Marić: Rast u skladu s Vladinim očekivanjima, ponajviše zahvaljujući jačanju izvoza

Slika korisnika valentinam
RAst BDP-a
Autor: 
Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 2,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje
Hina
Ministar Zdravko Marić

Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je kazao da je najnoviji podatak o rastu BDP-a u drugom tromjesečju od 2,9 posto u skladu s Vladinim očekivanjima, istaknuvši da je rast ubrzan u odnosu na prvo tromjesečje ponajviše zahvaljujući izvozu, koji ponovno raste brže od uvoza.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 2,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. To je već 16. tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo poraslo 2,5 posto na godišnjoj razini.

"Ovo je gotovo u potpunosti u skladu s našim očekivanima, što se nije moglo reći za prvo tromjesečje, koje je bilo nešto ispod očekivanja”, rekao je Marić u izjavi novinarima pred Banskim dvorima, dodavši kako ne treba s time biti zadovoljan, nego stremiti ka višim stopama.

Kao glavne sastavnice rasta izdvojio je rast osobne potrošnje za 3,6 posto na godišnjoj razini, potom investicije s rastom od 3,1 posto, a posebno dobrim ocijenio je da izvoz ponovno raste brže od uvoza, pri čemu prednjači izvoz roba nad uslugama.

Najveći pozitivni doprinos BDP-u u drugom tromjesečju ostvaren je rastom izvoza roba i usluga. Izvoz roba porastao je u tom kvartalu za 5,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Pritom je izvoz roba porastao za 7,1, a usluga za 4,3 posto.

S proizvodne strane, Marić je istaknuo da su najveći doprinos rastu BDP-a dale trgovina, građevina i usluge. No, napomenuo je i da industrijska proizvodnja ponovno, kao i u prvom tromjesečju, nije dopustila veći rast BDP-a.

U prvih šest mjeseci ove godine, naime,  industrijska je proizvodnja porasla za samo 0,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

„To je jedan od ključnih izazova o kojemu stalno govorimo – industrijska proizvodnja – i zbog važnosti u ukupnom BDP-u i u izvozu, ali i u nekim drugim sferama”, naveo je.

Marić je istaknuo da Vlada i dalje stoji pri svojoj procjeni ovogodišnje stope rasta BDP-a od 2,8 posto. Sljedeća revizija te brojke, odnosno trenutak kada će se propitivati ta projekcija, bit će kada će se donositi državni proračun za iduću godinu, najavio je.

„Ako ciljamo i dalje da će stopa rasta biti kako očekujemo 2,8 posto, onda u u trećem i četvrtom tromjesečju trebamo imati nešto malo više stope rasta. To će biti dobrim dijelom, neću reći izazovno, ali uvijek pratimo i bazni efekt iz prošle godine. Prva dva tromjesečja prošle godine u tom kontekstu su bila povoljnija za cijelu projekciju”, istaknuo je Marić.

Za treće tromjesečje, s obzirom na uvid koji kao ministar financija ima na dnevnoj bazi po pitanju poreznih prihoda, Marić navodi da prihodi i sve što se vidi u proračunu sugerira „da nismo daleko od tih projekcija za cijelu godinu”.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno