Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

PUTOVANJE ZA PAMĆENJE Kamperom na sjever Velike Britanije po uspomene za cijeli život

29.08.2019. 11:43
PUTOVANJE ZA PAMĆENJE Kamperom na sjever Velike Britanije po uspomene za cijeli život


Obitelj Nižić Markač, Daniela Nižić, Darko Markač i njihova 8-godišnja kćer Nora ljetni su godišnji odmor odlučili provesti nekonvencionalno i na proputovanju Velikom Britanijom, u kamperu. Kako je to provesti cijelo ljeto na svega nekoliko četvornih metara bez mnogih pogodnosti i komoditeta koje imamo u svakodnevnom životu, gotovo svaku večer spavati u drugome gradu, ali i vidjeti prekrasnu prirodu i pejzaže te se dovesti do najsjevernije točke Velike Britanije razgovarali smo s Danielom Nižić.


Putnici i »ciljnici«
– Ovo iskustvo bih zaista preporučila svima. Bilo nam je prekrasno i nezaboravno. Najvažnije od svega je činjenica da smo ovo vrijeme proveli zajedno kao obitelj te da je naša kći stekla vrlo veliko bogato iskustvo koje će joj ostati za cijeli život, rezimirala je Daniela cijelo putovanje tijekom kojega su iza sebe ostavili gotovo 8.000 kilometara.
A, cijela avantura oko kupovine kampera je počela, kako nam je rekla, prije nekih devet godina. Od tada su iza sebe ostavili na tisuće kilometara, ugodnih i manje ugodnih putovanja, prekrasnih krajobraza, novih proznanstava i iskustava. Obišli su tako svojim kamperom gotovo cijelu Europu.
– Kampera u Hrvatskoj još uvijek ima malo, s obzirom da smo turistička zemlja i da mnogi turisti dolaze kamperima kod nas. Međutim, izgleda da naši sunarodnjaci ipak više vole ljetovati u betonu i ovu vrstu avanturizma ne priznaju. Mi smo i prije putovali, koliko smo mogli, ali ne volimo letjeti. Međutim, spoznali smo kako nikad nećemo imati novca za kupovinu vikendice, jer živimo od prosječnih plaća. U to vrijeme se dogodilo da nismo imali kredit te smo nekako razmišljali i shvatili da bismo mogli kupiti kamper. Treba naglasiti kako nikada ni jedno od nas nije bilo u kamperu niti se vozilo u njemu, ali nam se to tada činilo kao dobra ideja, počela nam je svoju zanimljivu priču Daniela. Dodala je kako su u konačnici kupili polovni stariji kamper i njihova avantura je mogla početi.
– Putovanje kamperom potpuno je drugačije od svih drugih putovanja jer zahtijeva od putnika ne potpuno opuštanje, potrebna je jako dobra priprema i planiranje, ali s druge strane nudi toliko mnogo da je to neusporedivo s klasičnim putovanjima. Ja inače ljude dijelim na putnike i ‘ciljnike’. ‘Ciljnici’ su oni koji vole brzo doći do odredišta – za njih su avioni ili auti. Putnici su oni koji uživaju u samom putovanju i njima put počinje već prvim kilometrom. Kamper nije brzo vozilo, put ide jako sporo i može se mnogo toga vidjeti. Osim toga, u mogućnosti si sam odabrati što ćeš vidjeti, gdje ćeš stati, kada, što će ti postati fokus i slično, priča nam Daniela.
Istaknula je kako su do sada bili u Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, italiji. Nakon što im je kćer napunila šest mjeseci odveli su je na prvo putovanje kamperom – do Omiša. Budući je putovanje bilo uspješno postupno su se odvažili na udaljenije relacije. S Norom su tako posjetili Austriju, Francusku, a lani su bili na putovanju u Španjolskoj, sve do Giblartara.


Obitelj zajedno
– Prilikom planiranja ovogodišnjeg putovanja razmišljali smo mnogo o destinaciji. Budući da imamo stari kamper bez klime nismo željeli ići nigdje gdje je vruće. Dakle u obzir su dolazile samo sjevernije destinacije pa smo tako razmišljali o Novreškoj. Međutim, Norveška je vrlo skupa i jedna prijateljica je predložila Škotsku te smo se odlučili na tu destinaciju, pojasnila je Daniela kako je izbor pao baš na Škotsku.
Dodala je kako je velik broj savjeta i informacija o samom putovanju pronašla na brojnim internetskim forumima, blogovima i putopisima upravo drugih kampera.
– Svako ovakvo putovanje kreće planom, odnosno ovisi o tome koliko imamo dana i koliko imamo novca te prema tome složim lokacije. Napravim excell tablicu s lokacijama, danima, kilometražom, sve unesem i imamo plan. Naime, nemamo neograničeno vremena i uvijek želimo vidjeti što više od destinacije u što manje vremena. Osim toga, potrebno je biti oprezan te se znati zaštititi od pljačkaša jer ima ljudi koji provaljuju u kampere na stajalištima na autoputu. Također, potrebno je izračunati kojim putem je najbolje voziti, gdje uštedjeti na gorivu, pa tako nikada na točimo gorivo na autocesti jer je značajnije skuplje, dala nam je nekoliko savjeta Daniela.
Dodala je kako su tijekom svojega putovanja obišli na desetke gradova, manjih mjesta, brojnih prekrasnih krajolika, škotskih sjevernih obala i jezera. Posjetili su London, Edinburgh, Oxford, Stonehenge te brojna druga zanimljiva mjesta.
– Cijeli život slušamo i čitamo o Engleskoj, ali kad smo ugledali one bijele stijene Dovera osjetili smo leptiriće u trbuhu. Darko je još i pripremio glazbu te smo se na englesko tlo iskrcali uz zvuke pjesme Clasha »This is England«, podijelila je svoje dojmove Daniela dodavši kako im je želja sljedeće godine obići Wales i Irsku. Uz brojne doživljaje, kojih je previše da stanu u jedan članak, svakako je kao najvažnije iskustvo istaknula zajedničko provedeno vrijeme obitelji i uspomene koje ostaju za cijeli život.