Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

UGAŠEN KABINET Armanini: Suludo je zatvoriti Kabinet dok rana intervencija nije zaživjela u Mocirama!

29.08.2019. 08:12
UGAŠEN KABINET Armanini: Suludo je zatvoriti Kabinet dok rana intervencija nije zaživjela u Mocirama!


Kabinet za ranu intervenciju Caritasa Zadarske nadbiskupije, namijenjen djeci s teškoćama u razvoju do četvrte godine, nedavno je zatvorio svoja vrata, što je veliki udarac brojnim roditeljima čijoj je djeci u Kabinetu godinama pružana besplatna stručna pomoć.
Kroz Kabinet, koji je pružao usluge rane intervencije djeci s razvojnim odstupanjima ili rizicima od njihova nastanka, u skoro šest godina rada prošlo je više stotina djece kojima su pružane brojne usluge – od poticanja emocionalnog razvoja, rane psihomotoričke stimulacije, jezično-govornog poticanja, pa do potpomognute komunikacije, programa rane oralno-motoričke stimulacije i usvajanja vještina hranjenja, te edukacijske radionice za grupe roditelja i stručnjake.


Pismo jedne »nevidljive mame«
Sve usluge djeci i roditeljima bile su besplatne, a rad Kabineta ovisio je o financijskoj pomoći Grada Zadra i Zadarske županije, koji su sufinancirali plaće djelatnika, dok je Caritas Zadarske nadbiskupije ustupao prostor i davao logističku potporu.
Prestanak rada Kabineta za ranu intervenciju potaknuo je jednu zabrinutu zadarsku mamu na pismo našoj redakciji u kojoj je izrazila veliko nezadovoljstvo gašenjem ove važne ustanove koja je pružala besplatnu pomoć djeci s razvojim odstupanjima.
»Zadarska županija broji sve više djece s poteškoćama u razvoju, a podrške i zaleđa ljudi koji su je u mogućnosti osigurati, nema. Strah i briga roditelja djece s poteškoćama, sasvim je većeg razmjera, spoznajom da se tretiraju kao teret. Nebitni i nevidljivi sustav koji nema resursa za financiranje par pristojnih plaća i potrebnih materijala za rad«, piše, među ostalim, ova ogorčena mama, te dodaje kako »slika našeg grada i okolice nisu samo luke, pasivne orgulje, prekrasna, ali sigurno razočarana Stošija, velike i male glave s odašiljačima i razglednice mnogobrojnih suvenirnica u čiji se prostor uvlači miris svima dragih fast sendviča. Vrtić za djecu s posebnim potrebama, škola za njih, psihijatrijska bolnica, gubitak logopeda, pregledi za djecu koje je nemoguće dočekati, socijalni slučajevi itd., jedna su od slika našeg prekrasnog grada,« piše ova »nevidljiva mama«, kako se predstavila u pismu.
I predstavnici zadarskih udruga koje skrbe o djeci s teškoćama neugodno su zatečeni prestankom rada Kabineta. Tako predsjednik Udruge za autizam Zadar Ante Armanini ističe da je to jako loša vijest za brojne roditelje koji su koristili besplatne usluge Kabineta ili će ih u skoroj budućnosti zatrebati.
– To nikako nije u redu. Suludo je zatvoriti Kabinet dok rana intervencija nije prebačena u Mocire. Imao sam informacije da će Kabinet raditi dok ne zaživi rana intervencija u Mocirama, kao i da je financiranje osigurano od strane Grada i Županije, kaže Armanini i dodaje kako su potrebe u Zadarskoj županiji za ovim vidom pomoći ogromne jer od 1.500 poroda godišnje čak je 10 posto neurorizične djece, što iznosi oko 150 potencijalnih korisnika Kabineta za ranu intervenciju.


Kroz Kabinet prošla i mnoga djeca s Down sindromom
Da je Kabinet nužan slaže se i predsjednica Udruge za Down sindrom Zadarske županije Suzana Periša, naglašavajući kako su kroz Kabinet prošla i mnoga djeca s Down sindromom.
– Žao mi je što Kabinet više ne radi. Nakon odlaska iz Kabineta Dijane Miočić, spec. rane intervencije i Tamare Ciciliani, logopedice, koje su osnovale privatnu udrugu Feralić – Centar za podršku djece s razvojnim odstupanjima, mnogi naši roditelji koriste sada njihove usluge. Svi ćemo dati sve što treba za našu djecu, ali ima i onih koji nemaju novca i koji nikako ne mogu platiti privatne tretmane, te je jako loše što više nije omogućena besplatna pomoć djeci i roditeljima, kaže Suzana Periša i dodaje da je najvažnija pomoć u prvim mjesecima i godinama, te da je roditeljima jako bitna i psihološka podrška pri suočavanju s činjenicom da njihovo dijete ima razvojnih odstupanja.
U Gradu Zadru i Zadarskoj županiji potražili smo odgovor zbog čega je Kabinet prestao s radom.
Od pročelnika Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Zadarske županije Bernarda Marune dobili smoo odgovor u kojem se navodi: »Kabinet za ranu intervenciju osnovan je pri Caritasu u siječnju 2014. godine. Usluga rane intervencije provodila se u prostoru Caritasa za koji je Caritas osiguravao prostor, te podmirivao tehničke, režijske i administrativne troškove. Grad Zadar i Zadarska županija redovito su sufinancirali plaće djelatnika. Kabinet za ranu intervenciju sve to vrijeme pružao je stručnu pomoć kao« iznadstandardnu« uslugu. Kako se u proteklom razdoblju nije pronašlo trajno rješenje za pružanje usluge rane intervencije, Kabinet je, zbog odlaska djelatnica, prestao s radom 31. srpnja 2019. godine. Zadarska županija u suradnji s Gradom Zadrom intenzivno radi na pronalasku rješenja kako bi došlo do nastavka pružanja usluge rane intervencije«, ističe pročelnik Maruna.
Iz gradskog, pak, Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo na naš upit nije odgovoreno ni nakon višednevnog čekanja.
U svakom slučaju, dok se ne iznađe rješenje za nastavak rada Kabineta, mnoga djeca s razvojnim odstupanjima ostat će uskraćena za stručnu pomoć rehabilitatora, logopeda i specijalista rane intervencije.