Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Čak 26 mjeseci se čeka obnova garaže braniteljske zgrade na Crvenim kućama

30.08.2018. 19:50
Čak 26 mjeseci se čeka obnova garaže braniteljske zgrade na Crvenim kućama


 Prošlo je 26 mjeseci otkako su u požaru stradali podzemna garaža i stanovi u prizemlju zgrade za branitelje i stradalnike Domovinskog rata na Crvenim kućama, no do danas ta garaža nije obnovljena, niti su elektroinstalacije koje su izgorjele zamijenjene novima.
Kao što smo već pisali, požar je izazvala vozačica osobnog automobila koja je još tijekom vožnje primijetila da joj dim izlazi ispod poklopca motora, međutim nije zaustavila vozilo, već se uvezla u podzemnu garažu zgrade u kojoj i sama stanuje, a potom je otvorila poklopac, nakon čega je iz njega suknula vatra koja se proširila na još jedan automobil i zahvatila instalacije.
Zgrada s pet ulaza se električnom energijom od nemilog događaja sve do danas snjabdijeva preko vanjskih kablova, koji su tada postavljeni kao tada privremeno rješenje. Vremenske prilike su u više od dvije godine napravile svoje pa su plastični ovojnici oko kablova pod naponom dotrajali i postali opasni za stanare i prolaznike, a posebice za djecu koja se igraju na platou uz zgradu preko kojeg su položeni kablovi. Stanari zgrade u kojoj je 65 stambenih jedinica već su u nekoliko navrata putem medija upozoravali na tu opasnost, ali i štetu za njihovo zdravlje zbog smrada čađe koji se širi iz neobnovljene garaže. Danas se pitaju dokle tako i treba li se dogoditi tragedija da bi se nešto poduzelo. Njih dvadesetak okupilo se ispred zgrade pokazujući nam dotrajalu i opasnu "privremenu" instalaciju, a požalili su nam se i na nadležne institucije – Ministarstvo branitelja koje je vlasnik zgrade i stanova sve dok ih oni u cijelosti ne isplate, te Zadar stan, tvrtku koja je njihov prinudni upravitelj još od useljenja.
– Obećavali su nam da će se ovo brzo riješiti. Ove plastične cijevi po podu u kojima su snopovi kabela su ispucale, kao i oplate preko razvodne kutije za struju, a tu svaki dan prolaze ljudi, djeca se igraju i samo je pitanje kad će netko stradati. Nastalu štetu nam treba nadoknaditi Croatia osiguranje jer je automobil od kojeg je krenuo požar tamo bio osiguran, a zgrada je osigurana u Eurohercu. Lani su nam dolazili predstavnici iz Minisatarstva branitelja koji su rekli da je Croatia isplatila novac, a kad smo kod upravitelja zgrade, tvrtke Zadar stan, pitali kad će početi radovi, dobili smo odgovor da će oni raspisati natječaj za izvođača radova čim dobiju novac. Dakle, muljaju nas. Netko ovdje laže. Neka dođe netko iz Vlade i vidi ovo! Bi li oni tu živjeli?!, govori ljutiti Marko Gašpar, a njegov susjed Ibrahim Babić dodaje kako samo žele da se sve vrati u prvobitno stanje. Ističe kako stanari uredno plaćaju pričuvu, naknadu za garažu i sve režije kao da je sve u redu, što nije.
– Nas je ovdje jedna satnija. Svi smo bili u ratu i tada smo vrijedili, a danas smo otpisani. Meni se čini da se odugovlači kako bi sve otišlo u zastaru. Bio je takav slučaj u Zagrebu, a rok je tri godine koji se bliži i u našem slučaju, ogorčeno zaključuje Babić. Mile Turudić napominje kako je on na zadnjem katu zgrade, no da ima problem s vlagom što nije posljedica požara.
– Bilo je puno kooperanata kad se zgrada radila i puno toga od početka ne valja. Ali ne rješavaju nam ništa. Ni to od ranije, ni ovo od požara, kaže Turudić. Poveli su nas i u garažu koja je zaista neuvjetna, no pojedini stanari ipak ju koriste.
– U garaži nema svjetla. Zidovi su crni i smrdi čađa. Ovo nismo zaslužili, zaključuju ogorčeni stanari, mahom umirovljeni HRVI, napominjući kako su neki od njih bili prisiljeni sami u svojim stanovima otklanjati kvarove nastale zbog visoke temperature za požara.
Direktor Zadar stana, Ante Rušev, kazao nam je kako su odmah nakon požara poduzeli sve što je bilo potrebno, među ostalim pribavili i troškovnik s procijenjenom vrijednošću pojedinih radova, odnosno ukupnom iznosu od cca. 700 tisuća kuna.
– Budući da stanari još otplaćuju stanove, njihov vlasnik je Ministarstvo branitelja čiji su predstavnici mjesecima pregovarali s predstavnicima Croatia osiguranja. Izvijestili su me kako će CO platiti štetu, ali na račun pričuvnih sredstava zgrade iz Ministarstva branitelja još uvijek nije uplaćeno ništa, niti ja imam informaciju kad će i u kolikom iznosu biti uplaćeno, govori Rušev napominjući kako su odmah nakon što je izbio požar angažirali jednu specijaliziranu tvrtku iz Šibenika za sanaciju plinskih instalacija te platili troškove atesta i nadzora za te radove. Također, ističe i da su angažirali Elektru Zadar da postavi privremene instalacije kako bi stanari mogli funkcionirati i imati električnu energiju. Trošak tih instalacija popeo se na oko 36 tisuća kuna, a kako na računu zgrade nije bilo dovoljno sredstava za podmirenje Elektra je za taj iznos tužila Zadar stan. Sudski troškovi past će na teret stanarima pa su u Zadar stanu razmišljali i o podizanju tužbe protiv Croatia osiguranja. No iz Croatie tvrde da su neosporni dio štete uplatili na račun Ministarstva branitelja, a onaj sporni za koji su iz Ministarstva branitelčja još početkom ove godine kazali kako iznosi 25 posto jer je šteta dijelom nastala uslijed nemara vlasnika automobila i ostalih korisnika stanova, nisu.
– U navedenoj šteti je postignut sporazum s Ministarstvom hrvatskih branitelja. Temeljem napravljene procjene štete, sukcesivno je prikupljana dokumentacija te su sukladno izvršene i uplate naknade štete od strane Croatia osiguranja, stoji u odgovoru koji potpisuju Korporativne komunikacije Croatia osiguranja, a koji je kontradiktoran odgovoru iz Ministarstva branitelja koji glasi:
– Nakon analize sveobuhvatne dokumentacije u kojoj je opisana nastala šteta, Croatia osiguranje i Ministarstvo hrvatskih branitelja su postigli dogovor da će Croatia osiguranje isplatiti određeni iznos Ministarstvu hrvatskih branitelja na ime troškova sanacije podzemne garaže. Da bi se mogao utvrditi točan iznos troškova sanacije, izrađen je troškovnik radova prema kojem za sanaciju štete treba platiti 850.471,25 kuna. Troškovnik je dostavljen u lipnju 2018. godine Croatia osiguranju radi plaćanja navedenog iznosa no do danas nije zaprimljena uplata Croatia osiguranja. Tek nakon zaprimljene uplate, Ministarstvo hrvatskih branitelja može raspisati natječaj za izvođenje radova. Početkom ove godine na isti upit iz Ministarstva su napomenuli kako su svi stanovi u navedenoj zgradi u vlasništvu Republike Hrvatske te da njima upravlja Ministarsvo hrvatskih branitelja do otplate kredita korisnika stanova pa da će se iznos koji će eventualno nedostajati za pokriće troškova izvođenja svih potrebnih radova isplatiti iz proračuna Ministarstva hrvatskih branitelja.