Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zatvaranje zadarskih bedema – još jedan čavao u mrtvački lijes stanovnika Poluotoka

29.08.2019. 11:59
Zatvaranje zadarskih bedema – još jedan čavao u mrtvački lijes stanovnika Poluotoka


UDARNA VIJEST U DNEVNICIMA
Jedna vijest je ovoga utorka zauzela mjesto u svim informativnim emisijama, a nije ni čudo s obzirom na to što se dogodilo. Navikli smo na čudne saobraćajne nesreće, što nas ne treba ni čuditi jer su Hrvati sve samo ne obični vozači, ali ovo što se dogodilo u Sisku uistinu graniči s znanstvenom fantastikom. Kako je vozačica uspjela napraviti totalku na automobilu uredno parkiranom u garaži i pri tome još strušiti i pola kuće zbilja nije jasno, ali fotografije pokazuju da je joj je to itekako pošlo za rukom. Kako je ona to vozila, kako je uspjela poprečno dobiti zalet i sve to porazbijati, zdravim razumom ne možemo objasniti. S druge strane, jedna je činjenica neprikosnovena i eksplicitno jasna. Opet i opet u ovakvim nezgodama u kojima je bahatost glavni uzrok stradanja, počinitelj je vozio jednu te istu vrstu automobila. Pogađate naravno koji je auto redoviti sudionik u ovakvim događajima. Nije teško pogoditi, jer pun ih je Zadar. samo se okrenite za prvim vozilom iz kojeg dopiru cajke, koje škripi gumama ili pokušava nekoga ubiti na cesti i sve će vam biti jasno. Doduše, tvrditi da je ova ženska s malim djetetom u autu ludovala kao ovi naši gelipteri, ne bi bilo baš korektno, ali kada uzmemo u obzir što je sve uspjela napraviti zbilja se možemo zapitati imaju li vozači BMW-ova neke natprirodne moći?
LAŽNA BRIGA O ŽIVOTU NA POLUOTOKU
Gledam ja tako na jednoj od televizija (mislim na nekoj lokalnoj ili na panorami) nove i nove rasprave o tome kako turistička sezona i nije nešto, kako su turisti nezadovoljni i kako nam se, sve u svemu, ne piše dobro. Da se prema turistima odnosimo kao prema nekome koga treba što brže i temeljitije oderati (da ne kažemo ružan izraz – opljačkati), i nije neka novost, ali osim cijena, loše ponude, uličnih prosjaka, bezobraznih ugostitelja koji samo što ne tuku svoje goste, postavlja se uvijek i iznova jedno pitanje – prometna regulacija i parkirna mjesta. Prometnice se grade tako kao da je nekome cilj napraviti što veću gužvu, a o onim danima kada padne kiša pa svi ko ovce nagrnu u grad da ne bi slučajno za razgledanje izgubili koji dan pečenja na suncu, bolje da i ne govorimo.
Ipak, u cijeloj to priči, posebno je iritantan onaj dio o parkirnim mjestima i nekakva kvazi briga za nas stanovnike grada koji ne žive od turizma i kojima je glavni cilj preživjeti u uvjetima u kojima za nas nema nikakvog poštovanja i razumjevanja. Godine prolaze, a nitko se ne brine o tome da treba gledati u budućnost i konačno donjeti nekakavo rješenje kojim bi se stvari pomakle na bolje, a ne samo dozvoljavalo anarhiju i pogodovati interesima odabrane elite.
SVE GRAĐANE TREBA PROTJERATI!
Jedna od stvari koje nama nesretnicima koji pokušavamo nekako preživjeti u užem središtu grada, treba dodatno zagorčati život je i predviđeno zatvaranje tzv. "Muraja" kojeg bi trebalo, kako to oni vole reći, "revitalizirati", što bi valjda značilo, vratiti mu život. Kada je to život bujao na bedemima, valjda zna samo onaj koji je to izmislio, ali mi koji smo odrasli u gradu, a nismo se u njega spustili zadnjih godina, znamo da tamo života nije ni bilo, a da su bedemi važni kako dodatna prometnica i mjesto na kojem se parkira jako puno vozila i na taj način kako-tako olakšava parkirna problematika grada. Sve to uništiti radi privatnih interesa, a onda plakati o tome kako ljudi bježe iz grada uistinu je krajnje licemjerno i bezobrazno. Sustavno se radi na tome da se Zadranima ogadi život na Poluotoku i natjera ih se na preseljenje, a onda će liti krokodilske suze nad mrtvim gradom, ali sve je to dio plana koji se nastavlja ovim zatvaranjem bedema. Za kraj ću samo reći da više ni pizza taxi ne želi dostavljati hranu na Poluotok, a o drugim, ozbiljnijim stvarima bolje da i ne govorimo.