Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

INFRASTRUKTURA Ministar Butković danas potpisuje Ugovor za dogradnju luke Sali

29.08.2019. 08:17
INFRASTRUKTURA Ministar Butković danas potpisuje Ugovor za dogradnju luke Sali


Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potpisat će danas u Salima na Dugom otoku Ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za projekt dogradnje mjesne luke u ovome mjestu. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 56,8 milijuna kuna, od čega će 48,3 milijuna kuna biti sufinancirano iz Kohezijskog fonda, a ostatak od 8,5 milijuna kuna iz državnog proračuna. Nakon ulaganja u nadogradnju trajektnog pristaništa u luci Tkon na otoku Pašmanu, nastavak je to investicijskih ulaganja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture razvoj i povezivanje otoka.
Projekt dogradnje mjesne luke Sali među prvima je prijavljen na drugi krug ulaganja EU sredstava u lučku infrastrukturu koja povezuje otoke i tako otočanima osigurava kvalitetnije i sigurnije povezivanje s kopnom tijekom cijele godine. Ukupna sredstva koja stoje na raspolaganju za ulaganja kroz ovaj projekt iznose nešto više od 709 milijuna kuna, a tim sredstvima će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture doprinijeti i integriranosti hrvatskih otoka i njihovom povezivanju s kopnom, kao i savladavanju ključnih prepreka za lokalni gospodarski rast.


Na raspolaganju 709 mil. kn
Tako su nedavno na Korčuli i Splitu potpisana tri ugovora iz drugog kruga ulaganja kojima je ukupno dodijeljeno 182,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekte obnove luka Korčula, Vela Luka i Pučišća na otoku Braču.
Tom prilikom ministar Butković je istaknuo kako ovi projekti označavaju »renesansu hrvatske obale«, budući da se nikad nije ovoliko ulagalo u lučku infrastrukturu, te da će se do kraja godine, za ovakve i slične projekte, potpisati ugovori u svih sedam primorskih županija, koje s 85 posto sredstava sufinancira Europska unija, a resorno ministarstvo s 15 posto. »To je velika pomoć lučkim upravama, a projekti ne samo da povezuju otoke, već su i lice i naličje svakog primorskog i otočnog mjesta.«, naglasio je ministar.
Podsjetimo, projekt ulaganja u lučku infrastrukturu na otocima Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je započelo u listopadu 2017. godine s prvim krugom ulaganja ukupno vrijednim 200 milijuna kuna na kojeg se prijavilo i uspješno ugovorilo sedam projekata diljem Jadrana. Ulaganje je započelo upravo u Zadarskoj županiji s prvim ugovorenim projektom tj. izgradnjom trajektne luke Tkon, a potom nastavio s projektima u luci Crikvenica, Cres, Unije, Kaprije, Sućuraj i Donje Čelo na otoku Koločepu.


Poboljšanje usluge prijevoza
Bitno je reći i kako je ovaj projekt ulaganja po prvi put, uz sredstva koja je Ministarstvo izdvajalo iz državnog proračuna za ulaganja u male županijske luke, otvorio mogućnost sufinanciranja projekata bespovratnim sredstvima EU-a. Tako se kroz sredstva ovog projekta financira izgradnja i modernizacija infrastrukture u lukama od županijskog i lokalnog značaja kako bi se poboljšala usluga prijevoza tijekom cijele godine, bez obzira na pritisak turizma, a time i otočnim zajednicama približile usluge poput zapošljavanja, obrazovanja i ostale. Na osnovu Nacionalnog plana obalnog linijskog pomorskog prometa, koje je donijelo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, određeno je kako su prihvatljivi prijavitelji za ovaj projekt ulaganja ustanove kao što su lučke uprave i županijske uprave za ceste, jedinice lokalne i regionalne samouprave, regionalne razvojne agencije, kao i Hrvatske ceste.
Ukupna financijska alokacija drugog poziva, koja je također najvećim dijelom osigurana iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija iznosi 509.178.440 kuna, od čega se najveći dio tj. 432.801.674 kuna odnosi na sredstva iz Kohezijskog fonda, dok 76.376.766 kuna osigurava Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.
Poziv je otvoren, a Ministarstvo zaprima prijave do 30. studenog 2020. godine ili do iskorištenja predviđenih raspoloživih sredstava.




Dosad ugovoreno 55 projekata
Osim ovog projekta ulaganja Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, provodi i brojne druge projekte, poput onog najpoznatijeg – projekta izgradnje Pelješkog mosta, koje najvećim dijelom financira iz dostupnih europskih sredstava i tako ulaže u cjelokupnu cestovnu, lučku, željezničku, zračnu i telekomunikacijsku infrastrukturu i tako unaprjeđuje cjelokupnu prometnu sliku Hrvatske.
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je do sada ugovorilo ukupno 55 projekta koja sufinancira sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a to znači da postotak ugovorenosti od ukupne alokacije iznosi 87 posto te se očekuje kompletna apsorpcija dostupnih EU sredstava do kraja sljedeće godine.
Ministarstvo također uspješno koristi i druga dostupna EU sredstva, pa tako broji i ukupno 35 projekata iz CEF Instrumenta za povezivanje Europe, što predstavlja 93 posto ugovorenosti u odnosu na alokaciju ovog instrumenta za Hrvatsku prometnu mrežu.