Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

STEM revolucija u ražanačkoj knjižnici

29.08.2018. 12:00
STEM revolucija u ražanačkoj knjižnici


STEM revolucija ("science, technology, engineering i mathematics" – znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) stigla je u Ražanac. Knjižnica Jurja Barakovića sudjeluje u projektu "STEM revolucija se nastavlja: knjižnice".
– IRIM je našoj knjižnici donirao 3D printer i micro:bitove za radionice i posudbu, a u travnju smo bili domaćini prvog ciklusa edukacije za knjižničare, kazala je Andrea Beljo, ravnateljica Knjižnice Jurja Baraković, dodavši kako uz micro:bit dolaze kratke upute za brzi početak korištenja, plan rada s video uputama.
Zagrebačku udrugu "Institut za razvoj i inovativnost mladih" (IRIM), su osnovali hrvatski poduzetnik Nenad Bakić i njegova supruga Rujana s ciljem širokog uključivanja robotike, automatike i programiranja u edukaciju osnovnoškolaca i srednjoškolaca.
– Micro:bit je maleno računalo koje se može programirati, zamišljeno i oblikovano tako da učenje i podučavanje učini jednostavnim i zabavnim. Micro:bit je idealan alat za poticanje kreativnosti, kako kod djece i mladih, tako i kod odraslih. Izvrstan je za edukaciju zrele populacije u području računarstva jer je jednostavan i zanimljiv za učenje, ističe Beljo.
Micro:bitovi u knjižnicama se mogu posuđivati kao i sva druga “knjižnična građa”. Za one koji se žele duže koristiti njime, moguće je čak napraviti i produljenje posudbe.
– Sada slijedi ciklus besplatnih radionica s micro:bitovima, otvorenih za javnost. Na radionicama će se doznati kako započeti rad, kako napraviti prve programe i gdje pronaći detaljnije informacije i više projekata u kojima se koriste micro:bitovi, najavila je Beljo.
Radionica će se u Knjižnici Jurja Barakovića s početkom u 10 sati održati u subotu, 1. rujna, uz pomoć Croatian Makers ambasadora, edukatora iskusnih u radu s IRIM-ovim tehnologijama. Broj sudionika na radionici je ograničen, a rok za prijavu na radionicu je petak, 31. kolovoza.
– Na radionicama će se polaznici upoznati s osnovama korištenja micro:bita, kako početi, napisati svoje prve programe i gdje mogu pronaći dodatne edukacijske materijale. Broj polaznika radionice je ograničen, požurite, pozvala je Andrea Beljo.