Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

I turisti traže ortopedska pomagala

29.08.2018. 13:00
I turisti traže ortopedska pomagala


Velika potražnja za ortopedskim pomagalima u zadarskoj posudionici vlada i ovoga ljeta, a posebno je zanimljivo da i veliki broj turista zalazi u posudionicu.
– Primjetno je da osim domaćeg stanovništva, ovog ljeta imamo dosta upita inozemnih gostiju koji su stigli na ljetovanje, ali imaju određenih zdravstvenih poteškoća koje im ograničavaju kretanje, kaže voditeljica posudionice Ivana Matulić, koja je već dugo na raspolaganju građanima koji navraćaju u posudionicu, koja se od samog otvaranja pokazala vrijednim projektom koji je pokrenula zadarska Liga protiv raka u suradnji s Volonterskim centrom Zadar, Domom za odrasle osobe Sveti Frane, te Caritasom Zadarske nadbiskupije.
– Turisti nam se javljaju i traže neko od pomagala na kratkotrajnu posudbu od par dana, a najčešće je riječ o invalidskim kolicima. Radi se o turistima koji su došli na ljetovanje, a koji već imaju zdravstvenih poteškoća ili im se stanje pogoršalo, a kolica bi im omogućila ugodniji boravak. Nažalost, uglavnom im nije moguće izaći ususret jer prednost imaju domaći ljudi koji već čekaju na pomagalo, doznajemo dalje od Ivane Matulić, koja i ovom prigodom naglašava da je potražnja za pomagalima veća od ponude jer je donacija premalo. Najtraženija su kao i uvijek invalidska kolica, medicinski krevet, antidekubitalni madrac i toaletne stolice, što su inače najskuplji proizvodi, a mnogim korisnicima trebaju odmah po izlasku iz bolnice dok ih još nisu dobili preko HZZO-a ili na njih nemaju pravo, a olakšali bi im prve dane i tjedne oporavka.
– Po medicinsko pomagalo najčešće dolaze članovi obitelji za osobu koja je tek otpuštena s bolničkog liječenja, a kod kuće nema uvjete za kvalitetan oporavak. Svim korisnicima je zajednička zahvalnost za pomoć koju ovdje dobiju i puni su riječi pohvale za ovaj humanitarni projekt, ističe dalje Ivana Matulić.
Dok nekim pacijentima, doznajemo još, pomagalo treba samo na određeno vrijeme i za period rehabilitacije nakon operativnog zahvata ili ozljede, mnogi korisnici posudionice pomagalo koriste do kraja života jer im je stalno potrebno.
Navedimo još kako se zadarska Posudionica ortopedskih pomagala, nalazi u prostoru koji je ustupio Grad Zadar na Obali kneza Branimira, u blizini crkve Srce Isusovo. Radno vrijeme posudionice je ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8.30 do 12.30, te utorkom i četvrtkom od 16 do 20 sati, dok svi koji nisu u posudionicu u mogućnosti doći osobno, informacije o mogućnostima i načinu posudbe pomagala mogu dobiti na broj telefona: 099 6666 690.