Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Renata Sabljar Dračevac: “Političari se ne bi trebali javljati na javne natječaje!”

29.08.2019. 11:50
Renata Sabljar Dračevac: “Političari se ne bi trebali javljati na javne natječaje!”


Iako u priopćenju kojim obrazlaže ostavku na mjesto predsjednika zadarskog SDP-a pomalo teatralno poručuje kako njegov »profesionalni i politički put ovime ne staje«, jasno je da je politička karijera Antuna Novoselovića gotova. Da je postojala i najmanja šansa da zadrži svoju fotelju, itekako bi je zadržao umjesto što je podnio jednu od najekspresnijih ostavki na lokalnoj političkoj sceni.
Javnost se stoga i danima nakon njegova povlačenja pita zašto Novoselović nije dokazima opovrgnuo medijske napise o ugovorima njegove tvrtke »Lav zaštita« sa zadarskom Elektrom. Umjesto toga podnio je ostavku nakon pisanja o njegovom poslu s Elektrom na očitanju brojila, čišćenju i dojavnim centrom, a nakon što je Državna komisija u lipnju poništila natječaj Elektre za posao vrijedan dva milijuna kuna za očitanje brojila potrošnje električne energije.
Dokumentacija o Novoselovićevim ugovorima s Elektrom izazvala je golemu pažnju javnosti, zbog čega se očekivalo kako će on barem pokušati objavljene navode demantirati. No umjesto toga ekspresno je podnio ostavku pozivajući se na borbu »protiv udruženog, dobro umreženog zadarskog kartela«.


Najavio iskorak u Gradskom vijeću
Tko je »zadarski kartel«, je li ih prijavio policiji, ima li obrazloženja za svoje ugovore s Elektrom, je li mogao zapošljavati aktivne policajce i ostalo, Novoselović javnosti do danas nije objasnio, ostavljajući time prostor za spekulacije o tome da zapravo ne zna što će odgovoriti te kako je na ostavku doista bio prisiljen.
No, osim što je ovo najvjerojatnije kraj Novoselovićeve političke karijere, i zadarski SDP se našao u velikom problemu jer opet mora birati novog šefa zadarske organizacije. Naime, bivši šef Odjela krim-policije preuzeo je Gradsku organizaciju stranke u studenom 2017. godine, nakon debakla Sabine Glasovac na lokalnim izborima. Kao što znamo, HDZ-ov kandidat Branko Dukić »potopio« ju je već u prvom krugu s 51,20 posto glasova, dok je Glasovac osvojila samo 23,16 posto podrške birača. Bio je to velik krah i SDP-a i njegove zadarske predsjednice, čiji je nasljednik stoga već tada najavio »konsolidaciju njihovih redova i pojačavanje broja članova«.
– Znam da me čeka težak posao i nadam se da ću sa svojim suradnicima napraviti iskorak i u Gradskom vijeću u kojemu imamo sedam vijećnika te da ćemo odsad biti još vidljiviji, najavio je Novoselović nakon preuzimanja šefovske dužnosti, a koju je zadobio kao jedini kandidat na izborima.


Imamo jasno reguliran način rada
Najavio je Novoselović čak i pobjeduSDP-a na idućim lokalnim izborima, no nakon njegove ostavke može se reći kako je zadarska organizacija ove stranke u nikad većem rasulu. Sabina Glasovac bila je zadnje prepoznatljiivo ime ove stranke, no nakon njenog odlaska iz Zadra i sada Novoselovićeve ostavke, Gradski odbor u doista je teškoj situaciji. Predsjednicu Županijskog odbora, Renatu Sabljar-Dračevac, stoga smo pitali kako komentitra svu ovu situaciju, hoće li se stanje u Gradskom odboru odraziti i na rejting županijske organizacije te slaže li se s Novoselovićevom ostavkom ili pak smatra da je u slučaju ugovora s Elektrom trebao dokazivati svoju nevinost, odnosno to da njegova firma posluje po zakonu.
– SDP je stranka koja ima jasno reguliran način rada, Statut SDP-a. Sva tijela stranke imaju jasno propisane svoje dužnosti i obaveze i jasno je složena hijerarhija stranke. Mogu se složiti da se politički angažirane osobe ne bi trebale uopće javljati na javne natječaje jer se time dovode u mogući sukob interesa. Što je, tu je, trebamo se okrenuti budućnosti. Svakako treba imati na umu da su za 19 mjeseci lokalni izbori. Svakoj lokalnoj organizaciji ti izbori su najznačajniji jer trebaju doći u poziciju provoditi svoje politike. Sigurna sam da će se za predsjednicu ili predsjednika javiti netko tko će preuzeti tu zahtjevnu ulogu, ulogu kandidata za gradonačelnicu ili gradonačelnika, kazala nam je čelnica županijskog SDP-a, najavljujući aktivnosti na skorašnjim izborima.




Osnaživanje stranke
– Pred nama je intenzivno političko razdoblje kroz niz izbora. Krajem godine izlazimo na izbore za predsjednika države, u jesen 2020. godine su parlamentarni izbori, a već u svibnju 2021. lokalni. Sigurna sam da je članstvo svjesno kakve nas aktivnosti očekuju u tom razdoblju. Mislim da bismo mogli iskoristiti priliku za osnaživanje stranke kroz svježe, novo lice koje će snažno pridonijeti afirmaciji SDP-ovih politika u Zadru, poručuje Sabljar-Dračevac.
Uskoro će se znati tko će voditi Gradsku organizaciju stranke u Zadru. Sada je vode njeni potpredsjednici Irena Dragić i Igor Radeta, no Dragić je već najavila kako ga ne može preuzeti zbog obiteljskih obveza. Iako je dugogodišnja gradska vijećnica i iskusna političarka, Dragić je očito svjesna situacije u zadarskoj organizaciji te ne želi preuzeti odgovornost za mogući gubitak još jednih lokalnih izbora i dugo im željene gradonačelničke fotelje.
 
 


»Moj cilj je preuzeti vlast na idućim izborima 2021. godine«


Čuvena je ovo Novoselovićeva rečenica izrečena odmah po preuzimanju dužnosti predsjednika zadarske organizacije SDP-a u studenom 2017. godine. U jednom od svojih prvih medijskih situpa HDZ-u je tada poručio kako će ih smijeniti nakon 27 godina njihove vlasti te da će uvesti transparentnost u zapošljavanje u Gradsku upravu. Treba ukinuti »uhodani rodijački sustav« zapošljavanja, najavio je Novoselović, vjerujući kako će on biti taj koji će SDP pripremiti za nove lokalne izbore i srušiti s vlasti HDZ. Plan mu je propao nakon nepune dvije godine vođenja stranke.