoje radove  je počela izlagati 1981. godine. Članica je Hrvatskog  društva likovnih umjetnika  Zadar, Europart Group iz  Francuske i suosnivačica je  Kerameikona, Hrvatskog keramičarskog udruženja. Dobitnica je više nagrada i priznanja, a među ostalim je  2004. godine dobila nagradu  Zadarske županije za životno  djelo. Uvrštena je u svjetsko  izdanje knjige „Who is who”.  U katalogu njezine izložbe  Tonći Šitin, sveučilišni profesor i likovni kritičar, između  ostalog navodi: „Marija Višić  Guina je pred više od dva  desetljeća shvatila da ukoliko  želi biti zamijećena i priznata  na inozemnim izložbama,  mora biti posebna i izvrsna.  Priznanja koja je dobivala dio  su njezinog umjetničkog svjetonazora, ali i stvaranje takve  vizualne koncepcije koja  koincidira i komunicira s globalnim europskim trendovima, afirmirajući u isto vrijeme kulturni identitet Hrvatske i koncept njezine funkcionalne integracije s Europom. Ima, dakle, mnogo razloga da gradovi Zadar i Pag u  kojima je djelovala kao umjetnica i likovni pedagog budu ponosni na njezin rad jer je  onda kada je to bilo najpotrebnije u Europi bacila snop  svjetlosti i na Hrvatsku i njezinu neupitnu zapadnoeuropsku pripadnost.”