Discipliniranje Lučke uprave Zadar

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

»Uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, razriješen je predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar Ivica Tomić te je na tu dužnost imenovan Krešimir Rendeli. Razriješen je i dosadašnji član Vijeća Nikola Turčinov, a novim članom imenovan je Boris Fantulin.«

Tako glasi priopćenje sa zatvorenog dijela jučerašnje sjednice Vlade RH, što znači da su se obistinile najave o ovakvom ishodu situacije u Upravnom vijeću Lučke uprave Zadar. Premda je sredinom srpnja gradonačelnik Kalmeta govorio o pozitivnim vjetrovima i sve većem razumijevanju odgovornih za realizaciju cjelovita projekta nove luke Gaženica uključujući u to i nešto modificirani, malo jeftiniji, projekt pristanišne zgrade, sve što se kasnije dogodilo zasad je demantiralo gradonačelnikov optimizam.

Početkom kolovoza u nenajavljenom i daleko od očiju javnosti održanom radnom posjetu ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić je na proputovanju do svoje vikendice u Tkonu pogledao kako stoje stvari na gradilištu i kakvi su to »pozitivni vjetrovi« na sceni. Došao je u biti očitati bukvicu iskusnom diplomatu Tomiću, autoritetu na području pomorstva, jer je u dva pisma Ministarstvu obrazlagao zašto bi bilo potrebno dovršiti projekt Gaženica kako je zamišljen.

Već tada se počelo govoriti da ministar nije pokazao nikakvo razumijevanje za nastojanja Ivice Tomića za nekim drugim tumačenjima budućnosti ovog projekta, za varijacije na temu jeftinije varijante Bašićeva projekta. Na Tomićev pokušaj tumačenja važnosti dovršenja zamišljenog koncepta ministar mu je već tada najavio da će biti smijenjen. Ovu se informaciju krilo, Tomić o tome nije htio govoriti, davao je diplomatske odgovore o tome da će sve leći na svoje mjesto. I evo kako je leglo - proveden je natječaj i Lučka uprava je zaključila ugovor s mladim zadarskim arhitektima iz Via factum d.o.o. za izradu glavnog i izvedbenog projekta za privremenu građevinu u novoj luci Gaženica.

Odnosno napravljen je odlučni korak u napuštanju Bašićeva projekta i realizaciju odluke o gradnji privremene pristanišne zgrade koja bi trebala koštati 2-3 milijuna eura. Da bi već naredno ljeto sav trajektni promet mogao biti preseljen u Gaženicu.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika rosan
Neka autor provjeri činjenice. Via factum nisu mladi arhitekti. To jes, nisu uopće arhitekti.