Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Martin Hutchinson posadit će stablo i u Zadru

29.08.2019. 08:00
Martin Hutchinson posadit će stablo i u Zadru


Nekadašnji vatrogasac, 58-godišnji Martin Hutchinson već je četrnaest godina na putu biciklom oko svijeta u pratnji svoga vjernog ljubimca psa Starskya u svojoj svjetskoj misiji za spas okoliša. Zajednička misija im je posaditi što je više moguće stabala te osvijestiti važnost očuvanja prirode i smanjenja CO2 u zraku. Inače dolazi iz Manchestera u Engleskoj i uskoro bi trebao doći i do Zadra.
– Svaki dan, bez obzira je li Božić ili rođendan ja sam na ovom putu. Prehodao sam skoro 34.000 kilometara kroz 21 zemlju, a sada sam na biciklu te smo trenutno na 22.100 kilometara. Putem smo obišli preko 700 škola i posadili smo na stotine stabala diljem cijeloga svijeta. U Hrvatskoj također sadimo stabla, a isto želimo napraviti i u vašem gradu, rekao nam je Hutchinson.
Dodao je kako je misija započela davne 2006. godine, a planira da će ju završiti do 2030. godine, tijekom koje želi posjetiti svaku zemlju na svijetu i skrenuti pažnju na važnost očuvanja okoliša i prirode.
U svemu ga prati vjeran pas Starsky za kojega kaže da je pas iz azila, koji također pomaže u čišćenju i kopanju rupa za sadnju stabala. Ima pet godina, a na misiji su zajedno posljednje tri godine.
– Mi smo na svjetskoj turneji za okoliš te smo svojevrsni istraživači okoliša i prirode, nismo samo turisti koji razgledavaju. Na društvenim mrežama pokazujemo stvari koje mnogi ne žele vidjeti i kojima mnogi okreću leđa, to su kante prepune smeća, odbačeni otpad i slično, govori nam Hutchinson dodavši kako je glupo i neodgovorno bacati otpad uokolo te kakav je to primjer za buduće generacije. Inače, ovih je dana bio po otoku Pagu gdje je također uživao dobrodošlicu kolega vatrogasaca u čijem je dvorištu posadio stablo.
U Zadar dolazi u petak te se nada posaditi što više može stabala. Također se nada kako će mu se pridružiti i kolege vatrogasci, a pozvao je i gradonačelnika da se uključi u akciju, kao i sve građane koji žele. Redakcija Zadarskog lista svakako će se aktivno uključiti u ovu hvalevrijednu akciju.