Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

“Dječak u srcu” Drage Bosnića

29.08.2018. 11:24
“Dječak u srcu” Drage Bosnića


Zadranin Drago Bosnić objavio je ovih dana zbirku izabranih pjesama pod nazivom "Dječak u srcu", a riječ je o poeziji već objavljenoj u njegovih pet prethodnih zbirki pjesama.
Ovaj suvremeni hrvatski pjesnik afirmirani je zadarski autor koji je uz pet zbirki pjesama objavio i knjigu aforizama, a pisanjem se bavi već tridesetak godina. Iako rođeni Opatijac Bosnić u Zadar dolazi živjeti već s tri godine, a sa sedam godina, kako navodi u proslovu novoobjavljene knjige, "otkriva" čari Gradske knjižnice, tada smještene u Kneževoj palači, kamo ga majka prvi put odvodi kao školarca.
"Bio je to Dječji odjel Gradske knjižnice Zadar, a ti raznobojni cvjetovi i šareni leptiri bili su – knjige. Dok je majka uzimala knjige za sestru, ja sam opčinjen otvorenih usta stajao u toj – obojenoj bajci. Već tada poželio sam da i ja jednog dana dam svoj doprinos toj knjižnici", prisjeća se autor svog prvog susreta s Gradskom knjižnicom Zadar, koja je inače izdavač njegove najnovije knjige izabranih pjesama "Dječak u srcu."
Pjesme Drage Bosnića pisane su u kraćoj formi, a knjiga "Dječak u srcu" podijeljena je po poglavljima odnosno izabranim pjesmama iz svih pet do sada objavljenih zbirki. Tako se, primjerice, u pjesmama iz prve zbirke "Da na miru odem", kako se navodi u knjizi, prepoznaju ona vječna pitanja protuteže smisla i besmisla smisleno upletena u motive koji prate život čovjeka kao djela univerzuma, dok se iz druge zbirke "Čisto plavo" nalaze pjesme o razmišljanjima i domišljanjima u stilu aforizma i sentence.
Drago Bosnić diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu, bio je vlasnik privatne tvrtke u kojoj je radio kao menadžer, a danas je u mirovini. Do sada je objavio zbirke pjesama: "Da na miru odem" (1997.), "Čisto plavo" (2001.), "Zrna ljubavi" (2004.), "Gdje živi ljubav" (2009.) i "Nova adresa" (2014.), a sve knjige izišle su u izdanju zadarskog nakladnika Zadiz Zadar.