Holy u oblacima

Slika korisnika admin

Crobarometar za kolovoz lansirao je Mirelu Holy kao novu političku zvijezdu, a njezin OraH pozicionirao kao treću političku snagu u zemlji s 15 posto rejtinga. No, zanimljivije od popularnosti ORaH-a koji je niknuo kao svojevrstan inat SDP-u iz kojeg je nekadašnja ministrica zaštite okoliša otišla, jeste njezina osobna popularnost od 68 posto kojom je izbila na prvo mjesto i stala rame uz rame s predsjednikom Ivom Josipovićem.

Dok je za ORaH već neko vrijeme razvidno da kupi simpatije razočaranih SDP-ovaca čija se potpora prelijeva u čašu Mirele Holy, za samu šeficu te stranke osobna popularnost koju je ovih dana izmjerio Crobarometar razlog je da "bude u oblacima" iako kao i drugi političari ističe kako je čvrsto na zemlji.

Naime, njezin osobni rejting daleko nadmašuje onaj stranački što ukazuje i na činjenicu da se uz Holy nije profiliralo više imena iz OraH-a što bi i dalje dizalo stranku. Dogodio se samo na prvu politički fenomen jer izgleda kako je Holy "ni kriva ni dužna" postala najpopularnija političarka u zemlji, no ona je zapravo pametno politički kapitalizirala svoje razilaženje s SDP-om na način da je u općem deficitu političke etike igrala na vjerodostojnost. I to se isplatilo.

Bure i afere u SDP-u, loši ekonomski rezultati Vlade Zorana Milanovića, samo su joj išli na ruku, pa svoju bivšu stranku nije ni trebala previše uzimati na zub, što bi zazvučalo neprivlačno osvetnički. Mireli Holy bile su zvijezde naklonjene i stoga što je zasjajuckala u vrijeme velikog nepovjerenja u poštenje i vjerodostojnost političara općenito. Građani su je zato nagradili. I sada čvrsto stoji na poziciji da sa SDP-om nema suradnje dok mu je na čelu Zoran Milanović i dok se stranka ne drži svog programa. No, osim inzistiranja na vjerodostojnosti Holy valjda zna kako treba ponuditi i nešto novo te bježati od afera kao vrag od tamjana, jer bi je to za tren pretvorilo u zvijezdu padalicu.

U tom je smislu kao posve novu praksu pokrenula psihološko testiranje u svom OraH-u te vođenje dnevnika aktivnosti, a sve kako bi pokazala kako politika i političari moraju i mogu biti drugačiji. Za sada građani to honoriraju, a ona ističe kako se ne zanosi popularnošću mada joj mora biti jasno kako je postala važan čimbenik na političkoj sceni i kako će se u skladu s tim morati i postaviti, a sve kako se OraH-u ne bi brzo potkresale grane.

Mirela Holy morat će biti spremna stajati pod povećalom javnosti i znati odgovarati na prozivke i podmetanja jer će toga zasigurno biti. Tako se ovih dana već pisalo o raskolu u OraH-u jer je iz njega istupila članica Predsjedništva Andea Feldman, a kao razlog spominjana je potpora Mirele Holy Josipoviću na predsjedničkim izborima. Šefica ORaH-a rekla da to "nema veze s mozgom". Ona je osobno, a ne u ime stranke javno dala potporu Josipoviću, a pokazala se i na kavi "razgovoruši" s aktualnim predsjednikom odbacujući, pak, bilo kakav pakt u kojem bi ona njega podupirala kao predsjednika, a onda on nju kao premijerku.

Tako daleko ne leti?

Prema Crobarometru zadovoljan može biti i HDZ, a i njegova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović s potporom od 55 posto pa ne čudi što predsjednik Josipović, koji se ovih dana rastrčao Hrvatskom, s popularnom Holy razgovarat voli...

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno