Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

RADNICI U STRAHU Petero radnika Infra-grada prelazi u drugu gradsku tvrtku

29.08.2020. 14:00


Zabrinuti za svoju egzistenciju radnici Infra-grada kontaktirali su nas kako bi ukazali na najnoviji razvoj situacije u obrovačkoj komunalnoj tvrtki koja je svoju glavnu djelatnost povjerila privatnoj tvrtki Loši iz Pakoštana. Naime, obrovačka vlast prije nekoliko mjeseci je u Narodnim novinama objavila natječaj za poslove prikupljanja i zbrinjavanja otpada, da bi po završetku natječaja Gradsko vijeće donijelo odluku o dodjeli tog posla Lošiju, što je radnike Infra-grada iznenadilo, s obzirom da ovaj posao obavljaju od 1998. godine otkako je tvrtka osnovana.
Predstavnik radnika u Nadzornom odboru Infra-grada, Mario Vrkić, još tada je upozorio kako im odvoz smeća uzima čak 80 posto ukupnog posla, te se upravo zbog toga plaše kako im slijede otkazi. Preostali dio posla kojim se bave odnosi se tek na održavanje zelenih površina i groblja, što je po Vrkiću nedovoljno da bi gradska vlast zadržala sve radnike. S obzirom da ni nakon objave natječaja i upita rukovodstvu što će biti s njima, nisu dobili odgovor, najavili su kako će o cijeloj situaciji obavijestiti medije.
Javnost tako iz mjeseca u mjesec prati razvoj situaciji u ovoj obrovačkoj tvrtki, a najnovija je vijest da će dio radnika Infra-grada, kako nam je kazao predstavnik radnika u Nadzornom odboru Mario Vrkić, preći u drugu gradsku tvrtku zvanu Razvoj i trgovina:


Prelas i Vukas bez odgovora
– Ništa nam nije rečeno, a ostalo nam je održavanje groblja, kanalizacije i zelene površine. Ne vidim što ja, kao vozač, imam tu raditi jer ako u Infra-gradu ostaju radnici koji će raditi na ovim poslovima, nemam tu što raditi. Direktorici sam rekao da ako ovdje nema posla za vozača, ja sam višak radne snage. Zvala je petero radnika pojedinačno i ponudila suglasnost za prelazak u tu tvrtku. Oni ovdje rade do ponedjeljka i onda navodno prelaze tamo, ali nisu još dobili ugovore, ništa. Direktorica im je rekla da će raditi pod istim uvjetima, a tek će se vidjeti kada dobiju ugovore ove tvrtke što će tamo raditi, kaže Vrkić, pojašnjavajući kako se Razvoj i trgovina bavi održavanjem zgrada po Obrovcu, čišćenjem nerazvrstanih cesta i upravljanjem stočnim sajmom.
Dodaje i kako privatna tvrtka »Loši« iz Pakoštana od utorka preuzima posao odvoza i zbrinjavanja smeća koji su dosad oni radili te su zabrinuti za svoju budućnost.
Kao i uvijek dosad, i jučer smo nazvali direktoricu Infra-grada, Ingrid Prelas, međutim ni ovoga puta nismo dobili odgovor na pitanje o tome koji će posao obavljati preostali radnici u Infra-gradu, s obzirom da je za odvoz smeća angažirana privatna tvrtka te hoće li zadržati posao i plaću. Kao i inače, Prelas se nije htjela oglasiti o situaciji koja vlada u ovoj gradskoj tvrtki, a kamoli pojasniti radnicima najvažniji detalj oko toga tko od njih uopće i pod kojim uvjetima sada ostaje u Infra-gradu.


Radnici čekaju ugovore
Uskraćeni za odgovor u Infra-gradu, obratili smo se direktoru Razvoja i trgovine, Draganu Vukasu, međutim, ni on nije bio raspoložen za razgovor. Na pitanje o tome je li istina da petero radnika Infra-grada prelazi u ovu gradsku tvrtku te jesu li dobili ugovore, samo je kratko odgovorio da je »o tome bolje govoriti u ponedjeljak«.
Pretragom u poslovnom imeniku saznajemo da je riječ o tvrtki za »posredovanje u trgovini poljoprivrednim sirovinama, živom stokom i tekstilnim sirovinama«, a za koju su prije godinu dana u medijima priznali kako – »ne radi ništa«. Naime, upravo je tako izjavio dogradonačelnik Slobodan Jurjević pojašnjavajući kako Grad Obrovac ima dvije tvrtke, Infra-grad i Razvoj i trgovina, »od kojih prva radi gotovo sve, a druga gotovo ništa«: – Ovim odlukama ravnomjernije se raspoređuju komunalni poslovi, kazao je Jurjević, obrazlažući oduzimanje dijela posla radnicima Infra-grada.
Sindikalni predstavnik Infra-grada, Marko Klanac, pak ističe da pokušaj prebacivanja dijela radnika u Razvoj i trgovinu nema nikakvog opravdanja iz razloga što posao koji je Gradsko vijeće dodijelilo toj tvrtki godinama obavlja jedan zaposlenik Infra-grada te da tvrtki koja nema ni jedno vozilo u svom vlasništvu prebacuje vozača C kategorije.
– Pozivam DORH da rasvijetli slučaj jer čitav postupak vrvi nepravilnostima, poručuje Klanac.