Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Komemoracija u povodu 11. obljetnice kornatske tragedije

29.08.2018. 10:13


 Komemoracija povodom 11. godišnjice tragičnog stradavanja dvanaestorice vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog, održat će se u četvrtak u spomen parku stradalim vatrogascima na otoku Kornatu, a u kapelici sv. Florijana bit će misa za stradale vatrogasce. 
Obilježavajući godišnjicu kornatske tragedije, Općina Tisno i Dobrovoljno vatrogasno društvo Tisno u srijedu organiziraju Mimohod sjećanja za stradale vatrogasce. Povorka kreće u 18 sati od Vatrogasnog doma u Tisnom do župne crkve sv. Duha gdje će biti komemorativni program, položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na kornatske heroje.
Počast stradalim vatrogascima odat će u srijedu i u Vodicama gdje će biti položeni vijenci i svijeće. Vijence će na grobove vodičkih heroja položiti predstavnici grada Vodica i brojnih gradskih udruga, izvijestili su iz vodičke gradske uprave.
30. kolovoza 2007., u rutinskom gašenju požara, poginulo je12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog. Od 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, njih šestero poginulo je na mjestu događaja, dok su ostali prebačeni u obližnje bolnice u Zadru i Splitu, a potom u Zagreb, no ubrzo su preminuli od posljedica teških opeklina. Jedini koji je preživio nesreću je vatrogasac Frane Lučić iz Tisnog.
Unatoč istragama i suđenjima još uvijek nisu posve rasvijetljene okolnosti u kojima se tragedija dogodila. Prema službenoj teoriji uzrok tragedije je tzv. eruptivni požar, rijedak prirodni fenomen poznat kao izgaranje nehomogene plinske smjese. No, dio javnosti kao i obitelji stradalih nisu prihvatili to objašnjenje te i dalje smatraju da im nije do kraja otkrivena prava istina o okolnostima stradavanja njihovih najmiliji.
Zbog odgovornosti za pogibelj vatrogasaca i propuste sudilo se bivšem vatrogasnom zapovjedniku JVP Šibenik Draženu Slavici, no on je 2013. u prvostupanjskom sudskom postupku oslobođen optužbi.  Vrhovni sud srušio je tu presudu, a novim suđenjem Slavica je krajem travnja ove godine po drugi put oslobođen optužbi.